https://abcspor.com/wp-content/uploads/2020/11/ataturk.jpg

25 OCAK İTİBARIYLA ROCKETS VE THUNDER ANALİZLERİ

Okunması Gerekenler

HOUSTON ROCKETS (34-14)

Houston’dan çoğu kişi umutlu değildi, sıkı bir Harden hayranı olmama rağmen ben Houston’un son sıralardan Play-Offa girmesini Harden’ın ise 2 sezon öncesi gibi takımı sırtlamasını beklemiyordum. Beni fena halde yanılttılar. Bunda koçundan ve takımın içinde baskıdan çok rahatlık ve güven isteyen James Harden’a onu verebilecek en iyi koçlardan biri olan Mike D’Antoni’nin katılması. Harden’a ise “Cephanende neler var göster.” şeklinde bir yönetimde bulunması The Beard’ın da işine geldi.

Tabii beklemediğimiz detaylar da oldu, Harden’ın savunmasını katlanılabilir düzeye çekmesi, Eric Gordon ve Ryan Anderson’un sağlam kalıp yüksek katkı vermesi. Clint Capela’nın ise Howard’ın savunma eksiğini müthiş kapatması. Yıldızını çok iyi tanıyan D’Antoni, sahadaki pis detaylar için Patrick Beverley’i çemberi de iyi savunabilmesi için Capela’yı kullanıyor, malumumuz Harden’ın savunması için “katlanılabilir” sıfatını kullandım.

Eric Gordon ve Ryan Anderson bildiğimiz gibi savunmada isteksiz. Fakat hücumdaki katkıları ciddi anlamda göz dolduruyor. Bu ikili maç başına 16 üçlük kullanıp 6.5 isabet buluyor ve %40 civarlarında bu oran cidden inanılmaz bir yüzde. Ariza bile 7 üçlük kullanıp %34 isabet buluyor. Beverley ise 4 üçlük kullanıyor %40 ile atıyor. NBA’in en çok sayı atan, en çok asist yapan ikinci ve en çok üçlük atan takımı.

Bunun yanı sıra pota altından da verimliler, Capela, Nene ve Montrezl Harrel üçlüsü 30 sayıya yakın katkıyı %62 civarında bir oran ile veriyorlar bu inanılmaz. Sam Dekker ve Corey Brewer da aldıkları sürede enerjilerini ve az da olsa hücum katkılarını esirgemiyorlar.

James Harden 28.6 sayı, 8.2 ribaund ve 11.6 asist yapıyor. Bunun yanında inanılması güç iki istatistik 1.4 top çalma ve 5.9 top kaybı. Harden’ın katlanılabilir savunmasının ve tempoyu arttırma çabasının eseri. Üçlüğe izin veren bir takım Rockets, bunu 61 kez denedikleri maçtan da gayet anlayabiliriz ve en azından verimli bir hücum bu..

Harden’ın ne kadar oyun kuruculuğu benimsediğini de anlayabiliriz. 5.5-6 pas civarı bir oranda asist yapıyor. Takım arkadaşlarının katkısını da %6 arttırıyor. Bu paslar genellikle yay dışında olduğundan dolayı bu oran düşük bana kalırsa ama yine de iyi.

Harden bu kadar pasa rağmen birebirlerinden vazgeçmedi, ligte en çok kullanan oyuncu ve pekala da başarılı, ayrıca ligte en çok topu taşıyıp üçlük atan oyuncu da Harden bunda da lig ortalamasına yakın. Takımın istediği hücumlar ve başarısız da kabul edilecek hücumlar değil. Rockets daha ne kadar zorlar bilmiyorum fakat iyi yerlere gelecekleri kuvvetle muhtemel.

………………………………………….

OKLAHOMA CITY THUNDER (26-19)

Modern basketbolun en saçma olaylarından birini günümüzde yaşıyoruz. Bir kaç sene sonra herhalde “Abi bu Westbrook neler yapıyordu?” diye birbirimize soracağız. Takımın çoğu da seyirciler gibi Westbrook’u izlemeyi tercih ediyorlar. O da şu anın en imkansız işi olarak bir takımı tek başına üst sıralara sokmaya çalışıyor. Russ ciddi anlamda psikopata bağladı, bu saçmalıkların ve kaosun arasında ise takım az çok bir şeyler yapmayı keşfetti. Oladipo boş alanlara cutlara Enes Kanter ve Steven Adams da ribaund ve pota altı sayılarına başladı. Bu kaosta ise Westbrook yapacağının en iyisini yapıp yararlı olmaya çalışıyor.

Westbrook ve takım arkadaşları arasında o kadar bir fark var ki efektif bir katkı aldığını söylemek güç olur. 30.6 sayı 10.6 ribaund 10.4 asist ortalamalarıyla oynadığını düşünürsek takımın 50den fazla sayısına doğrudan bir katkı yapıyor. Fakat savunmada net istekli değil, bunu iddia etmek güç. Biraz istatistik kasıyor gibi bir havası var West’in. Asist için bazen pasları fazla zorluyor, bunun yanında tüm yük üzerinde 5.5 top kaybediyor maç başına bu sebeplerden ötürü. Çok fazla şut kullanıyor, bazen de yanlış seçimler yapabiliyor haliyle. %43 ile maç başına 23 şut kullanıyor, ayrıca %32 ile de maç başına 6 üçlük deniyor.

Bu kadar yüke rağmen yine de iyi yüzdeler. West’i en eleştirdiğim konu kesinlikle ribaund olayı. Triple-Double için, belki de erken hücum için savunma yerinden veya savunduğu adamdan vazgeçip ribaund kovalıyor. Uzun vadede takıma zarar veren bir alışkanlık bu. Fakat takım Russ’la yaşayıp Russ’la öldüğünden bu olay çok fark etmiyor. Savunmada Adams-Grant-Roberson katkı veriyor.

Hücum kısmında ise net efektifliği olmasa da Oladipo %45le 16 sayı atıyor. Adams 12 sayı 7.5 ribaundluk katkı veriyor. Enes Kanter savunmadaki en kötü isimlerden biri ama yine de hücum açısından iyi ve efektif. 15 sayı 7 ribaunda yakın ortalamaları var.

İkili oyunlarda Adams ile benzer düzeyde hücum fırsatı buluyorlar, bitirme oranı ise iki katı fazla Adams’a göre. Westbrook’un yanındaki tek iyi hücum silahı Kanter olabilir.

Biraz daha Westbrook konuşursak, kaldır at üçlükleri Lillard ve Curry düzeyinde kullanıyor. Şu ana kadar 200 kadar kullanmış diyebiliriz. İşin garip yanı ise Curry’den daha yüzdeli atıyor az da olsa. Bu cidden garip bir durum.

Oklahoma’nın deplasman karnesinin biraz sorunlu olduğunu görebiliyoruz. Deplasmanda 4 maç fazla kaybetmiş ve evinde ise 6 maç fazla kazanmış. Birazcık dengesiz bir durum bu.

Şu olay da sanırım performans ile doğru orantılı.

Westbrook deplasmanda düştüğünde OKC de düşüyor. Sezonun özeti gibi, bu sezon Westbrook ne yaparsa Thunder da onu yapacaktır.

ATALAY KUTLU

mail: atalay.kutlu@abcspor.com

 

Son Haberler

FENERBAHÇE GİBİ

Önce kızlarımızı kutlamak istiyorum. 2 sene üstüste Euroleague şampiyonluğunu kazanan kadın basketçilerimize ve böylesine yetenekli ve karakterli oyunculardan oluşan...

Benzer Konular