https://abcspor.com/wp-content/uploads/2020/11/ataturk.jpg

2014 NBA DRAFT/AVRUPALILAR

Okunması Gerekenler

2014 NBA Draft’i 26 Haziran 2014 günü yapılacak. Draft’e girmesi beklenen Avrupalı oyuncuları inceleyelim…

Bu yıl da draft’e girecek çok önemli Avrupalı yıldızlar yok. Öncelikle Türk oyuncu Berkay Candan’dan başlayalım.

Berkay Candan: 1993 doğumlu Berkay Fenerbahçe Ülker altyapısında yetiştikten sonra, Olin Edirne ve son olarak da TED Ankara Kolejliler’de kiralık olarak forma giydi. Berkay bu sezon iddialı yapılanmasıyla dikkat çekici bir sezon geçiren TED’de yerli kontenjanında önemli katkılar yaptı. TBL’de 29 maçta forma giydi ve ortalama 22 dakikada 7.2 S- 4.7 R- 1A ortalamalarıyla oynadı. %78 olan serbest atış isabeti ortalaması da uzun bir oyuncu için ortalamanın üzerinde olarak görülebilir.

Ligdeki Telekom maçında double-double yapan Candan Eurocup’ta beklendiği gibi daha az süre aldı. Eurocup’ta üçlük isabetleri dışında takımına çok fazla katkı veremedi ama tecrübe kazandı. 2.05’lik boyuyla dört numara pozisyonunda oynayan Berkay üç numara oynayabilmek için çok ağır kalıyor. NBA’de oynaması halinde de dört numara pozisyonu için kısa kalacak, bu durumda NBA’de forma giymesi pek olası gözükmüyor. Son tahminlere göre de NBA’e seçilmeyecek, gelecek sezon Türkiye’de olması muhtemel.

Şimdi tahminlere göre ilerleyelim…

DANTEEn üst sıradan seçilmesi beklenen uluslarası yıldız Dante Exum. Avustralya forması giyen Exum Amerika’da forma giydiği için onu AYRINTILI OLARAK incelemeyeceğim.

Dario Saric: ’94 doğumlu Hırvat oyuncunun 13.sıradan Timberwolves tarafından seçileceği tahmin ediliyor. 208 cm-104 kg olan Saric, geçen yıl Avrupa’da yılın genç oyuncusu seçildi, bu yıl Cibona’yı Adriyatik Ligi şampiyonluğuna taşıdı ve ligin en değerli oyuncusu oldu.  3 ve 4 numaralı pozisyonlarda oynayabilen Saric’in Boris Diaw tarzı bir NBA oyuncusu olabileceği söyleniyor ama potansiyeline bakarsak Diaw’dan daha etkili bir oyuncu olacak gibi duruyor. Saric’in ismi baştan Anadolu Efes olmak üzere birçok Euroleague takımıyla da anılıyor. Saric’in en az üç yıl boyunca daha Euroleague’de oynayacağını tahmin ediyorum.

Jusuf Nurkic: Balkanlar bölgesinin bir diğer önemli potansiyeli de Jusuf Nurkic. 2.11 cm boyundaki Nurkic pivot olarak forma giyiyor ve bildiğimiz üzere, Avrupa’dan NBA’e gidecek olan pivotların gardlara nazaran başarılı olma ihtimali daha fazla. Tahminlere göre Nurkic 28.sıradan Clippers tarafından seçilecek.

Vasilije Micic: Micic’in 30.sıradan San Antonio Spurs tarafından seçilmesi bekleniyor. Genç Micic’i geçen yıl Eurobasket’te de Sırbistan Milli Takımı’nda izledik. 2010’dan bu yana Mega Vizura forması giyen Micic 1.95 boyuyla bir gard için sahayı oldukça geniş olarak görme avantajına sahip. Micic’in özellikle savunma alanındaki eksileri göze çarpıyor. Kendisinden daha kısa ve daha hızlı olan oyunculara karşı çeviklik sorunu var. Pas yetenekleri nedeniyle Jason Kidd ile bile karşılaştıran Micic, savunmadaki sorunları nedeniyle Jose Calderon seviyesine düşüyor. Ivkovic’in de transfer listesinde olduğu söylenen Micic de Avrupa’da kalacak gibi, Nedovic gibi erkenden NBA’e giderse de başarısız olması muhtemel.

Bogdan Bogdanovic: Euroleague yükselen yıldız ödülünü alan Bogdanovic’in önceki tahminlere göre daha üst sıralarda seçileceği tahmin ediliyor. 32.sırada Philadelphia tarafından seçilmesi şu anda beklenen sıra. Peki Bogdanovic buna mı layık? Kesinlikle değil. Bu sezon Euroleague’de gösterdiği performansla bana göre ilk 10 içinde seçilmesi beklenirdi, Bogdanovic’in NBA’e gitmesi durumunda Spanoulis-Jasikevicius örneklerinde olduğu gibi zorlanacağını düşünüyorum, zaten Amerikalıların tahmini de Jiri Welsch olur şeklinde, Bogdanovic’in gereksiz bir şekilde kendini kanıtlama kompleksine girmemesini umut ediyorum, Bogdanovic Euroleague’e yakışır.

Clint Capela: Uluslararası arenada başarısı olmayan İsviçre’nin yetiştirdiği önemli genç yetenek Capela şu anda Chalon’da oynuyor. Saric’le benzer fiziksel özelliklere sahip olan Capela dört-beş numaralı pozisyonlarda oynayabiliyor. Şu anda 34.sıradan Dallas tarafından seçilmesi bekleniyor. Kendisinden çok da bir şey beklenmiyor, iyi bir atlet ama basketbol zekası düşük ve NBA’e gitmesi durumunda da ligin en iyi Avrupalılarından biri olması zor.

Walter Tavares: Bu ayın bir başka yükselen ismi de Tavares, 36.sırada Milwaukee Bucks tarafından seçilmesi öngörülüyor. 2009’dan bu yana Canaria forması giyen ‘92li Tavares muhtemelen NBA’de forma giyen ilk Kape Verde’li olacak. 221 cm boyundaki oyuncu en azından rotasyon oyuncusu olabilir. Uzun boyuyla Porto Rikolu Peter John Ramos’a benzetilmesi kaçınılmaz. Ramos’un başarılı bir NBA kariyeri olmamıştı, bakalım Tavares ne yapacak?

Thanasis Antetokounmpo: İlginç bir şekilde iki yaş küçük kardeşi Giannis’ten sonraki yıl draft’e girecek olan Thanasis bu yıl D-League’de oynadı, 41.sıradan Nuggets tarafından seçilmesi bekleniyor. 3 numara pozisyonunda oynayan Thanasis ‘geleceğin Bruce Bowen’ı ‘ olarak gösteriliyor ki Bowen kadar başarılı olursa çok iyi bir kariyeri olur. Yunanistan Milli Takımı da Ante(*2) formülüyle başarılara yelken açabilir.

Alessandro Gentile: Euroleague’de bu yılı en iyi geçiren iki genç oyuncudan biriydi. 2 ve 3 numaralı pozisyonlarda oynayan Gentile’nin 52.sırada Philly tarafından seçilmesi bekleniyor. ’92 doğumlu Gentile yaşına göre çok olgun bir oyun anlayışına sahip. Philly bu drafttan hem Bogdanovic,  hem de Gentile’yi seçerse ‘büyük vurgun’ yapmış olur.

arif.sahin@abcspor.com

Son Haberler

FUTBOLUN BİTTİĞİ GÜN

Olmaz olsun böyle lig. Olmaz olsun böyle galibiyet. Yeter artık Fenerbahçe'nin bu ülkede maruz kaldığı muamele. Lanet olsun Fenerbahçe'yi senelerdir ırkçılık derecesinde...

Benzer Konular