6-7 Mayıs, 2006, LasangeGate skandalı ve bugün 7 Mayıs 2021.. Aradan 15 sene geçmiş.
Peki nedir bu LasangeGate ?
İki ezeli rakip Arsenal ve Tottenham, Premier League’in Şampiyonlar Ligi’ne gidecek 4’ncü ve son takımı olmak için yarışıyorlar.
Tottenham, Westham deplasmanında, Arsenal ise sahasında Wigan ile karşılaşacak. Arsenal’in 90 dakikası görece daha kolay gibi ama puan avantajı da Tottenham’da. Upton Park deplasmanında kazanırlarsa, Arsenal maçına bakmaksızın Şampiyonlar Ligi vizesi alacaklar, ama bir şart daha var!
Son hafta maçlarının sonrasında, bir de Şampiyonlar Ligi finali var ve Arsenal orda da son düzlükte. 17 Mayıs akşamı Paris’te Barcelona ile karşılaşacaklar.
Tottenham’lılar için de bu final çok önemli çünkü The Gunners kupayı alırsa otomatikman Şampiyonlar Ligi vizesi alacak ve aynı ülkeden 4 takımdan fazlası katılamadığı için, son hafta maçlarına bakmaksızın Spurs devre dışı kalacak!..
Ve geçelim o meşhur LasangeGate efsanesine;
Spurs maçtan bir gece öncesinde, Canary Warf’da Marriott West India Quay otelinde kampa girer. Futbolcular akşam yemeklerini yer ve odalarına çekilir. Bu arada Arsenal de, o otele yakın bir yerde, Four Seasons’da kamptadır.
Ve gece olanlar olur. Şiddetli kusma ve zehirlenme sonucu takımın 9-10 oyuncusu geceyi hastanede geçirir. Bu isimlerin içinde, yakından tanıdığınız Edgar Davids, Robbie Keane, Michael Carrick, Aaron Lennon gibi futbolcular da var.
Hastaneye kaldırılan futbolcuların ortak paydası; akşam yedikleri lazanyadır!..
Spurs cephesi maçı erteletmek için harekete geçer ve yaşadıkları gıda zehirlenmesinde kasıt aradıkları için polisi devreye sokarlar. Onlara gore; muhtemelen mutfak katında çalışan bir Arsenal’li, yemeklerin içine birşey katmıştır.
İngiliz Federasyonu, bir doktorla birlikte bir sekreteri maçın ertelenme olasılığını incelemek için gönderir.
West Ham için sorun yoktur ama şansızlık bu ya, onların da 13 Mayıs’ta Liverpool ile FA Cup finali oynayacak olmaları, durumu iyice kördüğüm yapar. Takvim öyle bir sıkışmıştır ki, Spurs davasında haklı bile olsa, maçı koyacak gün yoktur. Arsenal maçını da aynı gün ve saatte başlatmak zorunda oldukları için, onların 17 Mayıs’taki Şampiyonlar Ligi finali sonrasında da, kontratlar geçerliliğini yitirir çünkü sezon mantıken, o tarihlerde çoktan bitmiştir.
İngiliz liginin son haftasındaki tüm maçların aynı anda başlaması kuralı nedeniyle, Premier League, Tottenham’ın itirazını haklı bulmaz ama zaten açılan soruşturmada da gıda zahirlenmesine rastlanmaz!..
Spurs tarafı hem federasyona sinirli, hem de panik içindedir. Sonrasında Fenerbahçe’de de görev alacak olan, o zamanki sportif direktörleri Damien Comolli, “oyuncuların antrenman salonunda kusmaya başladıklarını, daha sonra ısınmaya çıkıp, geri döndüklerinde tekrar kustuklarını ve uykusuz, bitkin olduklarını” söyler.
Gerçekten de geceyi hastanede, uykusuz geçiren Spurs, tempo yapamadan, neredeyse ölü gibi oynadığı maçı 2-1 kaybeder. Özellikle 2’nci yarıda oyundan iyice düşmüşler ve maç 1-1 giderken, yani gol lazımken, mecalleri kalmadığından 2’nci golü yerler.
Arsenal de Wigan’ı 4-2 yenerek Şampiyonlar Ligi vizesi alan taraf olur.
Spurs cephesi çok öfkelidir ama Sağlık Koruma Ajansı tarafından yapılan testler sonucu kulübün oyuncuları tarafından verilen örneklerde gıda zehirlenmesi bulunmaz.
Geceki olayın sebebi bulaşıcı bir virüs vakasıdır. Otel aklanır. Tabii ki lazanya da!..
Arsenal şampiyonlar ligi vizesi sevinciyle, 1 hafta sonraki Şampiyonlar Ligi finali öncesi, sonraki senenin Şampiyonlar Ligi vizesini de cebine koymuştur.
Tottenham ise; 1961-62 sezonundan sonra ilk kez Avrupa’nın 1 numaralı kupasına katılma hakkını kaybetmiştir!..
Tottenham camiası aradan geçen 15 seneye rağmen, hala o gecenin masumane bir kaza olduğunu kabul etmez ve 6-7 Mayıs günlerini, her sene-i devriyesinde lanet ve kızgınlıkla anar.