
Oyun kurucu: Brad Wanamaker / Scottie Wilbekin / Ender Arslan / Mehmet Yağmur
Şutör guardlar: Dairis Bertans / Birkan Batuk
Kısa forvetler: James Anderson / Will Clyburn
Uzun forvetler: Adrien Moerman / Luke Harangody / Metin Türen / Ersin Dağlı
Pivotlar: Furkan Aldemir / Semih Erden / Marcus Slaughter / Oğuz Savaş
Muhtemel ilk beş: Wanamaker / Bertans / Anderson / Moerman / Furkan
Oyun Kurucular

Şutör Guardlar
Bu pozisyon için istikrarlı, tecrübeli ve topla buluşmasa da katkı verebilecek, oyuna küsmeyecek isimleri tercih etti Darüşşafaka Doğuş. Diğer pozisyonlarda topa hakim olabilen, yaratıcı ve skorer isimlerin olması bu tercihin temel sebebi. Koç Bagatskis’in Letonya milli takımından da yakından tanıdığı Bertans ceza üçlüklerindeki yüksek yüzdesi, tam saha basketbolunda yani yüksek tempodaki etkinliği, gerektiğinde bir oyun kurucu gibi topu rakip sahaya geçirebiliyor olması onu önemli bir takım oyuncusu haline getiriyor. Yıldızlarla dolu kadroda iyi bir tamamlayıcı, güvenilir bir isim. İşin savunma tarafında da takıma önemli bir katkı vereceğini gösterdi hazırlık maçlarında. Rotasyondaki diğer isim ise savunmaya getirdiği direnç ve enerji artı ritmini yakaladığında yay gerisinden bulduğu isabetli atışlarla son yıllarda Anadolu Efes’te önemli bir görev adamına dönüşmüş olan Birkan. Bu pozisyonda zaman zaman Wilbekin’i veya Anderson’ı da görebiliriz. Yani 2 numaradaki rotasyon da aslında gayet geniş.
Kısa Forvetler

İsrail liginin kalitesini ve savunmaların ne kadar geri planda olduğunu da düşündüğümüzde açıkçası Euroleague seviyesi için uygun bir oyuncu olmadığı düşünmüştüm ki bunu da sezon öncesi oyuncu analizimde belirtmiştim. Fakat hazırlık döneminde ortaya koyduğu performans göz kamaştırdı. Sanki yıllardır Darüşşafaka forması giyiyormuşçasına olgun bir basketbol koydu ortaya. Anderson’ın hazır olmadığı bu dönemde hem takımını hücumda sırtladı hem de çok yönlü bir oyun ortaya koyarak istatistik kağıdının her noktasını doldurmaya çalıştı. Bu performansı sayesinde sezon boyunca bir çok maçta koç Blatt’ın onu ilk beşte kullanabileceğini ve Anderson’ı 2 numaraya çekebileceğini düşünüyorum. Tabi halen Euroleague sertliğinde ne yapacağı önemli bir soru işareti, asıl sınavı sezonla birlikte başlayacak.
Uzun Forvetler
Koç Blatt 4 numaralarını atletik özellikleri geri planda olan ama dış şut tehdidi bulunan savaşçı isimlerden seçti. Geçen sezon Banvit forması ile ligimizin hem ribaund hem de sayı kralı olan Fransız yıldız Moerman Banvit’ten ayrılacağı belli olduktan sonra başta Maccabi ve Fenerbahçe olmak üzere bir çok önemli Euroleague takımının hedeflerinden biriydi haklı olarak. Fakat o koç Blatt yönetimindeki Daçka’yı tercih etti. Her ne kadar Limoges forması ile önceki Euroleague macerası beklentilerin altında kalmış olsa da artık daha olgun ve daha tecrübeli. Hücumda hem alçak postta etkili olması hem de 3 sayı gerisinden ciddi bir tehdide sahip olması savunmada ve ribaundlarda ise mücadeleci kimliğiyle bu sezon Darüşşafaka’nın kilit isimlerinden biri olacak. 3 sayı tehdidi sayesinde sahaya daha kolay yerleşecek Daçka’da kısalar da daha rahat penetre alanları bulacaklar. Aynı zamanda alçak posttaki etkinliği ile de Bertans başta olmak ceza atıcılarına bir çok fırsat çıkacak.
Rotasyonda genelde kenardan gelecek isim Harangody de aslında bir çok özelliği ile Moerman’a benziyor. Ancak alçak postta onun kadar etkili değil ve genelde potadan uzak kalmayı tercih etmesi nedeniyle ribaundlarda beklentilerin altında kalıyor. İki oyuncunun da atletik özelliklerinin ve blok tehditlerinin olmaması savunmada işlerini zorlaştırıyor. Bunun yanında çabuk 4 numaraların yüzü dönük hücumlarına karşı da ağır kalabiliyorlar. Metin ve Ersin de aslında kadroda yer alıyorlar ama koçun planları içerisinde yoklar, takımdan ayrılmasalar bile dakika bulmaları kolay olmayacak.
Pivotlar

Geçen sezon geniş rotasyonun da etkisiyle kendilerini bulamayan iki isim Semih ve Slaughter da dakikaları bu pozisyonda bölüşecek diğer isimler olacaklar. Semih kısa sürelerde çok önemli katkılar vermişti ancak hücumdaki yanlış tercihleri ve savunmadaki hamle hataları nedeniyle erken faul problemine girmesi onu mental olarak da düşürdü ve maçlardan çabuk kopmasına neden oldu. Bu sezon Blatt ile çalışmak kendini bulması için büyük bir fırsat. İlk beş başlasa da başlamasa da aldığı süreyi iyi değerlendirmeli.Yetenekleri üzerine odaklanıp sadece basketbol oynamaya konsantre olursa hale Avrupa’nın en değerli uzunlarından biri. Slaughter ise bu takımın uzun rotasyonundaki tek gerçek çember savunucusu. Atletik özellikleri, çabuk ayakları ile ikili oyunları hatasız savunabilmesi ve blok tehditi ile aslında takımın iskeletinde yer almasını beklediğim isimlerden biriydi koç Blatt’ın sisteminde.
Fakat sezon öncesi hiç hazır görünmedi. Wanamaker ile uyum sağladığında Daçka’nın ikili oyunlardaki etkinliği bir kademe daha artacaktır. Orta mesafe şutunun olmaması günümüz basketbolunda onun değerini düşüren en temel eksiklik. Bununla beraber Semih kadar olmasa da Furkan kadar sırtı dönük etkinliğe sahip. Kendini toparlarsa 5 numaradaki forma savaşında öne geçebilir. 3 oyuncunun gireceği bu rekabet şahsi performanslarına ve takıma da olumlu yansıyacaktır düşüncesindeyim. Tecrübeli Oğuz da aslında kadroda ama koçun planlarında yok, bir takım ile anlaşamazsa alternatif uzun olarak kadroda kalacak ve dakika bulması kolay görünmüyor.
Artılar
* Geniş kadro
* Savunma alışkanlığı
* Farklı rakiplere göre farklı çözümler üretebilme
Eksiler
* 5 numarada belirsizlik
* Wanamaker alternatifsiz
* Takımın asıl skor opsiyonu Anderson’ın formsuzluğu
Sonuç

Uzun rotasyonunda ise isterlerse kısa beşe dönüp Moerman-Harangody ikilisi ile 5 dışarıda oynayıp rakip savunmaların aklını alabilirler. Darüşşafaka’nın bu kadar keyif veren bir takım olmasının ise iki temel sebebi var, biri belirttiğim gibi takım olarak savunmada istekli ve enerjik olmaları ikincisi ise hep yüksek tempoda oynamaya çalışmaları ve bunu yaparken verimli olmaları. Savunma ribaundlarını net aldıkları ve topu Wanamaker’a teslim ettiklerinde ya da onun aldığı savunma ribaundları sonrası her hücumda doğru tercihler yapabiliyorlar diyebiliriz, daha şimdiden saha yerleşimini takım olarak çok iyi yapıyorlar hızlı hücumlarda. Kısacası Darüşşafaka Doğuş hazırlık maçları ilerledikçe takımdaki rolleri netleştirdi ve şimdiden sezona %90 hazır hale geldiler diyebiliriz. Gerek Euroleague’de gerek ligimizde çıtayı yükseltmeleri çok normal. Eğer Anderson’ın formunu bulması gecikmezse ve pota altında Furkan-Slauhghter-Semih üçlüsünden güzel bir katkı alabilirlerse çok ama çok can yakacaklar. Ligimizde final oynamaları ve Euroleague’de de play-offa kalmaları şuan için gayet gerçekçi senaryolar.
Mail: fersu77@abcspor.com
Twitter: fersudeniz