Vegas Golden Knights.. Proje kamuoyuna ilk düştüğünde hemen herkesin sordugu ilk soru “Çölün ortasında Buz Hokeyi takımının işin ne” idi..
Las Vegas dendiğinde aklınıza gelecek ilk 10 hatta 100 şey diye sorsanız; kumar, çöl, sıcak, Nevada, devasal lüks oteller, şovlar, günah şehri, suç oranı. mafya, Casino ve Ocean Eleven filmleri hatta “legal anlamda yasak da olsa” fuhuş cevabı gelebilir ama Buz Hokeyi asla!
Bu sene kurulmuş ve daha ilk sezonunda acaba ne yapabilecekler diye düşünülürken, otoritelerce play-off yapma oranları bile %30 altındayken, Konferans Şampiyonu olup Stanley Cup’a çıkmaları hiç ama hiç düşünülmüyordu sezon öncesi analizlerde..
Sezona 9 maçta 8 galibiyetle girip tüm spor ışıklarını üzerlerine çevirdiler ve (NHL tarihinde yeni bir takımın en iyi başlangıç serisi rekoru) ama bunu devam ettirip play-off’a kalabilecekler mi diye düşünülürken, normal sezonda tam 51 maç kazanarak sadece Pasifik Grubu lideri olup, Batı Konferansını 3. bitirmekle kalmayıp, sırasıyla Los Angeles Kings (4-0), San Jose Sharks (4-2) ve Winnipeg Jets’i (4-1) geçerek dev finalde yer almayı başardılar.
Ve bu sonuç onlara, 1968’den bugüne ilk sezonunda en iyi NHL derecesi yapan takım ünvanını getirdi. Eklemeden olmaz; 50 sene öncesindeki St Louis Blues başarısını gölgelemek gibi olacak ama lige yeni katılan takımların ayrı konferansta olup, böylece onlardan bir takımın garanti olarak finallerde oynadığı bir sistemde ve toplamda sadece 12 takımlı bir ligde bu başarıyı elde ettiklerini unutmamak lazım. Zaten 74 maçlık normal sezonda, diğer division’daki 6 takımın (Original Six) 5’inden az galibiyet almışlardı ve finalde de Montreal Canadiens’e 0-4 ile süpürülmüşlerdi.
Biz sezon analizlerinden çok kuruluş aşamalarına geri dönelim ve nedenleri ile bu oluşumun ortaya çıkmasının 2 temel maddesi;
1.Las Vegas 2 Milyondan fazla nüfusu ile ülkenin en büyük 30 şehrinden biri ve zengini çok..
2.Daha da önemlisi bu şehirde 4 büyük denilen; basketbol-futbol-beyzbol ve buz hokeyi profesyonel takımı yok!
Ama önlerindeki en önemli sorun da; Kuzey Amerika’da hemen her şehirde iş hayatı hatta yaşam akşam yani maç saatlerinde biter ve yerel halk için maça gitmek en büyük aktivitelerden biridir. Ama 24/365 uyumayan bir şehir olarak Vegas’ın böyle bir lüksü yok, hatta tersine onlarda hayatın geceleri başlıyor olması ve doğal olarak Toshiba Plaza yanındaki 17.500 kişilik T-Mobile Arenayı doldurabilecekler mi şüphesiydi..
İlk hazırlık maçında sonuç kadar yerel halkın ilgisi ve ambiyans da çok önemliydi. Los Angeles Kings’e 3-2 kaybetmişlerdi ama 17.000’e yakın seyirci ile yaratılan atmosfer Franchise’in enerji ve motivasyonu 1 hatta 2 tık üzerine çekmişti.
Yepyeni Franchise’in kadro oluşumu ilk bakışta toplama takım gibi gözükse de; kadrolarında Pittsburgh Penguins ile 3 kez Stanley Cup kazanmış Kanadalı kaleci Marc Andre Fleury ve birçok kariyerli oyuncu var. Diğer 3 Kanadalı Reilly Smith-Jonathan Marchessault-David Perron ile İsveçli golcü Williams Karlsson sezon istatistiklerinde öne çıksa da bu başarılı şemanın sahibi esas oğlanlar tabii ki genel menajer George Mc Phee ile coach Gerard Gallant..
Finalde ne olduğunu Buz Hokeyi severler bilecektir ama bilmeyenlere; 4-1 ile kaybettiklerini belirtelim.
Ama tüm sezon geneli olarak bakarsak; kaybettiler demek ne derece doğru tartışılır çünkü kuruluşunun ilk 3 senesi içinde play-off yapmak hayalinde olan (başkanları Bill Foley’in değişiyle) bir çaylak Franchise için bu sonucun ne kadar büyük bir başarı olduğu herhalde hepimizin malumu…
Bu arada VGK icin adeta bir peri masalı gibi portre çizdik ki bence az bile ama masanın diğer tarafına bakarsak da; sezonu şampiyon olarak bitiren Washhington Capitals’in de hikayesi filmlere konu olacak cinsten!.
Tarihlerinde sadece 1 kez final oynayıp (1998), onu da kaybedip ondan sonrasında Konferans Finali bile göremeyen hatta resmi daha da büyütüp, 26 Ocak 1992’de kupayı kaldırdılar ama sezon olarak 1991’den bugüne (Redskin-NFL) 4 Ana Spor Branşında şampiyonluk kazanamayan şehirlerine zaferle döndüler dün gece Las Vegas’tan..
Onların bu sezonki analizi ve muhtemelen en az 48 saat uyumayacak şehrin 27 senelik şampiyonluk özlemini konu alacak spor hikayesi de başka bir yazıya olsun..
Yazarın diğer yazıları için tıklayın
mail: burak.belgen@abcspor.com
twitter: @BurakBelgen