https://abcspor.com/wp-content/uploads/2020/11/ataturk.jpg

F1 2015’DE TAKIM VE PİLOT DEĞİŞİKLİKLERİ

Okunması Gerekenler

Geçtiğimiz sezon Formula 1’de V6 motorların gelişiyle birlikte yepyeni bir devir açılmış ve yapılan birçok yenilikle beraber, bu duruma açık ara en iyi tepki veren takım Mercedes olmuştu. Hem iki pilotu Hamilton ile Rosberg daha ilk haftalardan rakipleri ile arayı açarken, sezon ortasına geldiğimizde Mercedes de çoktan markalar şampiyonluğunu ilan etmişti bile…

Ferrari ve Renault bu değişime ayak uyduramayıp, çuvallayan ünlü markaların başında gelirken, Williams ve sezonun sonlarında aynı çizgide kalamasa da, ilk bölümünde gösterdiği performansla dikkatleri üzerine çekmeyi başaran Force India da, Mercedes motoru avantajıyla, spot ışıklarını üzerine çeviren diğer markalardı.

Peki bu sezon ne olacak ? Yine Mercedes ve iki pilotu dominasyonunda geçen bir sezon mi izleyeceğiz yoksa hem markalar hem de şampiyon pilot kim olacak yarışında değişik aktörler görebilecek miyiz?

Geçen sene yapılan onlarca radikal değişikliklerin ardından, bu sene de birçok yenilik var ama yankı uyandıracak sürpriz buluşlar yok gibi…

Değişiklikler demişken, öncelikle takım ve pilot değişikliklerinden başlayalım…

Teknik ve Sportif değişikliklerle genel analizimi de bir sonraki yazımıza bırakalım!

Takım Değişiklikleri

MCLAREN… Mercedes ile olan 20 yıllık evliliğini bitirerek, Honda’yla anlaştı.

Kabus gibi bir sezon geçiren Lotus de faturayı  20 senedir beraber çalıştığı Renault’a kesti ve motor olarak Mercedes ile anlaştı.

Geçtiğimiz sezonun son 3 yarısını ekonomik sebepler başta olmak üzere, birçok ardı ardına gelen problemler sonucu kaçıran MARUSSIA için F1 defreti kapandı, game-over deniyordu ama uzun uğraşlar sonucunda Formula 1 arenasında kalmayı başardılar. Marussia’nın yeni ismi ise bu seneden itibaren ‘’MANOR F1’’ olacak.

Aynı negatif verilere sahip CATERHAM ise hayatta kalmayı başaramadı ve 2012-2014 yılları arasında toplamda 55 yarışa çıkmış ve bir puan dahi elde edememiş takım F1 defterini kapattı!

Pilot Değişikleri

Transferin en çok ses getiren hamlesi tabii ki McLaren cephesinde gerçekleşti. Usta pilot Fernando Alonso’nun takıma dahil edilmesi bütün okları bir zamanların efsane markasına çevirdi ama genç ve istikbal vadeden Kevin Magnussen’in test pilotluğu pozisyonuna  düşmesi de, bu transfer kadar ses getirdi diyebiliriz. Tabii ki Barcelona’da geçirdiği kazanın ardından bir süre hafıza kaybı yaşayan ve sezonun ilk yarışı olan Avustralya GP’nde olmayacak Alonso’nun sağlık durumu da muamma…

2.bomba da bir diğer efsane marka Ferrari’den geldi.  Alonso gibi bir efsaneyi McLaren’e kaptırdılar belki ama yerini 4 kez Dünya Şampiyonu olmuş, ondan daha kariyerli Sebastian Vettel’le doldurdular.

Vettel’in takımdan ayrılışıyla birlikte pilot arayışına giren RED BULL ise, rezerv takım Toro Rosso’dan geçtiğimiz sezon ‘’yılın çaylağı’’ seçilen Daniil Kvyat’la anlaştı. 20 yaşındaki Rus pilottan otoriteler çok şeyler bekliyor ama bunun için biraz pişmesi ve  en az 1-2 sene F1 tozunu yutması gerektiği de hepimizin malumu…

TORO ROSSO ise geçtiğimiz yılın Formula Renault 3.5 şampiyonu Carlos Sainz Jr. ve henüz 17 yaşındaki Max Verstappen ile anlaştı. 1990’li yılların önemli pilotlarından Jos Verstappen’in oğlu olan Max, Avustralya Grand Prix’i ile birlikte ‘’tarihin en genç Formula 1 pilotu’’ unvanını Jaime Alguersuarı’den devralmış olacak.

SAUBER, Esteban Gutierrez ve Adrian Sutil’den boşalan iki koltuğu Williams’ın eski test pilotu ve GP2 pilotlarından Felipe Nasr ve geçtiğimiz sezon Caterham’da çaylak sezonunu geçiren Marcus Ericsson ile doldurdu.

Sauber için, Alt serilerde oldukça başarılı olan ama Araba Yarışlarının Şampiyonlar Ligi olarak bilinen F1 için yetersiz olduğunu düşündüğüm Felipe Nasr riski, bakalım ne derece doğru çıkacak. Tabii ki genç pilotun ana sponsoru ile Sauber’in en önemli sponsorlarından birinin Banco do Brasil olması şans değil! Sauber bu kararı verirken, pilotun kalitesi kadar bu durumu da gözönüne almıştır diye düşünüyorum.

Jules Bianchi’nin geçtiğimiz sezon Japonya GP’de yaşadığı ağır kaza ve Marussia’nın-yeni adıyla MANOR da pilot arayışına girdi. Takım, ilk olarak Will Stevens’la anlaştıklarını açıkladı. Ardından da Roberto Merhi takıma dahil edildi.

Ama görünen o ki, bu sene de hem araba kalitesi hem de vasat pilotları ile konu mankeni olmaktan ileri gidemeyecekler ve alacakları her puan onlar için başarı, 1 kez kürsüye çıkmak da kariyer pikleri olur!

ABCSPOR

Son Haberler

HEP SONLAR HATIRLANIR

Maç başlamadan önce sorsalar, ''Beşiktaş'ı 2-1 yeneceksin, razı mısın?'' diye, çoğumuz kabul ederdik herhalde. İstediği kadar sıkıntılı bir dönem...

Benzer Konular