https://abcspor.com/wp-content/uploads/2020/11/ataturk.jpg

BİLBAO 40 SENELİK RİTÜEL, LA GABARRA

Okunması Gerekenler

Athletic Bilbao Kral Kupasını kazandı ve tüm şehir, hatta Bask bölgesi evde kalma yasağı çıkmışcasına (sokağa çıkma yasağının tersi) evcil hayvanları dahil sokaklardaydı.

Hem de bu kutlama hafta içinde ve mesai saatinde gerçekleşmiş olmasına rağmen!..
İspanya’da televizyonlar canlı yayınlarken, ülkemizde de sosyal medyada epey yankı buldu.

Peki her sene bir takımın kazandığı Kral Kupası çok değerli olmasına rağmen, buradaki abartı coşkunun sebebi neydi ? Çünkü bu işin altında 40 senelik tarihi bir hikaye yatıyor; La Gabarra…

*Peki nedir Gabarra ? Türkçe’de mavna anlamına gelen, daha çok kanal ve nehirlerde kullanılan, yük götürüp getiren güvertesiz tekne.

İspanyollara göre, dünyanın en ünlü mavnası Athletic’e ait. Kulübün malı olan bu tekne 1960 yılında şehrin tersanelerinde inşa edilmiş. İlk adı da Gabarra No 1…

Athletic Bilbao 1982-83 sezonunda şampiyonluk yarışına girince, kulübün yöneticileri camiaya şampiyonluk halinde orijinal bir kutlama tertipleme sözü veriyor. O söz de La Gabarra…

O sezonun son haftasına kısaca dönersek,Real Madrid berabere kalsa şampiyon olacağı maçta Valencia’ya deplasmanda 1-0 yeniliyor ve Athletic ise, 3. dakikasında gol yiyerek yenik duruma düştüğü maçta Las Palmas’ı 5-1 mağlup ederek şampiyon oluyor.

Hatta bir sonraki sene Javier Clemente’nin öğrencileri, hem lig hem de kupayı kazanınca La Gabarra’nın suya çıkışı totem olup, ritüele dönüşüyor.

Fakat o günden sonra La Liga ya da Copa del Rey kazanamayan Bask takımı, La Gabarra’yı mecburen tersaneye çekiyor!. 1984’den beri 3 tanesi son 10 senede olmak üzere 6 finalden boynu bükük ayrılmışlardı. Ve 40 sene sonra 3’ncü kez piyasaya çıktı meşhur mavna.

Athletic Bilbao takımın futbolcuları ve teknik heyeti kupa ile birlikte 18,5 metre uzunluğundaki “La Gabarra”ya binerek, Bilbao nehrinde 13 kilometrelik bir yol kat etti.

Bu arada 80 binden fazla taraftarla (Estadio La Cartuja kapasitesi 60 bin ve neredeyse 3’de biri dışarıda kalacağı bile bile sırf o atmosferi yaşamak için) 900 km ötedeki Sevilla’daki (6 Nisan) finale akın eden Atletic’liler, seneye Avrupa Ligi finaline ev sahipliği yapacak mabedleri 53 bin kişilik San Mames’i de hınca hiç doldurmuşlardı. Sokaklarda kurulan onlarca dev ekran karşısındaki yüzbinleri saymıyoruz bile.

Hatta kulüp, taraftar teknelerinin de korteje katılmasına izin veriyor ve bu sene yaşanan görüntü, 40 sene öncesinden de güzel bir görsel sunuyor dünyaya…

Bu kortej için hengame ve izdiham olmasın diye sınırlı sayıda tekneye para karşılığı izin verilirken, nehri gören evlerin balkonları, binaların terasları yarım gün için 1 aylık fiyata kiralanıyor!..

Dün herkes Bilbao’daydı dersek abartmış olmayız. Söylenilen rakam 1 milyon ama şehrin nüfusu 300 bin civarı.. Yani Baskonya neredeyse topyekün akın ediyor bu tarihi güne canlı tanıklık etmeye..

Şimdi herkesin merakla beklediği soru şu; La Gabarra bir daha ne zaman ortaya çıkacak?

ABC SPOR

@ABC_Spor

Son Haberler

İRLANDA LİGİNDE SON 3 HAFTA NEFES KESECEK

Son virajda 6 şampiyonluk adayı İrlanda Ligi’nde son üç haftaya girilirken tam 6 takım şampiyonluk hayalleri kuruyor. Bir başka ifade ile,...

Benzer Konular