https://abcspor.com/wp-content/uploads/2020/11/ataturk.jpg

MICHAEL JORDAN VE NIKE, AIR FİLMİ ANALİZ

Okunması Gerekenler

Air, Ben Affleck tarafından yönetilen ve Alex Convery tarafından yazılan 2023 yapımı Amerikan biyografik spor drama filmi. Hele de o sporcu basketbol tarihinin en büyüğü Michael Jordan olunca…

Daha önce Jordan biyografileri okuyanlar izleyenler, zaten hikayeyi az çok biliyordur. Nike’ın kurucusu Phil Knight’ın anılarını anlattığı kitap olan, türkçeye Ayakkabı Gurusu olarak çevrilen, Shoe Dog’u da okumanızı tavsiye ederim.

Film, kısaca bir Nike çalışanının, çaylak basketbol oyuncusu Michael Jordan ile bir iş anlaşması yapmaya çalıştığı, bir basketbol ayakkabısı olan Air Jordan’ın kökeni hakkında gerçek olaylara dayanıyor.

Filmde o kadar güzel seçilmiş cümleler, sahneler var ki; İşletme Fakültelerinde; iş idaresi, pazarlama, strateji ve pazarlık teknikleri üzerine 112 dakikalık tam bir hızlandırılmış kurs olmuş!..

Ben Affleck, Matt Damon gibi usta ötesi oyuncular da var, ama filmde beni en çok etkileyen, annesi Deloris’i oynayan Viola Davis oldu. Annesi kendi oynasa bu kadar gerçekçi olamazdı diye düşünüyorum. Belki bu iki isimden zaten beklentim fazla olduğu için, bende çıtanın yüksek olmadığı biri diye de bakışım katlanmış olabilir.

Derin analizler yapıp bugüne dek izlememiş olanlara fazla bir detay vermek istemiyorum ama, kısaca ben beğendim. 3-5 yerde gerçeğinden can yakmayacak sapmalar dışında, doğru anlatılan bir marka biografisi olmuş diyebilirim.

Bence en önemli değişim; Nike, Jordan’dan önce, 1979 yılında Magic Johnson’a özel koleksiyon + kardan pay için teklif götürdüğü kısım atlanarak, böyle bir teklif ilk kez MJ’in annesinin aklına gelmiş gibi gösterilmiş. Halbuki Magic, 79 yılında o zamanlar düşünmeden redettiği bu teklif için sonradan “hayatımın en büyük hatasıydı” demişti.

Yine de ilginç bir detay vermezsek olmaz; Çağrı filminde Hz. Muhammed’in yüzünün gösterilmemesi gibi, bu filmde de Jordan’ı göremiyoruz. Basketbolun tanrısı, peygamberi diye görülen Majestelerinin, filmde mecazi anlamda, sevenleri için “insan figürüne” büründüğünü söyleyebiliriz.

Yazımı da filmde beni en çok etkileyen ve güldüren 3 cümle ile bitireyim;

** Siyahiler koşu yapmaz dostum, eğer koşmaya başlarlarsa polis onları bir şey çaldı zanneder 🙂

** “A shoe is just a shoe until my son steps into it” (Bir ayakkabı sadece bir ayakkabıdır, oğlum onu giyene dek) – Delores Jordan

** Jordan ile görüşmeyi zar zor ayarladıklarında kendi aralarında yaptıkları toplantıda Sonny Vaccaro’nun (Matt Damon) Phil Knight’a (Ben Affleck) “toplantıya 7 dakika geç gelmeni istiyorum, eğer başından itibaren orada olursan çaresiz bir imaj çizeriz. Senin bir ton işin var. Geç gel ki, sanki çok yoğun bir günün içinde az biraz vakit ayırmış gibi görün”

Yazarın diğer yazıları için tıklayın

mail: burak.belgen@abcspor.com

twitter: @BurakBelgen

Son Haberler

MAKYAJ DÖKÜLDÜ

MAKYAJ DÖKÜLDÜ Sezonun henüz başı yol kazaları olur, olur olmasına ancak bile bile lades olmaz. Perşembe’nin gelişi belliydi ancak transferi geciktirenler,...

Benzer Konular