Kış Olimpiyatları’nın başlamasına son 20 gün ve bugünkü yazımız da efsane kızakçı ve onun adının verildiği pist özelinde olacak!..
Eugenio Monti’den bahsetmeden geçmek, hele de yarışlar İtalya’dayken olmazdı.
Monti, 23 Ocak 1928’de Cortina d’Ampezzo’nun yaklaşık 30 km kuzeyinde yer alan İtalyan kasabası Toblach’ta dünyaya geldi.
Monti’nin doğuştan aşina olduğu buzlara ilk resmi girişini kızak değil kayak pistlerinde yapmıştı ki, 1951’de yaşadığı talihsiz bir kaza sonucu oluşan 2 dizinde yırtık mecburi noktayı koydurmuştu Rosso Volante yani Uçan Kızıla!..
Ama diz kullanma ihtiyacının kayak disiplinine göre çok çok daha az olduğu bobsled’e gözünü kestirdi. Ve 1956’dan 1968’e dek elde ettiği 10 dünya şampiyonası (dokuzu altın) ve altı olimpiyat (ikisi altın) madalyasıyla bu disiplinin tarihteki en büyük isimlerinden biri haline geldi.
1968 Grenoble Kış Olimpiyatları’nda hem iki kişilik hem de dört kişilik bobsled’de bir gün arayla altın madalya kazanması da birçoklarınca onun nirvanasıydı.
Çok büyük bir sporcu olduğuna herkes zaten emindi, ama Innsbruck 1964’te yaptığı sportmenlik ötesi davranış, onun çok büyük, yüce gönüllü bir insan olduğunu da kanıtlıyordu tüm dünyaya…
Önce ikili bob’da civataları kırılan İngiliz rakiplerine, sonra dörtlüde aksları zarar gören Kanadalı sporculara yardımcı oldu. Bu sayede yarışa devam edebilen rakipleri sırasıyla altın ve gümüş madalyanın sahibi olurken, kendi takımıysa her iki dalda da bronz madalyada kaldı. Bu onu belki altından etti ama Pierre de Coubertin fair play madalyasına layık görülen ilk sporcu olarak, manevi anlamda çok daha fazlasını kazandı.
2 haftaya ismini bol bol duyacağız çünkü Cortina’daki kızak pistinin onun adını taşıyor. Hatta bu, Monti’nin ismini taşıyan ikinci pist olacak çünkü 2003’teki ölümünün ardından adı verilen ilk pist 2008 yılında kapandı ve yenilenmedi. Eskisinin yerinde şimdi “Eugenio Monti” Cortina Kızak Merkezi bulunuyor.
Cortina Sliding Centre’daki pistin özelliklerine gelirsek;
Toplam uzunluk yaklaşık 1.730 metre ve 16 viraj var. Bu virajların hemen hepsi de farklı acı ve eğimlerde. Bazı virajlar “hairpin” yani 180° dönüşler şeklinde ve özellikle yüksek hızda kontrol becerisi gerektiriyor!..
Pist boyunca (rakım 1.321–1.213 m arasında) bazı bölümlerde buz daha sert, bazı bölümlerde ise daha yumuşak ve üst kısımlarda rüzgar etkisi daha fazla. Bu da, hızın korunması ve frenlemeyi minimumda tutmak için yarışçıların pistin mikrolarını çok iyi bilmesini gerektiriyor.
Bu kadar harika bir kariyer, fair play ötesi bir karakter ama hayat maalesef, bazen sadece kötülere acımasız davranmıyor!..
Eşinden ayrılan, oğlunu genç yaşta kaybeden, Amerika’daki kızından senelerce ayrı kalması yetmezmiş gibi, Parkinson hastalığına yakalanan bu büyük sporcu 2003 yılında intihar ederek hayatına son vermişti.
2026 Milano‑Cortina Kış Olimpiyatları’nda Monti’nin anısına Cortina d’Ampezzo’daki kızak parkuruna onun ismi verildi ve bu parkur “adrenalin ve hızın tutkusu” muhteşem üçlü; bobsled, skeleton ve luge’e ev sahipliği yapacak.
Fazla uzatmadan; bazıları hızları, madalyalar, kupaları ile anılır, bazıları da altın kaplı yürekleri, onurlarıyla… Bazıları da Uçan Kızıl gibi her ikisiyle de…
