https://abcspor.com/wp-content/uploads/2020/11/ataturk.jpg

AFRİKA KARA BÜYÜ HİKAYELERİ

Okunması Gerekenler

Amerika’da Babe Ruth-Bambino (Red Sox büyüsü), Avrupa’da Portekiz’de Benfica-Gutmann, İskoçya’da Çingene-Dundee, Norveç Liginde Altar-Hammerfest maçı Sami Büyüsü ve diğerleri, onlarca şehir efsanesi var futbol tarihinde, AMA bu işin erbabı ve çıkış yeri, yani anavatanı tabii ki Afrika.

Afrika da kendi içinde büyü uzmanı olan ya da bu işin acemisi ülkeler diye ayrılıyor ve Botswana en meşhur olanlarından.

Botswana’da, bize büyü yapılıyor diye federasyona şikayette bulunan hakemlerden biri, “Büyü yüzünden nizami gole geçersiz diye düdük çaldım çünkü santrforu kaleciye yumruk atarken gördüm, oysa böyle bir olay olmamış” demişti zamanında. Hakem, ilk başta şaibe uyandırmıştı ancak benzer olaylar sonraki maçlarda da üst üste tekrar edince!..

Sahaya sağ adımla çıkmak, muska öpmek ya da değişik totemler futbol aleminde çok sık rastlanan davranışlar. Ancak Afrika futbolundaki tılsım çeşitliliği herhalde dünyanın hiçbir yerinde yok.

** JUJU VE MUTU

Afrika ülkelerinde saha büyüsü yapan üfürükçülere verilen isimler de var. En meşhurlarından olan JUJU ve MUTU’lar, futbol kulüplerine verdikleri hizmetler sayesinde servet yapmışlar.

Kulüplerin bütçesinden büyücüler için özel ödenek ayrılıyor. Hatta oyuncuların parasını jujulara veren kulüpler bile var. Rakibi bağlamak için kol ve bacaklara domuz yağı sürmeler, sahaya keçi leşi gömmeler, soyunma odalarına filitle güvercin kanı püskürtmeler, sahaya kaplumbağa kabuğu, bukalemun leşi, maymun eli, yılan derisi bırakmalar vs vs.

** *BÜYÜYÜ KALEYE BIRAKTI, 1 DAKİKA SONRA GOLÜNÜ ATTI

Rayon Sports’lu Moussa Camara, Batı Afrika’da çok yaygın olan ‘Juju’ büyüsünü yaptıktan hemen 1 dakika sonra golünü attı. Büyü yaptığı için de sarı kart gören Malili futbolcu, büyüyü rakip kaleye koyarken yakalanmış ve rakip futbolcular tarafından da saha içinde kovalanmıştı (youtube’de bu görüntüler hala mevcut)

** HALÜSİNASYON GÖREN VE GAİPTEN SESLER DUYAN FUTBOLCULAR

Afrika sahalarında daha neler var neler… Büyüden şikayet eden oyuncular, saha ortasında aniden arıların saldırısına uğradıklarını, önlerinde çukur olduğunu, gerçekte en yakın rakip futbolcu 3-4 metre mesafedeyken çelme takılıp düştüklerini ya da sokmaya hazır kobralar gördüklerini söylüyor.

** MAÇ SIRASINDA SAHAYA DÜŞEN YILDIRIM VE ÖLEN 11 FUTBOLCU

Sahalarda meydana gelen her türlü olağandışı olayın ardında mutlaka büyü etkisi aranıyor. Kongo’daki bir maçta 11 futbolcu birden yıldırım düşmesi sonucu ölünce, “acaba büyü mü yapıldı” diye soruşturma açılmıştı. Çünkü tuhaftır, yıldırımın öldürmek üzere seçtiği 11 futbolcu da aynı takımın oyuncularıydı!..

** ZIMBABWE TEDBİRİ

Zimbabwe’de takımların çoğu sahaya soyunma odasından çıkmıyor. Soyunma odası, koridor ve çıkışlara büyü yapıldığını düşündüklerinden, otobüsten doğruca santra yuvarlağına iniyor, ya da tel örgülerden tırmanıp sahaya atlıyorlar.

** TANZANYA’DA BÜYÜCÜLERİN YENİŞEMEDİĞİ MAÇ

Tanzanya’nın iki büyük takımı Simba ile Yanga arasındaki maç öncesi olanlar uluslararası haber ajanslarına konu olmuştu. İki takımın oyuncuları sahaya çıktı, kalelerin etrafına tozlar serpildi, santraya işendi, taç çizgisine yumurtalar kırıldı. Sonra çizgi dışına çıkan futbolcular, karşılıklı büyüleri bozmak için geri geri koşarak yeniden sahaya çıktılar. Sonuç: 2-2. Yani takımlar gibi, büyüler ve büyücülerin de sahada yenişemediği maçlar yaşanmıyor değil!..

** ÖNCE HAPİSE, SONRA NEFSİ MÜDAFAA DİYE BERAAT

Bir seferinde de Kamerun-Mali Afrika Uluslar Kupası maçından önce şöyle bir olay yaşandı. Kamerun’un kaleci antrenörü Thoma NKONO, karşılaşmadan önce kale direğinin dibine bir şeyler serpiştirirken yakalandı ve polis tarafından yere yatırılarak kelepçelenip tutuklandı.

Olay üzerine Kamerunlu oyuncular sahaya çıkmadı ve 3-0 hükmen yenildiler. Nkono “tahrik edici” davranıştan ötürü Afrika Futbol Konfederasyonu’ndan (CAF) bir yıllık men cezası aldı.

Ancak iki ay sonra CAF, Nkono’nun cezasını kaldırdı. Çünkü dosya yeniden incelenmiş ve bir hata yapıldığı anlaşılmıştı. Nkono bizzat büyü yapmıyor, Mali üfürükçüsünün yaptığı büyüyü bozmak için kale dibine limon kabuğu rendeliyordu.
Yani olay, sonradan nefsi müdafaya girip affedildi diyebiliriz espri katarak!..

** SENEGAL BÜYÜ YAPTI, SON DÜNYA ŞAMPİYONU İLK TURDA GOL ATAMADAN ELENDİ

Senegalli büyücüler, 2002 Dünya Kupası’nda Fransa ile Güney Kore’de yapacakları maçtan önce Fransız oyuncuların adlarının yazılı olduğu kâğıtları kendilerine mahsus bir cin ayininin ardından toprağa “gol atamasınlar büyüsü ile” gömdüler. Neticede, son dünya şampiyonu apoleti ile Asya’ya gelen Fransız Milli Takımı, bu yapılanlarla dalga geçse de, daha ilk turdan, ilk Senegal maçı ile birlikte (0-1), diğer 2 maçta da gol bile atamayarak kupadan eli boş döndü!..

** MBAPPE POGBA MAHKEMELİK OLDU

Hazır Fransa demişken, Afrika’dan çıkalım ama köken olarak 2 Afrikalı, babası Gineli olan POGBA ile babası Kamerun, annesi Cezayirli olan MBAPPE’yi Fransa’da mahkeme köşelerine taşıyan olayı da ekleyelim. Erkek kardeşi, Pogba’nın Mbappe’yi kıskandığını ve başarısız olması için büyü yaptırdığını öne sürmüş, Pogba da mahkemeye gidip ifade vermişti.

** TRAPATTONI PAPA’DAN YARDIM ALDI

İtalyan Milli Takımı’nın Teknik Direktörü Giovanni TRAPATTONI, 2002’deki Dünya Kupası sırasında büyüyü andıran bir iş yaptı ve Papa’ya önceden okuttuğu kutsal suyu stada döktü. Trapattoni bu kadarla da kalmadı ve müsabakalar sırasında önemli vuruşlardan önce sahaya yine kutsal su damlattı.

** BECKHAM’A GÜNEY AFRİKA BÜYÜSÜ

2003’te, Real Madrid’in İngiliz oyuncusu David BECKHAM’ın ayak parmaklarından biri durup dururken kırıldı. Sebebi araştırıldı ve Güney Afrika’nın yıldızlarından Jomo Sono’nun Beckham’a büyü yaptırdığı ortaya çıktı.

** YUSUF FAHRİ BABA

Daha yüzlerce yaşanmış hikaye var ama çok da uzatmadan, yazımızı ülkemizden, Fenerbahçe Stadı’ndan bir örnekle bitirelim. Rivayete göre Yusuf Fahri Baba, Galatasaray’ın senelerce kazanamadan Kadıköy’den ayrılmalarına neden oluyordu. Sonunda sarı kırmızlılar bir şekilde büyüyü bozuyorlar ve her ne hikmetse, büyü bozuldu denilen sene, GS 21 sene sonra ilk kez Fenerbahçe’yi yenmeyi başarıyor!..

Fala inanma, falsız da kalma demişler. Büyü konusunda; ister onlarca örneği espri olarak alın, isterseniz hiç kale almayıp hurafe ya da şans diyin, ya da inanın.

Karar sizlerin…

ABC SPOR

@ABC_Spor

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Haberler

MAKYAJ DÖKÜLDÜ

MAKYAJ DÖKÜLDÜ Sezonun henüz başı yol kazaları olur, olur olmasına ancak bile bile lades olmaz. Perşembe’nin gelişi belliydi ancak transferi geciktirenler,...

Benzer Konular