https://abcspor.com/wp-content/uploads/2020/11/ataturk.jpg

2016 MODEL TORKU KONYA

Okunması Gerekenler

2016 MODEL TORKU KONYA

Torku Konya Basket geçen sezonu 11. sırada tamamlayıp play-off  yapamamıştı ama zaten Konyalılarda da bu görüntüye alışkındı! Kaldı ki 7 yıldır TBL’de oynayan Konya genelde 10-12 arasında gezip senelerdir play off hasreti ile yandı..

Bunda biraz da yönetimin düşük bütçeli takımlar kurma isteğiyle ilgisi vardı ve Torku’ nun üstünde sezonu bitiren nerdeyse tüm takımlar onlardan kadro olarak daha kaliteli ve daha yüksek bütçeli kulüplerdi.

torku 1Ama bir Konyalı olarak; belki de Konyalıların canını en çok da yakan hadi bu sene atılım yapalım da play off kadrosu kuralım, seneye EuroChallenge oynayalım, Avrupaya gidelim düşüncesinin hiç olmamasıydı!

Gerçi geçen seneki kadro o bütçe için kurulabilecek en iyi kadroydu. İki sezondur takımdaki Troy de Vries , NBA patentli Hakim Warrick ve Sean Williams, ayrıca Euroleague’de oynamış Aleksander Rasic ve Thomas Guinn gibi verimli uzunlara sahipti. Ve de yabana atılmayacka kalitede;  Josh Mayo, Bremer gibi kısaları  vardı.

Kağıt üstündeki iyi kadro, bence sezon genelinde de kapasitesi ölçeğinde kötü bir basketbol da oynamamıştı ancak RH Gaziantep  ve Tofaş’a,  içeride de Beşiktaş ‘a yenilmeleri hedeflerden (play off) saptırdı Torku’yu..

Bu sezon ise takımdan ayrılan oyuncular ve yeni gelenler oldu. Hazırlık devresinde Uşak turnuvasında 0/3 çektiler. Ondan sonra  oynanan Gloria Cup’da da güçlü rakipler karşısında 4 maçı galibiyet alamadan tamamladılar.

Evsahipliği yaptığımız Torku Cup’ta ise MuratBey Usak Sportif’i 85-83 yenip, Demir İnşaat Büyükçekmece ile oynadığı final maçını 73-66 kaybederek turnuvayı ikinci sırada tamamladık.

torku 3Ama bu sonuçlar kimseyi şaşırtmadı diyebiliriz çünkü kötü, kötüden de önemlisi dezorganize bir takım görüntüsü vardı Konya ekibinin.. Özellikle geçen sezon takımda Troy’un liderliğini herkes kabul etmiş, o da direksiyona geçip takımı gayet iyi yönetiyordu.

Bu sezon ise takımın lideri ve en skoreri Ernest Bremer olucak gibi gözüküyor. Uşak turnuvasında da takım olarak dibe vurmuş da olasalar, en çok sayıları atan isim oydu ama eklemezsek olmaz, Bremer her ne kadar NBA patentli, kariyerli bir oyuncu olsa da, oldukça yavaş ayaklara sahip ve bence eğer hedef play off’sa bayrak oyuncusu o olmamalı!

Sean Williams hala takımda, zaten çok iyi bir bitirici değildi ama eskisi kadar atletik olmasa da, atletizmi ile savunma yapıyordu. 2 sezon önce TBL blok kralı olmuştu veteran pivot bence bu sezon da geçen sezon gibi oynayacak. Ama bence bu sezon spot ışıklarını üzerine çevirecek isim; takıma yeni katılan Lasan Kromah.  24 yaşındaki Amerikalı forvetin  gayet de iyi bir şut istikrarı var, biraz fizik olarak güçlenip oyun içinde doğru kararlar da verebilirse takıma 1 vites katacaktır diye düşünüyorum. Ve de oldukça cüzi bir fiyata transfer edilmesi de başka bir artışı..

Bir diğer yeni transfer Brazelton da önemli bir hamle. Fransa’da Le Havre takımının play off yapmasında pay sahibiydi, çok iyi bir delici olan Josh Mayo’ nun yokluğunu doldurabileceğini düşünüyorum, ayrıca son 2 senede şut olarak da kendini geliştirdi ve çok iyi bir dış atıcı oldu. Kağıt üstünde düşünülenler parkeye da yansırsa, Bremer’i rotasyona atacakmış gibi gözüküyor.

torku 2Ve  JohAndre Jefferson transferi..  Kesinlikle çok atlet bir oyuncu, sahada enerji katip hücum ribaundu konusunda çok fayda verebilecek ve bir uzun için hızlı ayakları sayesinde iyi bir savunmacı olabileceğini düşünüyorum ama maalesef çok iyi bir fundamental’a sahip değil, bu da sırtı dönük oyunlarda sırıtabileceğini gösteriyor!  Keza Sean Williams da o tarz bir oyuncu ve bu da takımı p&r oynayıp uzunlara hareketli top vermeyi mecbur kılıyor.

Konya camiasında son transfer olarak görülen Rönesans TED Kolejinden Clay Tucker alındı. Takımın en eksik halkalarından biri olan kısa forvet bölgesine yapılacak en ekonomik transfer oldu 35 yaşındaki Amerikalı..  Geçen sezon çok önemli katkı sağlamıştı ve 16.1 sayı, 4.4 ribaund, 3.8 asist gibi gerçekten çok güzel istatikler yakalamıştı. Ayrıca bu sayı rakamlarına ulaşırken yüzdesi de 50’lere  (%39 üçlük,  %44 de saha içi isabeti ) yakındı. Eurocup tecrübesi olan ve o seviyelerde üst rol alan bir oyucu özellikle geçen sezonki büyük maçlardaki aldığı ınışiyatifle Efes ve Galatasaray’ı devirmede birinci rolü üstlenmişti.

Ayrıca 1.96 boyu ve uzun kollarının verdiği avantajla 3 numarada da sırıtmadan oynayabiliyor, bu da başka bir artışı…

Sonuç olarak; umarız bu transferler hayırlı olur ama öncelikle tabii ki bu güzel parçaların da oturması gerekiyor. Tek vücut halinde hareket eden, takım gibi takım olamadıkları zaman, Konya’nın sahada ne kadar çaresiz kaldığını gördük Uşak turnuvası ve Gloria Cup’da…

Umarız Aziz Bekir hoca ve talebeleri, hedefleri play off olan ve yolunda bizlere keyif veren bir sezon izletirler. Başarılar Torku Konya…

ALİ BERKE KOÇAK

mail : aliberke.kocak@abcspor.com

 

Son Haberler

FENERBAHÇE GİBİ

Önce kızlarımızı kutlamak istiyorum. 2 sene üstüste Euroleague şampiyonluğunu kazanan kadın basketçilerimize ve böylesine yetenekli ve karakterli oyunculardan oluşan...

Benzer Konular