https://abcspor.com/wp-content/uploads/2020/11/ataturk.jpg

ANALİZ-BEŞİKTAŞ INTEGRAL FOREX

Okunması Gerekenler

ARIF SAHIN-2Sistem: Beşiktaş IF geçen sezonki başarısız sezona rağmen yeni sezona da Ahmet Kandemir’le başladı.

Yabancılardan Lofton-Broekhoff ve yerlilerden sadece Muratcan Güler takımda kaldılar; oyun kurucu olarak tecrübeli yerliler Engin Atsür-Kerem Tunçeri, Broekhoff’un yedeği olarak Caner Erdeniz ve pota altına Jajuan Johnson-Hilton Armstrong-Muhammed Doğan Şenli transfer edildiler. En önemli soru işaretleri ise kolej eğitimini tamamlayıp gelen Patrick Miller ve Tyler Stone’ın transfer edilmeleri oldu.

Sezon başı ve yabancı değişikleri: Türkiye Kupası Elemeleri’nde zorlu grupta yer alan Beşiktaş kötü bir performans sergiledi. Tek galibiyetlerini Türk Telekom karşısında ikinci yarıda Lofton’ın etkileyici performansıyla aldılar. İlk maçta Miller sakatlık yaşadı, Stone’un yetersiz olduğu rahatlıkla görüldü. Miller yerine birkaç hafta sonrasında John Holland transfer edildi, Stone yerine ise geçen sezon da kadroda yer bulan Kenan Bajramovic transfer edildi.

Holland transferi ve yakalanan ivme: Ligde ilk maçında Darüşşafaka’ya yenilen BJK Eurocup’ta da İstanbul’da Olimpija’ya yenildi ve sonrasında John Holland transferi yapıldı. Holland transferi sonrası Lofton’ın sakatlıktan kurtulması ve daha iyi oynaması ve Johnson’ın da form tutmasıyla Beşiktaş arka arkaya galibiyetler almaya başladı. Zenit deplasmanındaki ve Khimki’ye karşı İstanbul’daki galibiyetler ilk bölümün en önemli galibiyetleri oldu.

İnişli-çıkışlı bölüm: Kasım ortasından itibaren kritik maçlarda zorlanan Beşiktaş mağlubiyetler almaya başladı. Pınar Karşıyaka’yla oynanan lig maçında Lofton’ın orta sahadan attığı üçlükle maçı uzatan Beşiktaş sonrasında Galatasaray ve Khimki deplasmanlarında berbat ilk yarılar çıkardı ve sonrasında durumu dengeleyemedi. Ligde arka arkaya galibiyetler alan Beşiktaş 2014 yılını mutlu bitirdi.

2015 iyi gelmedi: Yeni yılla beraber zorlu bir fikstüre giren Beşiktaş Lofton’ın da formunun düşmesiyle arka arkaya yenilgiler aldı. Ligde Efes-Fenerbahçe-Darüşşafaka yenilgileri, Eurocup’ta Karşıyaka-Paris yenilgileri ve dibe vuran Beşiktaş’ı gördük. Neptunas’la oynanan iki maçta alınan galibiyetler takımın nefes almasını sağladı.

En iyi maçlar: Beşiktaş bu sezon ciddi takımlara karşı fazla maç kazanamadı. En iyi maçları hatırlayalım…

3- BJK vs. KSK: Beşiktaş’ın iyi basketbol oynadığı maçlardan biri olmadı ama kesinlikle hatırlamaya değer bir maç oldu. Maçı uzun süre geride götüren Beşiktaş son saniyede Karşıyaka’nın faul yapmaması ve Lofton’ın orta sahadan bulduğu üçlükle maçı uzatmaya götürdü ve kazandı. 15 Kasım’daki maçta Atsür-Lofton-Broekhoff-Holland-Jajuan takıma galibiyeti getiren aktörler oldular.

2- Neptunas vs. BJK: Beş maçlık yenilgi serisi sonrası 21 Ocak’ta Klaipeda’ya giden Beşiktaş için bu maç silkinme ve Eurocup’ta ‘tamam ya da devam’ maçıydı. İkinci çeyrekte rakibine sadece 7 sayı atma izni veren Beşiktaş sezonun en iyi savunma performanslarından birini sergiledi ve Lofton-Jajuan önderliğinde hücumda etkili olarak galibiyete gitti.

1- BJK vs. Khimki: Cumhuriyet Bayramı’nda oynanan maç kesinlikle Beşiktaş’ın bu sezon oynadığı en iyi maç oldu. İyi bir kadro kuran ve turnuvanın en büyük favorilerinden biri olan Khimki maça iyi başladı ama bir türlü maçı koparamadı. Son bölümde rakibini sadece 6 sayıda tutan Beşiktaş Holland-Broekhoff ve Lofton’la galibiyete uzandı.

En kötü maçlar:  Sıralayalım…

3- GS vs. BJK: Abdi İpekçi’deki maça gelene kadar genellikle iyi bir sezon geçiren Beşiktaş o maçta tam anlamıyla darmadağın oldu diyebiliriz. Pocius-Micov’dan faydalanamayan Galatasaray ilk yarı boyunca farkı açtı, maç sonunda Beşiktaş geri dönmeye çalışsa da GS toplamda 100 sayıyı bularak maçı kazanmayı başardı.

2- Tofaş vs BJK: 8 Kasım’daki Bursa deplasmanı da Beşiktaş için çok kötü bitti diyebiliriz. İkinci yarının başında farkı 15 sayının üstüne kadar çıkaran Beşiktaş maçı rahat bir şekilde bitirmeyi umut ediyordu ama öyle olmadı, Tofaş Amerikalı oyuncuların etkili performansıyla maçı çevirmeyi başardı.

1- BJK vs KSK: 7 Ocak’taki Eurocup maçı BJK için kabus gibi bir maç oldu diyebiliriz. Lofton’ın etkisiz olduğu maçta KSK ilk çeyrekten itibaren farkı açtı ve skor patlaması yaşadı. Tam altı oyuncu çift haneli sayılara ulaşırken BJK’ın unutmak isteyeceği bir skor ortaya çıktı.

                                         OYUNCU NOTLARI

Engin Atsür: Ligde olmasa da Avrupa’da takımın en iyilerinden biri oldu. Hem ligde, hem Avrupa’da iyi şut yüzdeleri var ama Avrupa’daki maçlarda oyuna daha fazla ağırlığını koyuyor ve gerektiğinde kontrolü eline alabiliyor.

Kerem Tunçeri: Kariyerinin sonlarında ikinci gard pozisyonunda yer alıyor, Engin’in belki de beklenenden daha iyi performans vermesiyle arka plana itildi, asist yönünden etkili olsa da maçlar kopma noktasına geldiğinde her zaman kendisinden beklenenleri sahaya yansıtamıyor.

Chris Lofton: Hem ligde, hem de Avrupa’da takımın en skorer oyuncusu ve Avrupa’da takımın en verimli oyuncusu, bu açıdan Eurocup’ta da sezonun en iyilerinden biri. Ligde ve Avrupa’da aynı süreleri alırken Avrupa’da hem sayı ortalaması, hem de asist ortalaması daha yüksek, birçok maçta da takımını kurtaran oyuncu oldu.

John Holland: Sezona takımsız başlayan Holland sezonun ikinci haftasında Beşiktaş’a katıldı. Takıma ilk katıldığında takımının arka arkaya galibiyetler almasında önemli katkıya sahip oldu ama sonrasında hem Kandemir’in kendisine verdiği dakikalar azaldı, buna paralel olarak da katkısı azaldı. Lofton’ın aksine Avrupa maçlarında sayı katkısı daha da azalıyor ve Lofton da formsuz olunca takımın dış skoreri olmamasına neden oluyor.

Ryan Broekhoff: Bu sezon gerçekten muazzam oynuyor. Ligde etkili şut yüzdeleriyle 11s- 6r- 2a ortalamalarına sahip ve takımın en etkili oyuncusu, istatistiklere yansımayan savunma katkısı ve kritik dakikaları oynama becerisi de kendisinin artıları. Eurocup’ta ise sayı ortalaması düşüyor ama yine çok yönlü katkı veriyor. Broekhoff’u eleştirebileceğimiz nokta bulmak zor, seneye Türkiye’de kalacağını sanmıyorum.
JaJuan Johnson: Bu sezonun beklenmedik çıkışını yakalayan oyuncu oldu diyebiliriz, Lofton gibi ligde de iyi oynuyor ama Eurocup’ta vitesi daha da büyütüyor. Toplamda 13s- 6r- 1b ortalamalarına sahip, dış şutlarda bir uzuna göre ortalamanın üstünde başarı oranı var diyebiliriz, Beşiktaş taraftarının istediği yırtıcılığa sahip, Nizhny’de oynasa Trey Thompkins kadar etkili olabilirdi diye düşünüyorum.
Hilton Armstrong: Önemli NBA tecrübesine sahip olan oyuncu burada istenen katkıyı verebilmiş değil, ortalamaları tek hanelerde kalıyor ve çok fazla top kaybı yapıyor, serbest atış çizgisinden de başarısız; Hilton’ı takım için önemli kılan özellikler tecrübesi ve yedeğinin Doğan Şenli olması diyebiliriz.

Türk Telekom deplasmanı: Maça bazı ağır silahlarını ( Atsür-Lofton-Hilton) kenarda bekleterek başlayan Beşiktaş ilk bölümde maça ağırlığını koyamadı. İlk bölümde pota altında etkili olan TT dış oyuncularının da etkili olmalarıyla ilk yarı sonuna doğru farkı açtı. Dış atışlarda başarısız olan BJK bir daha maça geri dönemedi ve maç genellikle 10 sayı civarında bir farkla gitti ve 79-70 bitti. Beşiktaş’ta maçın iki başarılı oyuncusu yeni transfer Scottie Reynolds (12s- 6a) ve Ryan Broekhoff (15s- 10r) oldular.

Gelecek Maçlar: Ligde Şubat’taki tek maç Royal Halı maçı. Bu dönemde Eurocup’ta ise kader maçları oynanacak; önce Karşıyaka’ya gidecek olan Beşiktaş son maçında ise Paris’i konuk edecek…

Son Haberler

FENERBAHÇE GİBİ

Önce kızlarımızı kutlamak istiyorum. 2 sene üstüste Euroleague şampiyonluğunu kazanan kadın basketçilerimize ve böylesine yetenekli ve karakterli oyunculardan oluşan...

Benzer Konular