https://abcspor.com/wp-content/uploads/2020/11/ataturk.jpg

FENERBAHÇE’NİN KAÇ ŞAMPİYONLUĞU VAR ??

Okunması Gerekenler

BURAK BELGENFenerbahçeliler başta olmak üzere, kamuoyunda son senelerde ısıtılıp ısıtılıp masaya yatırılan tartışma, sarı-lacivertlilerin konuyu mahkemeye taşıyacağı haberleri ile bu hafta yeniden alev aldı. Konu ve soru çok basit; 1959 yılında başladığı kabul edilen Türkiye 1. Futbol Ligi’ndeki şampiyonluklar, 100 yılı aşkın mazileri bulunan ve ‘bununla övünen’ kulüplerimizin 1959’dan önceki başarıları resmi anlamda TFF katında neden kaale alınmıyor?

Bunun cevabını arayan futbolseverlere geçmişe dönüp, kısa ve net bilgilerle olayın “yoruma bile açık olmayacak” şekilde doğrusunu anlatmaya çalışalım..

1923; Türkiye Futbol Federasyonu resmi olarak kuruldu.

Aynı sene 21 Mayıs’da Türkiye’nin yaptığı başvuru kabul edildi ve Türkiye FIFA üyesi oldu.

TFF 1924’de Türkiye’de ilk defa, o ana kadar bölgesel oynanan liglerden farklı olarak, ulusal şampiyona düzenledi. Bu şampiyonanın adı; Türkiye Futbol Şampiyonası idi. Bu şampiyona birkaç yıl haricinde 1951 yılına kadar oynatıldı.

Bu şampiyonada, İstanbul – Ankara – İzmir – İzmit- Eskişehir illerinden takımlar oynadı.

Gelelim 2. şampiyonaya…

Yine Türkiye Futbol Federasyonu, 1936-1950 yılları arasında, Milli Küme adı altında ulusal şampiyonalar düzenledi.

İstanbul, İzmir, Ankara illerinde düzenlenen bölgesel turnuvalarda başarılı olmuş takımların katıldığı ve deplasmanlı lig usulüyle oynanan bu şampiyona 2- 3 yıl haricinde firesiz şekilde tüm sezonlar oynandı.

Dünyanın tüm ülkelerine gelirsek; PATAGONYA da dahil! tarihsel şampiyonluk sayılarında sadece 2 kritere sahipler..

1) Federasyonun resmi şekilde kurulmuş olması ve ligdeki takımların maçları kendi kurdukları bir turnuvada değil, Federasyon nezdinde oynanmış olmaları..

2) Liglerin bölgesel olmaması ve ulusal olarak ülke çapında takımlarla oynanmış olması..

Not: Liglerin kaç takımla oynatıldığının ya da hangi statü ile oynatıldığının “ulusal şampiyona olduktan sonra” hiç bir önemi yok!

Şimdi bu 2 ligdeki toplam şampiyonluk sayılarını merak edenlere, TFF RESİM KAYNAKLARINDAN, yani ‘sencesi bencesi olmayacak şekilde’ % 100 doğru bilgilerle tek tek açıklayalım!

Türkiye Futbol Şampiyonası’nda, Fenerbahçe 3, Beşiktaş 2, Galatasaray ise 0 kez şampiyonluk kazanmış durumda.

Milli Küme liglerinde ise, Fenerbahçe 6, Beşiktaş 3, Galatasaray ise 1 kez şampiyonluk kazanmış!

Yani, TFF tarafından 1924-1950 arasında oynatılan 2 uluslararası şampiyonada, Fenerbahçe’nin toplam 9, Beşiktaş’ın 5, Galatasaray’ın ise 1 şampiyonluğu var!

Peki TFF kafasına göre niye bu şampiyonlukları pas geçti diyecek olanlara;

Yetkililer o yılların “halı altına süpürülme nedenlerini” maddeler halinde şöyle buyurmuşlar!

1) Futbol o senelerde amatördü, profesyonel değildi.

2) Milli Küme sadece 3 şehir; İstanbul, İzmir, Ankara takımlarından oluşuyor, Türkiye Futbol Şampiyonası ise sadece 5 vilayetten oluşan takımlarca oynanıyordu.

3) Aynı sezonda her 2 şampiyonanın da düzenlendiği yıllar olmuş, 1 sezonda 1’den fazla şampiyon olamayacağından şampiyonluklar sayılamaz deniyordu!

CEVAPLARA gelince;

1) Futbol o yıllarda dünyanın 4-5 ülkesi hariç hemen heryerinde amatördü.

Mesela  İtalya Ligi 1898’de oynanmaya başladı ama 1929’da profesyonel oldu.

Genoa takımının tam 9 şampiyonluğu var ve tüm bu 9 şampiyonluğu 1929 öncesi amatör döneme ait! Ayrıca Genoa’nın ilk 6 şampiyonluğu, sadece 1 veya 2 maç yapılarak bizim eski TSYD usulü yapılarak, bir yarı final, bir final maçı sonrası alınmış şekilde!

2) Alman Ligi 1903 yılında oynanmaya başlamış. Bundesliga ise 1963’de kurulmuş. Alman Federasyonu der ki; Nürnberg’in tam 9 şampiyonluğu var. Bunlardan da sadece 1 tanesi Bundesliga kurulduktan sonra (1968), diğer sekizi 1963 öncesi!

VE BENCE ASIL BOMBA!  İstanbul, İzmir, Ankara takımlarıyla oynatılan Milli Küme ve bu 3 şehir haricinde, Eskişehir ve İzmit takımlarıyla eklenmiş Türkiye Futbol Şampiyonaları için ‘ulusal değildi, bütün ülkeyi kapsamadığından sayılmaz diyenler, peki 1959 sonrası oynatılan ligin ilk 8 senesi dediklerinde, doğal olarak cevap veremiyorlar.

Neden mi ?

1959’dan 1967’ye kadar oynanan ligin, yani şu an şampiyonluk sayılarında sayılan ligin ilk 8 yılında sadece İstanbul, Ankara, İzmir takımlarıyla oynanıyordu, 1 senesinde de sadece 1 kereliğine Adana takımı katılmıştı! AYNEN sayılmayan milli kümede olduğu gibi!

‘Aynı sezonda her 2 şampiyonanın da düzenlendiği yıllar olduğundan ve 1 sezonda 1’den fazla şampiyon olamayacağından şampiyonluklar sayılamaz..’ tezine gelirsek;

Şu an Güney Amerika kıtasındaki ülkelerde, futbol 1 sezondan 2 şampiyon çıkacak şekilde, açılış ve kapanış ligleri ile oynanıyor ve o yılın 2 şampiyonu olmuş oluyor. DEMEK Kİ BİR AKILLI ve LOBİSİ GÜÇLÜ KULÜP ÇIKIP; bundan 50 yıl sonra, ‘Güney Amerika’da o zamana kadar oynanmış olan tüm futbol şampiyonaları geçersiz olmalıdır’ iddiasıyla geçersiz saydırabilir…

AVRUPA’ya dönecek olursak, HEPİMİZİN KABULÜ OLAN EN BABA liglerden örnekler verelim;

1- İngiltere Ligi 1888 yılında oynanmaya başlandı ve ilk şampiyonu 1889’da Preston.

Premier Lig ise 1992 yılında kuruldu. Liverpool’un 18 şampiyonluğunun 4 tanesi ise sırasıyla 1901, 1906, 1922 ve 1923 senelerinde!

2- İtalya Ligi 1898 yılında oynanmaya başladı. 1929 yılından sonra profesyonelliğe geçildi. Milan’ın PROFESYONEL LİG öncesi 1901-06 ve 07 senelerinde kazandığı 3 şampiyonluk kupası KAPI GİBİ müzelerinde duruyor!

3- Almanya’da, yukarda da belirttiğimiz gibi lig 1903 yılından itibaren oynanmaya başladı. 1963 yılından itibaren ise Bundesliga… Nürnberg’in 9 şampiyonluğu var, sadece 1 tanesi Bundesliga sonrasında, 1968 senesinde!

4- Fransa Ligi 1932 yılında oynanmaya başlandı, profesyonelliğe geçiş ise 1943 yılında oldu. Marsilya’nın şampiyonlukları 1943 değil, 1932 yılından itibaren sayılarak, 1937 zaferi hasıraltı edilmemiş mesela!

5- Portekiz Ligi resmi olarak ise 1938/39 sezonunda başladı ama 1934’den itibaren olan şampiyonluklar sayılıyor. Porto’nun 34/35, Benfica’nın 35/36, 36/37, 37/38 sezonlarının resmi olarak sayılması gibi!

BİR ÖRNEK de, Avrupa’yı domine eden futbol liglerinden değil, din haricinde, kültür, yemek ve yaşayış olarak bize çok benzeyen komşudan verelim!

Yunanistan’ da 1959’da Birinci Lig, 2006′ da Süper Lig oynanmaya başladı. Yunan devi Olympiakos’un şampiyonluklarından tam 15 tanesi 1927 yılından itibaren alınmış olanlar, 1959 değil!

O yıllara ‘FASULYEYDİ’ canım, herkes gazozuna oynuyordu diyecek dostlara da bir hatırlatma…

Taraflı tarafsız herkesin saygıyla baktığı Gündüz Kaptan‘ın (Kılıç) tamamı, hatta Berlin Panteri Turgay Şeren ve sadece sarı-kırmızı değil tüm Türk Tarihinin en büyük 2 futbolcusundan biri Metin Oktay’ın o forma için ter döktüğü senelerin “en az yarısı” o FASULYE yıllardan gelme!

Ve de Fenerbahçe’liler temcit pilavı misali her sene 6 Kasım 2002’deki 6-0’lık maçı hatırlattıklarında biz de sizi 7-0 yendik, 6 ne ki dediklerinde o maçın tarihine bakma zahmetinde bulundular mı acaba ??? Ben hatırlatayım da google’lama zahmetinde bulunmayın! 6 Şubat 1911..

Bu arada karambolde kaynamasın. Sadece GS’da değil, mesela kulüp tarihlerinin en önemli isimleri LEFTER’in de Fenerbahçe kariyerinin 3/4’ü ile BABA HAKKI’nın oynadığı 439 maçta attığı 382 siyah beyaz gol ve terini akıttığı yaklaşık 20 sene de bu “Türk Usulü mantıkla” taca çıkmış oluyor maalesef..

Fazla eveleyip gevelemeden, burada bu yoruma bile açık olmayacak şekilde % 10000 sonucu belli gerçek sonrası, bu SUÇ KİMİN diyecek olanlara cevabım belli; Bence SUÇ, şampiyonluk sayılarında dengeyi sağlamak için önceki yılları hali altına süpürenlerden çok, bu süpürmede 3 MAYMUNU oynayan ve nasılsa bizi yakalayamazlar diye kaale bile almayan, o zamanın Sarı Lacivertli yöneticilerinde..!

Küçükken çok net hatırlarım! FENERBAHÇE(11)= GALATASARAY(6) + BEŞİKTAŞ(5)  pankartları asılırdı stadlarda.. O zamanlar, iki ezeli rakibinin şampiyonluk sayısı toplamları kadar şampiyonluğu vardı sarı-lacivertlilerin..

Kim tahmin edebilirdi ki bugün (FB 19- GS 20) olacağını veya şöyle diyim, bugün bu rakam 25’e 15 FENERBAHÇE lehine olsaydı, sarı-lacivert cepheden böyle bir serzeniş gelecek miydi??? tartışmasını yapmanın çok güzel atasözleri ile dolu Türkçemizde harika bir açıklaması var: Geçti Bor’un pazarı, sür eşşeğini Niğde’ye!

Bu arada bu atasözü 1959 öncesine mi sonrasına ait bilmiyorum, yani geçerliliği konusunda net bir bilgim yok !!

AMA bizi ilgilendiren kimin ne yapıp yapmadığından çok işin doğru kısmı ve TFF ile Dünya Ligleri arvişlerinden alınan verilere dayanarak, FENERBAHÇE’nin şampiyonluk sayısının 28, Galatasaray’ın da 21 olduğudur!

Yazarın diğer yazıları için tıklayın

burak.belgen@abcspor.com

@BurakBelgen

Son Haberler

NORVEÇ 10. KEZ AVRUPA’NIN ZİRVESİNDE

Norveç 10. kez Avrupa’nın zirvesinde! 2024 Avrupa Kadınlar Hentbol Şampiyonası 15 Aralık Pazar günü Viyana’da oynanan 3.lük ve final maçları...

Benzer Konular