https://abcspor.com/wp-content/uploads/2020/11/ataturk.jpg

LA QUINTA DEL BUITRE, AKBABA BEŞLİSİ

Okunması Gerekenler

80’lerde İspanyol futboluna damgasını vuran, zamanın ünlü Real Madrid efsanesi Emilio Butragueno’nun başını çektiği, Manolo Sanchis, Martin Vazquez, Michel ve Miguel Pardeza’dan oluşan 5’liye, İspanyol spor muhabiri Julio Cesar Iglesias tarafından verilen isimdi, El Buitre (akbaba) lakabı.

Guardiola bile “‘Akbaba Beşlisi’nin Real Madrid’i, gördüğüm en iyi takımdı.” demişti zamanında.

Ünlü efsane Alfredo di Stefano’nun genç takımdan yetiştirdiği bu 5 futbolcu, sonrasında Leo Beenhakker yönetiminde Barca’yi sürklase eden Real Madrid’in iskeletini oluşturdular.

Sanchís ve Martin Vazquez’in Real Madrid’in A takımında ilk maçları, 4 Aralık 1983 tarihindeki Murcia karşılaşmasıdır.

Emilio Butragueno ise ilk maçını 5 Şubat 1984 tarihinde Cádiz karşısında oynamış, iki de gol atmıştır.

Pardeza aynı sezon, Míchel ise sezon sonunda A takıma yükselmişlerdir.

Pardeza’yı erken kaybetmelerine rağmen (1985-86’da Zaragoza’ya transfer olmuştu). 90’ların ortalarına kadar kulüpte ağırlığı koruyan 5li, sonradan 4’lü ekip, sona kalan üyesi büyük kaptan Manolo Sanchis’in de 2001’de futbolu bırakmasıyla tarihe karışmıştı!..

1980’lerin ikinci yarısına damga vurmuşlar ve üst üste 5 La Liga (86-90) ve 2 UEFA Kupası şampiyonluğu (85-86) yaşamışlardı. Ancak tüm zamanların en iyi kadrolarından biri olarak gösterilmesine karşın, Şampiyonlar Ligini kazanamamışlar, yine de çete dağıldıktan sonra, 98 ve 2000’de en azından büyük kaptan muradına ermiş ve şampiyonlar ligi şampiyonu olan kadronun içinde yer almıştı.

Miguel Pardeza’dan yukarıda bahsetmiştik*.

Martin Vazquez 1990’da Torino’ya transfer olmuştu. 1992 yılında geri dönmüş ama üç sezon sonra da bu kez RC Deportivo de La Coruna’ya gitmişti.

Emilio Butragueono 1995, Michel ise 1996 yılında kulüpten ayrılarak Club Celaya takımına transfer olmuşlardı.

“Kim bu Club Celaya diye soracak olanlara; Meksika takımı olduğunu hatırlatalım. Hatta bu 5’li dışında o kadronun en efsane ismi olan Hugo Sanchez de 1997’de, o takımda forma giymişti. Aynı Torino’ya gitti dediğimiz ama 1997’de yolu oraya düşen bir başka Real’li Martin Vazquez gibi.

Kaptan Sanchís, La Quinta del Buitre jenerasyonunun Real Madrid’den başka hiçbir kulüpte forma giymeyen tek üyesidir. 14 yaşında girdiği kulüpten 36 yaşında çıkmış ve 2001 yılında aktif futbol hayatına veda etmiştir.

Sadece Real değil İspanya milli takımının da iskeletini oluşturan bu beşli, firesiz şekilde 1990 FIFA Dünya Kupasındaki İspanya kadrosunda da vardı.

Bugün 2 dünya devi altyapıları karşılaştırıldığında; Barca ve La Masia önde çıkar ama o senelerde tersiydi. Barça, akbaba beşlisinin başını çektiği Real hegamonyasını yıkmak için, birçok dünya yıldızını getirmiş ama, özellikle 1980’lerin 2’nci yarısında (bir kez daha belirtelim) ligi hep Real domine etmişti.

ABC SPOR

@ABC_Spor

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Haberler

MAKYAJ DÖKÜLDÜ

MAKYAJ DÖKÜLDÜ Sezonun henüz başı yol kazaları olur, olur olmasına ancak bile bile lades olmaz. Perşembe’nin gelişi belliydi ancak transferi geciktirenler,...

Benzer Konular