https://abcspor.com/wp-content/uploads/2020/11/ataturk.jpg

ANADOLU EFES 2015/16

Okunması Gerekenler

fersu yaziÜlkemizde basketbolun en köklü kulüplerinden biri olan Anadolu Efes, 40. yılını kutluyor ve bu tarihi sezonda mutlak başarı istiyorlar. Zaten koç Ivkovic de geçen sene ayağının tozuyla yaptığı basın toplantısında kendisi için önemli olan sezonun ikinci sezon yani 2015-16 olduğunu ve asıl hedeflerini o zaman gerçekleştirebileceklerini iletmişti. Ve işte 2.sezon geldi.

 

Duayen koçun istediği kadronun kurulabilmesi için yönetim son yıllarda olduğu gibi yine bütçeyi yüksek tuttu ve yaz döneminde önemli isimlerin kadroya katılmasını sağladılar. Ellerinde Avrupa’nın en değerli ve geniş kadrolarından biri var şuanda. Bu sezon ligde şampiyonluk Euroleague’de de Final Four hedefleyen lacivert beyazlılar için yapacağım analizin başında öncelikle gidenlere ve gelenlere bir bakalım.

efes 100

“Artık her şey Heurtel’in istediği gibi”
Geçtiğimiz sezon kadroya katılan Fransız oyun kurucu tarzı, tercihleri ve zaman zaman düzen dışına çıkması ile eleştirilerin odak noktası olmuştu. Evet Heurtel önemli hatalar yaptı ve saçımızı başımızı yoldurduğu zamanlar da oldu. Ama gününde olduğu ve takımın da ona ayak uydurabildiği zamanlarda maçı tek başına aldı götürdü Fransız oyuncu. Geçen sene hazır bir kadroya dahil edilmiş ve uyum sorunu da yaşamıştı oyun tarzı olarak. Fakat bu sezon takım kimyası ve kadro yapısı onun oyun anlayışına göre kuruldu. Tyus ve Dunston gibi iki tane kaliteli ikili oyun bitiricisine sahip oldukları gibi ikili oyunlar sonrası pasın terse çevrildiği durumlarda da ceza atışını yüksek yüzdeyle sokabilecek bir keskin nişancıya, Diebler’a sahipler artık.
heurtGeçtiğimiz sezon Anadolu Efes set hücumlarının sıkışmasındaki en temel nedenlerden biri Janning’in bu şutları istikrarlı bir şekilde sokamamasıydı. Ayrıca Granger gibi Heurtel’in temposuna ayak uydurabilecek ve gerektiğinde 2 numaraya kayarak topla fazla haşır neşir olmadan da “skorer” rolünü üstlenebilecek bir guarda da sahipler. Fransız guard hem açık alanda daha çok koşan bir takıma liderlik edecek hem de set hücumlarında ikili oyunlar sonrası birden çok opsiyona sahip olacak. Bu sezon Heurtel’in “kariyer sezonu” olabilir.
“Undersized uzunlar”
Son yıllarda Avrupa basketbolunda iyice etkinliklerini hissetiren undersized uzunların en değerli iki temsilcisini, Tyus ve Dunston’ı bu sezon Anadolu Efes forması ile izleyeceğiz. Son iki sezonda Euroleague’in en iyi savunmacısı seçilen Dunston, Lasme’nin yokluğunu hissetirmeyeceği gibi hatta pota altı savunmasını da bir kademe daha yukarı çekecektir. Savunmada tam bir “canavar” olan Dunston hem çabuk ayakları ile ikili oyun savunmasında yukarı kadar çıkıp adam değişimlerinde rotasyona uyum sağlayabiliyor, adamını çabuk geri bulabiliyor hem de alçak postta güçlü fiziği ile rakiplerini potadan uzak tutabiliyor. Ribaundlarda iki pota altında da etkili olan Amerikalı uzun, hücumda ise ikili oyunların sonunda potaya çabuk devrilmesi ve patlayıcılığı ile etkili olabiliyor.
Ancak bunun dışında başka silahı yok. Orta mesafe şutu olmadığı gibi alçak postta da pivot hareketleri adına portföyünde fazla bir seçeneği yok. Tyus’ın hücum özellikleri de Dunston’a benziyor ancak savunmada biraz daha farklı özellikleri var. Öncelikle Tyus ters taraftan geldiği pozisyonlarda çok önemli bir blok tehditine sahip. Bunun haricinde de çabuk ayakları ile 3 numaraların dahi karşısında kalabiliyor adam değişimleri sonucu ve rakibini potaya kadar takip edebiliyor. İki oyuncu da tecrübeli Sırp uzun Krstic’den çok farklı özelliklere sahipler ve özellikle hücumda Heurtel’in onları besleyebildiği kadar katkı verebilecekler, asıl görevleri savunma ve ribaund katkısı olacak. Sakatlığı devam eden Krstic’in Anadolu Efes tarafından en çok özlenecek özellikleri, orta mesafe şutu ile beraber seteset hücumlarda kazandırdığı hücum derinliği ve faul atışlarındaki yüksek yüzdesi olacak.
“Daha iyi bir ikili var mı?”
efes 5Anadolu Efes iki tane dış şut tehdidi olan, hareketli, atletik ve enerjik 4 numaraya sahip Brown ve Saric ile. Bu sezon Final Four hedefleyen tüm takımlara baktığımızda en iyi rotasyon olduğunu söylemek yanlış olmaz. Amerikalı oyuncu Kuban’da ortaya koyduğu istikrarlı performansla dikkat çeken isimlerin başında geliyordu ve bu sezon ödülünü Anadolu Efes’e transfer olarak aldı. Onun çok yönlü oyunu ve gerektiğinde 3 numaraya da kayabilecek olması koç Ivkovic’in yeni “jokeri” olacağını gösteriyor. Solak olması ve hücumda birden fazla silahı olması, bunları da yüksek basketbol IQ’su ile doğru tercihlerle birleştirmesi de onu Euroleague seviyesinde özel bir oyuncu yapmış durumda. Saric ise büyük olasılıkla Avrupa’daki son sezonunu geçiriyor ve Brown gibi çok önemli bir oyuncuyla bu rekabete girecek olması onun da performansını arttıracaktır. Hırvat yıldız topla ne kadar az oynarsa takımına o kadar faydalı oluyor ki bu sezon O’nun yerine bunu yapabilecek ve aynı zamanda da O’nu nasıl kullanacaklarını çok iyi bilen takım arkadaşları var.
“Genç oyunculara güvenmeye devam”
Geçtiğimiz sezon koç Ivkovic’in göreve gelmesiyle özüne dönerek genç oyunculara ve başta Cedi’ye süre vermeye başlayan Anadolu Efes bu sezon da yürüttüğü transfer politikasıyla bu anlayışını devam ettireceğini gösterdi. Cedi şuanda takımdaki tek “gerçek” üç numara ve büyük olasılıkla takımın değişilmez isimlerinden biri olacak. Eurobasket’de de bize keyif veren performanslar izleten genç oyuncumuz, verilen herşeyi kapan bir “sünger” adeta. Her geçen gün üzerine koymaya devam ediyor ki bu sezon ondan çok daha olgun bir basketbol bekliyoruz. Furkan ise bu yaz hayatının en yoğun dönemini geçirdi. Turnuvadan turnuvaya koşan genç oyuncu sadece bir yazda neredeyse 2 sezonluk tecrübeyi de cebine koymuş oldu.
efes real 4Tek eksiği kırılgan yapısı ve sürekli sakatlanması. Biraz daha sağlığına dikkat edip artık kalınlaşmaya, güçlenmeye başlarsa bu sezon onun skorer oyununu daha çok izleme fırsatı buluruz. Takımda Diebler dışında 2 numarada oynayabilecek başka bir isim yok, belki dönem dönem Granger da orada görev alır ama Furkan’ın özellikle BSL’de alacağı süreleri çok iyi değerlendirmesi gerekiyor. Okben ise “halen” daha çok genç ve kendini geliştirmek için şansı artı vakti var. Ama artık yeteneğinin kendisine sağladığı kredi dolmak üzere, eline geçen fırsatları bu sezon iyi değerlendirmeli, çok çalışmalı.
Mail: fersu77@abcspor.com
twitter : @fersudeniz

Son Haberler

AMATÖRCE

Yedigimiz iki gol de olacak iş değil. İlkinde ortada fol yok yumurta yok. Rakibin ne baskısı var ne pozisyonu....

Benzer Konular