https://abcspor.com/wp-content/uploads/2020/11/ataturk.jpg

ŞEREFE

Okunması Gerekenler

bruno-10İçki kadehini kaldırıp havada tokuşturmak yalnızca Türklere özgü bir şey değildir, her millet yapar bunu ama çoğu sağlığa içer, başarıya içer, mutluluğa içer, bir tek Türk’ler Şeref’e içer ve ben bu ayrıcalığa bayılıyorum… Yemişim mutluluğu, yemişim sağlığı. İnsan şerefi için yaşar, onuru için yaşar, haysiyeti için yaşar, sağlığı için değil. Kanserden öldü, şerefli bir adamdı.. Bu mudur ? Budur… Şampiyon olamadı ama şerefiyle mücadele etti, bu mudur ? Budur.

fb-akh-4Şampiyon olamayınca “bu lig için fazla şerefliyiz” diyenlerin sesi soluğu çıkmıyor epeydir. Nasıl olsa Mete Kalkavan icat olundu; senede temiz 10 maçı, temiz 5 penaltısı, atladığı temiz 10 tane de kartı var. Fener’e verilenler ve verilmeyenler ortada. Eyy şu an içki içmekte olanlar, kaldırın kadehlerinizi: Şener Özbayraklı’ya, Hasan Ali’ye. Haysiyetli çocuklar. Advocaat nedense bugün Alper’i tercih etmemiş, bence ManU maçında iyiydi. Aatıf’ı tercih etmiş. Olabilir. Gerçi Van Persie de forvet arkası gibi oynayınca daha verimli oluyordu ve önüne de en iyi Emenike yakışıyordu ama neyse. Malum Emenike de arızalı bir tip, belki biraz da mecburen böyle oldu. Futbolda özgüvenin ne kadar önemli olduğunu gösteren bir maç oldu. Fenerbahçe ilk kez deplasmanda özgüvenli ve sakin başladı. Bu çok önemli bir gelişme.

Akhisar’ın da oyun planı aslında Fenerbahçe’ye benziyor. Orta sahayı kalabalık tutup hızlı ataklarla gol arıyorlar. Akhisar biraz geriye yaslanarak pusuya yattı, bir kaç kez kontradan tehlikeli geldilerse de çok etkili olamadılar. Fenerbahçe’nin eksiği set oyunu oynamayı becerememesi. Beğenilmeyen Diego’ya aslında bu sene ihtiyaç var. Kanat oyuncuları topu çizgiden ortaya taşımak zorunda kaldılar. Bugün Lens sıkı markaj altındaydı, o işi Volkan Şen yaptı. Akhisar’ın stoperleri daha teknik, baskı altında çok iyi top çıkardılar, bu da futbolda çok önemli. Fenerbahçe orta sahası rebound almakta da biraz zorlandı. 26.dakikada Hasan Ali, Volkan ve Aatıf paslaşmasında Rvp golü atınca sanırım pek çok kişi iş bitti diye düşündü ama dediğim gibi set oyunu ve aktif dinlenme konularında Fenerbahçe yetersiz bir takım. Çünkü orta saha çok uzun. Aksine golden sonra bocaladılar.

fb-akh-7Her ne kadar sert ve güvenilir bir adam olsa da Skrtel’in de ayağı kötü. Prese karşı etkisiz ve Akhisar’ın yaptığını Fenerbahçe yapamadı, hiç kontraya çıkamadı ilk yarıda. 29.dakikadaki pozisyon ise tam evlere şenlik, öyle penaltı olmaz. Allahtan penaltı kaçtı. İlahi adalet. Oradan ancak çift vuruş olur. Bir kaç dakika sonra Rvp’nin elmacık kemiği kırıldı ve yerini Emenike’ye bırakmak zorunda hakem de yine tık yok. Bu lig için fazla şereflisin Beşiktaş. Oyun kontrolünün Fenerbahçe’de olduğu, Akhisar’ın sadece kontratakla etkili olmaya çalıştığı ilk yarıda Fenerbahçe soyunma odasına 1-0 önde gitti. İkinci yarıya Akhisar strateji değiştirerek başladı. Daha önde ve baskılı bir oyunla beraberliği yakalama peşindeydiler ama Onlar da set oyununda sıkıntılı. Ceza sahasına kadar gelip gelip topu bir şekilde kaybettiler..

İkinci yarının ilk 15 dakikasında Fenerbahçe alanı iyi daralttı, Akhisar takımının etkisiz olmasında bu saha paylaşımının da etkisi var. 60.dakika enteresan bir dakika oldu. Volkan kenara alındı. Alper girdi yerine. Volkan topu saklayan ve boş alanlara taşıyan tek adamdı bugün. Volkan ve Lens 90 dakika sahada kalmalı bu sistemde. 65.dakikada ise Fenerbahçe’nin bu sene yapmak istediklerinden bir tanesini mükemmel yaptığı bir gol izledik. Yavaş yavaş klasını konuşturmaya başlayan Aatıf müthiş soğukkanlı bir vuruş yaparken Fenerbahçe 3 pasta sonuca gitti. Alper’le başlayıp Emenike ile olgunlaşan hızlı hücumda Lens’in verdiği pas da, Aatıf’ın çalımları kadar konuşulur. Dick Advocaat’ın oyuncu değişikliklerinde bir tutarsızlık var, hafta haftaya uymuyor. Hala çözemedim ama adamın bir oyun planı var. Bu plan elindeki malzemeyle de doğru orantılı. Bu malzemeden de başka yemek çıkmaz, ne kıyma var, ne kuşbaşı. Bir Lens’le nereye kadar ? O yüzden bu oyun planı çok anlamlı ve o yüzden Dick Advocaat’a saygı duyuyorum.

fb-akh-1Golden sonra tabii ki Akhisar’ın da morali bozuldu, biraz daha fazla gelmeye çalıştılar ama 77.dakikada tek pastan gol yediler. Defans arkasına atılan topu Emenike yakaladı ve aşırtma bir vuruşla topu kaleye göndermeye çalıştı. Bu top kaleci Fatih’e bir asist oldu, o da topu kendi kalesine bıraktı. Kalan dakikalar Akhisar’ın bir şeref sayısı, Fenerbahçe’nin kontradan bir gol daha, hakemin de derbide Fenerbahçe’yi bir kişi eksik bırakırmıyım derdinde olduğu dakikalara sahne oldu. Son dakikada şeref sayısı bulan Akhisar dışında hedefine ulaşan olmadı ve Fenerbahçe net bir skorla sahadan galip ayrıldı ve şampiyonluk yarışında ben de varım, başlasın derbiler dedi.

Haftaya Galatasaray Kadıköy’de. Geliyor düğün alayı, kaynanalar çeksin alayı. Şeref’e ile başladım, şerefe ile bitireyim. Bugün 1 gol ve 1 asistle takımına önemli katkıda bulunan Aatıf için kaldırıyorum kadehi. -Şerefe.

Yazarın diğer yazıları için tıklayın

mail: bruno.monte@abcspor.com

twitter: @BrunoMonte1907

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Son Haberler

AMATÖRCE

Yedigimiz iki gol de olacak iş değil. İlkinde ortada fol yok yumurta yok. Rakibin ne baskısı var ne pozisyonu....

Benzer Konular