https://abcspor.com/wp-content/uploads/2020/11/ataturk.jpg

GUTMANN LANETI VE BENFICA, KALDI 40 SENE !!

Okunması Gerekenler

Öncelikle 1-2 cümleye kimdir bu lanetin sahibi Gutmann; 1-2 cümleyle anlatmaya çalışalım.

Budapeşte’de dünyaya gelen Musevi bir ailenin çocuğuydu (27 Ocak 1899).

Hayat hikayesi de film gibidir. 1944 yılında Nazi Almanyası’nın en büyük toplama ve imha kampı olan Auschwitz’e gönderilmekten son anda kaçıp kurtulmayı başarıyor. Ancak aile fertleri (babası ve kızkardeşi) onun kadar şanslı olamayıp, o kampta hayatlarını kaybedenlerden…

Futbolculuk kariyeri çok parlak değildi. Avusturya’da savaş sonrası kurulan Musevi tabanlı spor kulübünde (SC Hakoah Vienna) 1933’de başlayan teknik direktörlük kariyeri de çalıkuşu misali ordan oraya; Hollanda, Macaristan, Romanya, Hollanda, İtalya, Arjantin, Kıbrıs ve Brezilya savrulup duruyor.

Bu arada Macaristan yıllarında Upjpest ile lig ve kupayı kazanır ama belki çok daha önemlisi, tarihe dünya yıldızı Ferenc Puskas ve altın kafa Sandro Kocsis’i kazandıran isim olarak geçiyor.

Ve gelelim asıl hikayeye.. 1958’de Portekiz topraklarına ayak basıyor ve Porto’nun başına geçiyor. Daha ilk sezonunda şampiyon olmayı başarıyor.

Ondan sonra Porto’nun en büyük rakibi Benfica’ya imza atıyor ve 4 ülkenin (Portekiz, İspanya, Fransa, İtalya) düzenlediği Latin Kupası şampiyonluğu dışında uluslararası arenada herhangi bir başarısı bulunmayan Lizbon ekibini, iki dünya devi Barcelona ve Real Madrid’i finallerde arka arkaya yenerek Avrupa’nın zirvesine taşıyor!..

Ve geliyoruz lanete; yıllar önce vefat eden (1981) efsane Macar teknik adam Bela Gutmann, 1961 ve 1962 yıllarında bu 2 Şampiyon Kulüpler Kupasını kazandıktan sonra ücretine zam istediği için Benfica’dan kovuluyor.

Takımdan ayrılırken de Benfica’yı lanetleyen şu sözleri sarfediyor: “Benfica, 100 yıl boyunca Avrupa Kupası kazanamayacak”. O zamanlar ciddiye alınmayıp gülünen bu sözün üstünden 60 sene geçti ve oynadıkları 8 Avrupa Kupası finalinden de boynu bükük ayrıldılar!

Artık tüm camianın inandığı bu laneti kırmak için, zamanın sihirbaz teknik direktörünün, keşfettiği isimlerden biri olan Portekiz ve Benfica’nın efsanevi oyuncularından Eusebio, Gutmann’nin Avusturya’daki mezarını ziyaret edip, lanetin kalkması için dua ediyor. Bununla birlikte Benfica Kulübü mabedleri Estadio Da Luz’a, 2013 Şubat’ında Bela Guttmann’ın (belki affeder diye) heykelini bile dikiyor.

AMA “KADER ve LANET” yine değişmiyor!

İşte Benfica’nın o tarihten bu yana Avrupa’da oynadığı finaller;

** 1963 Şampiyon Kulüpler Kupası – Benfica 1-2 Milan
** 1965 Şampiyon Kulüpler Kupası – Benfica 0-1 Inter
** 1968 Şampiyon Kulüpler Kupası – Benfica 1-4 Manchester United
** 1983 UEFA Kupası – Benfica 1-2 Anderlecht
** 1988 Şampiyon Kulüpler Kupası – Benfica 0-0 PSV Eindhoven (6-5 penaltılarla PSV)
** 1990 Şampiyon Kulüpler Kupası – Benfica 0-1 AC Milan
** 2013 UEFA Avrupa Ligi – Benfica 1-2 Chelsea
** 2014 UEFA Avrupa Ligi – Benfica 0-0 Sevilla (4-2 penaltılarla Sevilla)

** Hatta tabii ki 8 finalin yanında gölgede kalıyor ama 4 kez de yarı finale (1972-81-94-2011) kadar gelip elenmeleri var!.

1962 yılında söylenen sözün üzerinden tam 60 yıl geçti ve bu lanet belki de Benfica’ya 8 potansiyel Avrupa kupasına maloldu. Görünen o ki lanetin bitimine 40 yıl (2062) daha var ve bu laneti nasıl bertaraf edecekleri sadece Benfica değil tüm spor dünyasının merak konusu..

Yazarın diğer yazıları için tıklayın

mail: burak.belgen@abcspor.com

twitter: @BurakBelgen

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Son Haberler

MAKYAJ DÖKÜLDÜ

MAKYAJ DÖKÜLDÜ Sezonun henüz başı yol kazaları olur, olur olmasına ancak bile bile lades olmaz. Perşembe’nin gelişi belliydi ancak transferi geciktirenler,...

Benzer Konular