Yeni Dönem: Anadolu Efes yeni sezona yeni koçu Dusan Ivkovic’le başladı. Geçtiğimiz sezondan; Doğuş Balbay – Cedi Osman – Milko Bjelica – Deniz Kılıçlı takımda kalırken, gençler Furkan Korkmaz – Okben Ulubay – Emircan Koşut A Takım’a yükseldiler.
Dış transferde ise Anadolu Efes pivot pozisyonunda para harcamaktan çekinmedi ve Avrupa’nın en iyi pivotlarından ikisi olan Stephane Lasme ile Nenad Krstic’i transfer etti. Bir numaralı pozisyona önemli bir transfer yapılmadı, tecrübeli Dontaye Draper tercih edildi. Forvet olarak da tecrübeli Stratos Perperoglou tercih edildi, Avrupa’nın en potansiyelli genci olarak lanse edilen Dario Saric ile bir başka genç yetenek Matt Janning ile rotasyon tamamlandı.
Sezon Başı: Efes sezonu sürpriz Telekom mağlubiyetiyle açtı. Beşiktaş IF ve Darüşşakafa Doğuş karşısında farklı galibiyetler alan Efes Türkiye Kupası’nda finallere kaldı. Ligin ilk maçında da Gaziantep yenilgisi geldikten sonra Krstic’in liderlik ettiği üç maçta Efes arka arkaya galibiyetler aldı. Mutlu Demir’in sert müdahalesi dönen Nenad Krstic 2014 yılını kapatmış oldu.
Euroleague ilk tur: Anadolu Efes ligdeki maçları kazansa da, ligde hem gençler daha fazla şans buldu, hem de takımın önceliğinin lig olmadığı net bir şekilde görülüyordu. Efes’in daha fazla önem verdiği arenanın Euroleague olduğu net bir şekilde görülüyordu. Krstic sağlamken üç Euroleague maçını oynayan Efes, Unics Kazan ve Sassari maçlarını farklı olmasa da rahat oyunlarla kazandı. İstanbul’daki Zalgiris maçı ise belki de sezonun en kötü maçıydı.
Krstic Sonrası: Krstic’in sakatlığından sonra takım içi liderliğini Dario Saric aldı. Bu dönemde Begic dedikoduları çıksa da, Ivkovic elindeki kadroyla devam etmeyi tercih etti, bazen Saric-Bjelica ikilisi yan yana oynarken, zaman zaman da Emircan ve Deniz süre aldılar. Kasım ayında Euroleague’in MVP’si olan Saric’in sürüklediği Anadolu Efes ligde ise Galatasaray LH ve Banvit deplasmanlarında yenilgiler aldı. Euroleague’de ise Zalgiris deplasmanındaki galibiyet çok önemliydi, Kaunas deplasmanında ilk 10 dakikada sadece tek baskete izin vermek Efes’in ne kadar ciddi bir takım olduğunu gösterdi.
OYUNCU NOTLARI
Dontaye Draper: Draper takım savunmasında çok önemli bir rol üstleniyor, lig maçlarında şut yüzdeleri oldukça düşükken Euroleague maçlarında daha ciddi oynuyor. Draper İstanbul’daki Unics Kazan maçının son bölümünü çok iyi oynarken, Zalgiris-Kazan(d) maçlarının sonlarını çok kötü oynadı, kazanılan Real Madrid maçında da yine kötü bir maç sonu oynadı ama takım arkadaşları onu kurtardı.
Doğuş Balbay: Bildiğimiz yerden devam ediyor diyebiliriz, genel olarak Draper’ın yorulduğu bölümlerde oyuna giriyor ve Draper’ın yaptıklarını devam ettirmeye çalışıyor.
Matt Janning: Ligde en fazla süre alan oyuncu olan Janning, Euroleague’de beklenen katkıyı veremiyor, özellikle dış şutlarda verimsiz, Efes’in sezonun kalan bölümünde istediği sonuçları alması için onun performansı önemli olacak. Cenk Akyol’un sahalara döneceğini düşünürsek, Janning’in rotasyonda kalması için daha fazla katkı vermesi gerekiyor.
Furkan Korkmaz: Şut yüzdeleri üst seviyede değil ama takımın en genç oyuncusu olduğunu da not edelim, savunmada müthiş bir performans sergiliyor, U18 Avrupa Şampiyonası’ndaki performansını hatırlarsak, hücum silahları çok çeşitli ve takımda daha fazla özgüven kazandıkça hücum yeteneklerini de sergileyeceğini düşünüyorum.
Stratos Perperoglou: Stratos yıllardır bildiğimiz çizgide devam ediyor diyebiliriz, yalnız şu ana kadar dış şutlarda hiç istikrar yakalayamadı, Janning de dış şutlarda başarısız olunca daha fazla göze çarpıyor.
Cedi Osman: Cedi’nin gelişimi zaten geçen sezondan belliydi, bu yılki çıkışının sürpriz olduğunu söyleyemeyiz. Real Madrid maçında 4/4 üçlük isabetiyle 16s- 7r- 2a- 3b ile müthiş bir performans sergiledi, savunmadaki performansı da ayakta alkışlanmaya değer.
Okben Ulubay: Cedi’nin sakatlığından sonra kariyerinin ilk Euroleague maçına Kaunas deplasmanında çıkan Okben 22 dakika süre alıp 9s- 2r- 2a ile oynadı ve oyunda olduğu bölümde müthiş savunma yaptı.
Dario Saric: 20 yaşındaki Saric, Krstic sakatlandıktan sonra beklenenin üstünde bir performans sergiledi. Kasım ayında 15.5s- 7.75r ortalamaları yakalamıştı, sezonun ilk bölümünde mental güç gösterememesi ve aşırı bencil oyunuyla dikkat çekti.
Milko Bjelica: Takım kısa oyunculardan dış şut katkısı alamazken, Milko’dan müthiş bir dış şut katkısı alıyor. Ligde %40, Euroleague’de %50’nin üstünde başarıyla dış şut atıyor. Milko bu sezon kariyer sezonunu geçiriyor diyebiliriz, Efes’te kısa oyunculardan da dış şut katkısı gelirse takımın skor potansiyeli oldukça yükselecektir.
Stephane Lasme: O da Perperoglou gibi istikrarlı oynuyor. Lig maçlarında önemli bir skor katkısı sağlıyor, Euroleague’de ise daha az skor katkısı sağlıyor ama savunmada pota altını karartıyor.
Nenad Krstic: Ligde dört, Euroleague’de ise üç maça çıkabilen Krstic’in kalitesi zaten tartışılamaz, sezon başında fiziksel olarak geride görünen Krstic çok kısa zamanda kendini toparladı ve Ivkovic’in onu Sırbistan Milli Takımı’nda olduğu gibi kullanmasıyla takım içindeki rolünü buldu, formunun zirvesine çıktığı dönemde kötü bir sakatlık geçirdi.
Emircan Koşut ve Deniz Kılıçlı: İkisi de fazla süre alamadılar, Emircan dış şutlarda etkili olabilmesiyle gelecekte Milko Bjelica rolünü üstlenebileceğini gösteriyor. Deniz’in ise etkili olduğunu söyleyemem.
Yeni Döneme Önbakış: Efes’te Cenk Akyol iyileşti, Tomas Heurtel’in transfer olduğu yazılıyor ve bu hafta açıklanması bekleniyor, Nenad Krstic antrenmanlara başladı, Cedi Osman’ın Madrid deplasmanında oynaması bekleniyor, Birkan Batuk’un da Şubat ayında sahalara dönmesi bekleniyor. Bu kadroyla, kadro derinliği müthiş bir şekilde artacak, Krstic’in sakatlığının iyi bir zamanlamaya denk geldiğini düşünüyorum. Hem takım içi uyum artarken, hem de genç oyuncular daha fazla özgüven kazandılar. Efes’in ilk bölümde beklenenin üstünde başarılı olduğunu ve takımda taşların yerine oturduğunu görüyoruz, sakat oyuncuların da dönmesi ve Heurtel’in takıma katılmasıyla Euroleague’de en azından çeyrek final oynamaya aday bir kadronun sahada olacağını söyleyebilirim…