https://abcspor.com/wp-content/uploads/2020/11/ataturk.jpg

1955 LE MANS KAZASI

Okunması Gerekenler

11 haziran 1955’teki yarışın 23. turunda, start-finiş düzlüğündeki çarpışma sonucu bir Mercedes parçalarıyla beraber seyircilerin üzerine uçmuş, sürücüyle birlikte 84 kişi ölürken, 120 kişi de yaralanmıştı.

Bu elim kazanın nedeni, frenleri Austin Healey marka araca göre çok daha kuvvetli olan Jaguar’ın pilotunun ani bir kararla pite girmek için frenlere asılması, bunun üzerine Austin’in önündeki Jaguar’a çarpmamak için mecburen sola kırması ve arkadan son sürat gelen Mercedes ile çarpışarak onu pistin dışına uçurması.

Austin Healey’in arka tarafının alçak, on tarafının yüksek bir tasarımı olması, arkadan gelen Mercedes pilotu Pierre Levegh’e adeta rampa işlevi gördürmüş ve havalanıp uçarak aracıyla seyircilerin arasına girip, kendi ile beraber 83 kişinin daha ölümüne sebep olmuştu.

Levegh kopan koltukla birlikte otomobilden fırladı ve düştüğü yerde kafatası çatladığı için hayatını kaybetti. Mercedes’in bariyerlerde aldığı ikinci darbeyle birlikte motor kaputuyla ön aksi şaseden koptu ve bu da yetmezmiş gibi tribünlere uçuş sonrası aracın yakıt tankının alev alıp, seyircilerin arasında patlaması, yarış tarihinin en vahim olaylarının başında gelir.

Mercedes bu tarihe geçen trajik kaza sonrası 1989’a kadar yarışlardan çekilmişti.

Son Haberler

FUTBOLUN BİTTİĞİ GÜN

Olmaz olsun böyle lig. Olmaz olsun böyle galibiyet. Yeter artık Fenerbahçe'nin bu ülkede maruz kaldığı muamele. Lanet olsun Fenerbahçe'yi senelerdir ırkçılık derecesinde...

Benzer Konular