https://abcspor.com/wp-content/uploads/2020/11/ataturk.jpg

EUROBASKET WOMEN 2. TUR 6. GÜN

Okunması Gerekenler

efeF Grubu:

 

Slovak Cumhuriyeti 84-62 Hırvatistan: Günün en çekişmesiz maçında, Slovaklar işi sıkı tutup ihtiyaçları olanı aldılar; iddiası kalmayan Hırvatlar ise, sakatlıklar olmasa neler yapabileceklerini göstermeye çalışsalar bile, göz dolduramadılar. Aslında Slovaklar’ın maça 16-2’lik bir seri ile başlaması ve bu serinin (3. çeyrek haricinde) tabiri caizse hiç bitmemesi her şeyin anahtarı oldu. Slovaklar tam 21 hücum ribaundu topladılar maçın genelinde ve sakat Zirkova’nın oynamadığı bu maçta Balintova’nın 29 sayılık katkısı da onlara galibiyeti gümüş tepside ikram etti. 29 sayısının yanına 4 ribaunt ve 6 asist ekleyen Balintova’ya Toliver 23 sayı 6 asist 2 top çalma, Jurcenkova 8 sayı 14 ribaunt 2 top çalma 3 blok, Kissova 8 sayı 11 ribaunt 2 blok, Hruscakova da 8 sayı ve 4 ribauntla eşlik etti. Hırvat cephesinde ise Sliskovic (16s 9r 4a), Ivankovic (13s 7r), Miloglav (6s 5r 11a 2tç), Tikvic (10s 6r), Borovic (8s) ve Dzankic’in (5s) katkıları yetersiz kaldı.
İspanya 66-57 Rusya: Günün en ilginç “horozlanma” maçıydı. İspanyollar adetleri olduğu üzere ilk çeyrekte 9-0’lık bir seriyle hızlı başladılar; 2. çeyrek sonuna gelindiğinde ise %22 ile şut atan rakiplerine %48’lik dev bir şut yüzdesiyle cevap veriyor ve 38-21’lik bir farkla soyunma odasına gidiyorlardı. İlk yarıda Vadeeva ve Kuzina ile hücumda, Osipova ve Vieru ile de savunmada varlık gösteren Ruslar, Alba Torrens’i durduramadıkları için devreyi 17 sayı geride kapattılar. Yine Xargay, Ndour, Cruz ve geçen maçta kaldığı yerden devam eden Nicholls da Torrens’e yardımı sürdürdüler ikinci yarıda; fakat Rusya, Beglova, Namok ve Logunova’nın ekstra katkıları Vadeeva’ya eklenince birden ivmelendi ve hatta skoru kafa kafaya olacak hale getirdiler. Çok yaklaşan rakiplerine karşı yine aynı isim, Alba Torrens cevap verdi. Bu maçta hakikaten hiç durdurulamayacakmış gibi görünen Torrens sahanın her yerinde adeta yenilmezdi ve devrenin genelini daha iyi oynayan Rusya’nın kudreti bu yıldıza gem vurmaya yetemedi.

 

Gerçek şu ki, İspanya ile diğer ekipler arasında net bir kalite farkı var, ve Torrens de bu farkın baş mimarlığını Sancho Lyttle yokken bile gayet iyi kotarıyor. Torrens’in (10/18 isabetle 24s 2r 5a 4tk) liderliğinde Xargay 10 sayı 2 ribaunt 2 asist, Nicholls 8 sayı 13 ribaunt 2 asist, Dominguez 2 sayı 4 asist, Ndour 6 sayı 6 ribaunt, Cruz 9 sayı 3 ribaunt, Palau 3 sayı 3 ribaunt 2 asist, Gil de 4 sayı ve 2 ribaunt ile mücadele etti. Rusya’da ise geçen maçta patlama yapan isimlerden 18’lik Vadeeva 15 sayı 6 ribaunt ile oynarken bir diğer formda isim Belyakova sadece 2 sayıda kaldı. Rusya’da bu iki ismin dışında Vieru 6 sayı 6 ribaunt 6 blok ile savunmada devleşti; Osipova 5 sayı 6 ribaunt, Prince 1/9’luk bir yüzdeyle 7 sayı 4 ribaunt, Beglova 8 sayı 2 asist, Logunova ve Kuzina 4’er sayı, Namok 7 asist, Tikhonenko da 4 sayı 4 ribaunt 2 asist ile mücadeleyi noktaladı.
Sırbistan 72-73 Litvanya: Sırplar takım halinde ilk çeyreğe muhteşem bir isabet yüzdesiyle başladılar ve arka arkaya üçlüklerle Litvanya’yı şaşkına çevirdiler (11-5). Nacickaite’nin iki üçlüğü ve Petronyte sayesinde Litvanya mümkününce farkın açılmasını engellemeye çalıştı. “Kraliçe Arı” Milica Dabovic’in iki üçlüğü ve iki asistiyle Sırplar sanki hiç şut kaçırmayacaklarmış gibi bir hava yakaladılar ve bu da Litvanya’yı molaya sevk etti. Lakin Sırp akınları sürünce fark daha ilk çeyrekte 16 sayıya kadar çıktı (30-12). Böylelikle, ilk çeyreğin bitiminde 32-17’lik Sırbistan üstünlüğü vardı. Bu bölümlerde Nacickaite’nin 9 sayısı olmasa Litvanya beyaz bayrağı çekecektii çünkü Sırplar hücumların hemen hiçbirisinden eli boş dönmüyorlardı. İkinci çeyreğin başında Sırplar Petronyte’i durduramayınca fark tek hanelere kadar indi; özellikle de Milica Dabovic’in (birkaç evvelki pozisyonda Sırplar lehine çalınan sportmenlik dışı faul düdüğünü telafi edercesine çalınan) sportmenlik dışı faulü sonrasında denge Litvanya’nın lehine döndü ve fark 5’e indi. Yarı biterken son saniyede Okockyte’nin orta sahadan yolladığı üçlük isabetli olunca, yarı bitiminde anca 40-37 üstünlük kurabilmişti rakibine Sırbistan.

 

İkinci yarıya ise 6-0’lık hızlı ve etkili bir seriyle başladı ve öne geçti Litvanya. Durumu Sırbistan adına Radocaj’ın üçlüğü dengeledi (43-43). Devamında da 3. çeyrek çok sert, dengeli ve yavaş tempoda geçmeye başladı ve öyle de bitti (54-52). 4. çeyrek daha sert ve dengeli başladı desek, yeridir. Hele de Gutkauskaite’nin Petrovic’e ribaunt ve top kapma mücadelesi sırasındaki müdahalesi iyice tansiyonu arttırdı. Böylesi bir atmosferde Milica Dabovic ve Okockyte’nin ekstra katkıları neticesinde son çeyrekte 1:40 kala Litvanya 67-68 öne geçmeyi başardı, üzerine bir de Nacickaite’nin Sırp dış savunmasının zaafını 3 sayı ile cezalandırmasıyla fark 4’e çıktı. Litvanya da bizim gibi geri gelebildiğini bir kez daha gösterdi. Milosevic’in estetik basket-faulünden sonra 70-71’e taşınan skor, son 22 saniyede faul atışları ile pekişti ve son topta hata yapan Sırbistan, maçı 72-73 kaybetti.

 

Böylelikle, halen daha defansı toparlayamayan Sırplar ve kahraman Litvanyalılar üst tura çıktı, Slovaklar ise turnuvaya veda etti. Sırplar ikinci turda (tıpkı Belarus gibi) beklenmedik mağlubiyetler yaşadı, grubun ve turnuvanın (Yunanistan ile beraber) en flaş üç takımından birisi çeyrek finale yükselirken, diğeri ise elenmiş oldu. Litvanya’da Nacickaite 21 sayı 3 ribaunt ve 3 asistle sahanın en skoreri olurken, Petronyte 14 sayı 9 ribaunt, Gutkauskaite 11 sayı 2 ribaunt, Okockyte 9 sayı 3 ribaunt 9 asist, Grigalauskyte 7 sayı 5 ribaunt, Kuktiene 5 sayı 6 ribaunt 3 asist, Linkeviciene de 6 sayı 3 ribaunt 2 asist 5 top çalma 5 top kaybı ile galibiyete katkıda bulundu. Sırbistan’da ise Milovanovic 14 sayı 2 asist, Petrovic 12 sayı 10 ribaunt 2 asist, Ana Dabovic 12 sayı 2 ribaunt 6 asist, Milica Dabovic 11 sayı 4 ribaunt 2 asist, Butulija 9 sayı 7 ribaunt 2 asist, Ajdukovic 4 sayı, Jovanovic 5 sayı 4 ribaunt 3 asist 4 top çalma, Radocaj 3 sayı, Page ise sadece 2 sayıda kalıp 5 de ribaunt üretti.

 

 

Bu sonuçların ardından F Grubu’nda nihai sıralama şöyle oluştu: 1) İspanya (5/0) 2) Litvanya (3/2) 3) Rusya (3/2) 4) Sırbistan (2/3) 5) Slovak Cumhuriyeti (2/3) 6) Hırvatistan (0/5)

 

İkinci turun takımı: Litvanya & Yunanistan
Hayal kırıklığı yaratan takım: Belarus & Sırbistan

 

Böylelikle, çeyrek final eşleşmeleri de şu şekilde gerçekleşti: Türkiye (E1) – Sırbistan (F4), İspanya (F1) – Karadağ (E4), Fransa (E2) – Rusya (F3), Litvanya (F2) – Belarus (E3).

Kimler kazanır? İspanya, Fransa, Belarus ve umarım ki Türkiye…

 

Evet, korkulu rüyam gerçekleşti; olan oldu ve bir şekilde biz yine Sırplar’ı üzmek zorunda kalacağız! Nedir yahu bu Sırplar’ın bizden çektikleri, değil mi ama?

 

Yazarın diğer yazıları için tıklayın

 

mail: efe.ozenc@abcspor.com

twitter: @efe_ozenc

Son Haberler

EUROLEAGUE’İN YENİ YÜZÜ, YÜKSELEN DEĞERİ PARİS BASKETBOL

Geçen sezonun EuroCup şampiyonu Paris Basketbol, ilk Euroleague sezonunda ne yapacak herkesce soru işareti idi. T.J. Shorts gibi çok kısa...

Benzer Konular