Sezon başında rakiplerinin aksine pota altına takviye yapmayan ve Vesely ile Udoh’u ciddi kontratlarla takımda tutmayı başaran Fenerbahçe, Antic’in de ikiz kuleleri yedekleyeceğine inanmıştı. Ancak sezon ilerledikçe Vesely’nin istenen ritmi yakalayamaması ve Antic’in sakatlıkların da etkisiyle verimsiz kalması Udoh’u bir çok maçta yalnız bıraktı boyalı alanda. Kalinic ve Datome zaman zaman 4 numaradan süre alıp destek olsalar da sert ve fizikli uzunlara karşı sıkıntılı anlar yaşadılar, özellikle boyalı alana gelmesi gereken yardımlarda. Hal böyle olunca sarı lacivertliler aslında sezon başı yapılması gereken hamleyi sezonun ortasında yaparak 4 numara pozisyonu için Bennett’ı kadroya kattılar. NBA’de 2013 yılında Clevaland tarafından 1.sıradan draft edilen Anthony Harris Bennett 23 yaşında ve 2.03 metre boyunda. Kanada milli takımının da formasını giyen Fenerbahçe’nin yeni forvetini gelin biraz daha yakından tanıyalım.
“Kariyeri”
NCAA’in köklü kolejlerinden UNLV forması ile 2012-13 sezonunda 36 maça çıktıktan sonra gösterdiği performans (16.1 sayı, 8.2 ribaund, 1.0 asist, 1.2 blok, %37.1 3 sayı) NBA takımlarının bir çoğunun dikkatini çekti. Ancak sezon ortasında omuzundan yaşadığı sakatlık onu çok etkiledi, süresi azaldı ve bir çok maçta da kenardan gelmek zorunda kaldı ki Mayıs ayında da ameliyat oldu. 2013 yazında erken profesyonel olma kararı alarak draftlara katıldı. Cleveland tarafından 1. tur 1.sırada seçilen Bennett, bunu başarabilen ilk Kanadalı oyuncu olma ünvanını da kazandı. Bu draftta Bennett’tan sonra seçilen isimler arasında Oladipo (2), Noel (6), C.J. McCollum (10), Carter-Williams (11), Antetokoumpo (15) ve Schröder (17) gibi şuanda NBA’de ses getiren oyuncular da vardı. Aslında bu listeden de anlayacağınız üzere Bennett vasat potansiyelli draftlardan birinde ilk sıradan seçilmiş, piyango vurmuş bir oyuncuydu.
Cavs forması ile NBA kariyerine hayli kötü bir giriş yaptı. Bir kaç maç sonra NBA tarihinin gelmiş geçmiş en kötü 1 numara seçimi damgasını yemişti bile. Tam 33 maç sonra ilk kez çift haneli skorlara ulaşabildi ki NBA tarihinde 1 numaradan seçilen oyuncuların yaklaşık %70’i çift haneli skorları ilk maçlarında yakalamışlardı. 2014-15 sezonu için Timberwolves’a takaslanan Bennett burada da vasat performansını sürdürünce Eylül 2015’de serbest bırakıldı. Aynı dönem Raptors ona bir şans verdi ve ülkesine dönmüş oldu genç yetenek. Aralık ayında ise Raptors’un D-League takımına gönderildi ve NBA tarihinde D-League’de forma giyen ilk draft 1 numarası oldu. Raptors günlerinde oyuna olan aşkı ve tutkusu artı iş ahlakı çokça sorgulandı, yöneticiler onun NBA’e bir türlü uyum sağlayamamasından yıldıklarını dile getirdiler. Beklendiği gibi Mart 2016’da bir kez daha serbest bırakıldı. Geçtiğimiz yaz Kanada milli takımı ile Olimpiyat elemelerinde 4 maçta forma giydi ama orada da vasat bir performans sergiledi (6.8 sayı, 5.0 ribaund, %33.3 3 sayı). Sonrasında bu kez Nets ona bir şans verdi. Fakat onlar da Bennett’a fazla dayanamadı ve Kasım ayında onu D-League takımına gönderdiler. Sonrasında bir çok kez gitgel yaşadı A takım ve D-League kadrosu arasında. Verdiği katkıdan memnun kalmayan Nets onu 9 Ocak’ta serbest bıraktı.
“Artılar-Eksiler”
Bennett henüz 23 yaşında belki ama 2-3 sene öncesine göre fiziksel olarak farklı bir oyuncu şuanda. Fazla kiloları ve omuzundan geçirdiği sakatlık onun mevcutta sahip olduğu atletizmi bir miktar kısıtlamış durumda. İyi çalışarak kilolarını hızlıca verip, fit hale gelecek bir Bennett tekrar pota altında etkili bir bitirici haline gelebilir atletik özelliklerinin katkısıyla. Aynı zamanda koşmayı da seven bir uzun, fiziksel olarak toparlandığında açık alanda da etkili olabilecek bir oyuncu. Güçlü fiziği ve uzun kolları ile patlayıcılığını kullanarak pota altında temas alsa da net bitirişler sergileyebilen bir isim. Ribaundlarda da etkili bir 4 numara, özellikle rakip pota altında. Konsantre olduğunda ve potadan uzaklaşmadığında uzun kolları ile takımına ikinci şanslar kazandırabiliyor, ya da takip smaçları artı tiplerle de skor bulabiliyor. 23 yaşındaki oyuncunun hücumdaki en önemli artıları dış şut tehdidinin olması ve yüzü dönük hücum silahlarının bulunması. 3 sayı gerisinden aslında etkili bir isim. Ceza atışları, perdelerden çıkarak bulduğu atışlar ve ikili oyunlar sonrası dışa devrilerek yarattığı atışlar, hepsinde de üretebiliyor. Hatta fazla istikrarlı olmasa da dripling üstü orta mesafe şutları da var portföyünde. Ama son yıllarda yaşadığı özgüven problemi şut yüzdesine de negatif olarak yansıdı. Her ne kadar fazla kiloları nedeniyle ayakları ağırlaşmış olsa da halen iki yöne de penetre edebilen bir uzun, özellikle yüksek postta aldığı toplarda. Bunun yanında açık alanda zaman zaman top getirebilecek kadar da fundementala sahip. Özetle Bennett yüzü dönük hücum etmeyi daha çok seven, daha çok etkili olan bir uzun.
Aslında fiziği, uzun kolları ve çabuk ayakları ile kariyerinin ilk döneminde savunma anlamında da önemli bir potansiyele sahipti ama tembelliği ön plana çıktı, kendini geliştirmedi, daha doğrusu savunma yapmayı bir türlü sevemedi. Fazla kiloları ile beraber ayakları da yavaşlayan ve konsantrasyon problemi yaşayıp, maçtan kopan ve savunmada takımını 4 kişi bırakabilen Bennett özellikle çabuk forvetlere karşı ciddi bir zaafa sahip. Ayrıca alçak post savunmasında da yeteri kadar sert ve kararlı değil, rakip uzunların arkasında sağlam kalmakta zorlanıyor genelde. Genel anlamda savunmada konsantrasyon problemi yaşıyor ve mücadele etmeden çabuk pes ediyor. Hücumda ise alçak posttaki verimliliği sınırlı. Pivot hareketleri yetersiz ve ağırlaşan fiziği ile dönüşleri çabuk değil, savunmacısını bu yolla ekarte edemiyor. Geri çekilerek atılan şutlar veya çengel atışlar gibi ekstra silahları yok. 1-2 driplingden fazlasını yaptığı her pozisyonda top kaybı yapma ihtimali yükseliyor ki pas tekniğinin ve saha görüşünün de zayıf olması nedeniyle ikili sıkıştırmalarda da problem yaşıyor. Hücumda çok yönlü bir oyuncu olmasına rağmen genelde 3 sayı çizgisi dışında oynamayı sevmesi ve tartışmalı, erken şut seçimleri ile kendi verimini düşüren bir forvet. 3 sayılık atışlar konusunda gereksiz bir ısrara, takıntıya sahip. Ekstra paslar, penetre sonrası paslar ya da yüksek post-alçak post paslaşmaları onun oyununun bir parçası değil, takım oyunu ve setler konusundaki IQ’su düşük seviyede.
“Sonuç”
Bennett 1. sıradan draft edilen ancak özellikle mental olarak beklentilerin çok ama çok altında kalan, NBA’in ağırlığını kaldıramamış bir yetenek. Oynadığı takımların tamamından gönderilen ve kişisel problemleri olduğu da söylenen bir oyuncuyu tekrar kendine getirmek koç Obradovic’in zorlu görevlerinden biri olacak. Duayen koç Udoh ve Nunnally konusunda da bunu başarmıştı ki özellikle Udoh da benzer bir şekilde gelmişti NBA’den. İki ismi de sisteme dahil edip onlardan en yüksek verimi almıştı Fenerbahçe teknik akibi. Ancak bu sefer işleri biraz daha zor olacak. Bennett hem Avrupa basketbolunu tanımıyor hem de savunma konusunda tembel bir isim. Genç bir oyuncu olması ve halen öğrenmeye açık olması önemli bir avantaj bu süreçte. Ayrıca kendisini Kanada milli takımından tanıyan Gherardini’nin onun hakkındaki pozitif yaklaşımı çok önemli. Tecrübeli yönetici onun basketbol oynamayı çok arzuladığını ve kendini ıspatlamak için bir şans istediğini belirtti ki bu onun kariyerindeki son şans olacak muhtemelen. Antic’den faydalanamayan ve pota altına bir takviyeye ihtiyacı olan Fenerbahçe’nin fiziksel ve mental anlamda hazır olmayan Bennett’a yatırım yapacak olması ciddi soru işaretleri içeren bir hamle. Çok daha hazır olan ve Avrupa basktebolunu tanıyan Nunnally’nin bile Fenerbahçe ve koç Obradovic’e alışma sürecinin aylar sürdüğünü düşünürsek Ocak ayında transfer edilen Bennett’dan kısa hatta orta vadede elle tutulur bir katkı beklemek pek doğru değil. Play-offlar için yapılmış bir hamle daha doğrusu bir kumar olarak da düşünebiliriz Bennett hamlesini. Ama gelişimi olumlu devam eder ve takımda kalırsa önümüzdeki sezon için değerli bir oyuncu olacağı ise tartışılmaz bir gerçek. Son olarak tekrar belirtmem lazım, Final Four hedefi olan Fenerbahçe’nin daha hazır ve hemen katkı verebilecek bir uzuna ihtiyacı vardı…
Mail: fersu77@abcspor.com
Twitter: @fersudeniz