https://abcspor.com/wp-content/uploads/2020/11/ataturk.jpg

EUROBASKET WOMEN 2017 3. GÜN TOPLU SONUÇLAR

Okunması Gerekenler

Nice tesadüfe ve armağana gebe olan, gruplar safhasının üçüncü günü, tamamlandı. Öylesi mücadeleler seyrettik ki, turnuvanın çapı ve ciddiyeti bir kez daha kanıtlandı, diyebiliriz:

 

A Grubu

Ukrayna 84 – 72 Macaristan: A grubunda sadece sıralamaların değişeceği son güç maçlarının ilki, fiziksel güçle tekniğin birleşimine ve bu karışımın safi teknik bir takıma ne denli üstün gelişine sahne oldu. Ukraynalılar gruptan çıkmalarının tesadüf olmadığını, yani rüştlerini, Macaristan karşısında bir kez daha ispat ettiler. Maç başlar başlamaz süper skorer Iagupova’nın virtüözlüğünde çembere saldıran Udodenko ve Malashenko, daha ilk yarı bitmeden 13’er sayıya ulaşarak rakip pota altına karabasan yaşattı. Macaristan ise Zele (i.y. 7s), Fegyverneky (i.y. 8s) ve Kriva’nın (i.y. 6s) sayılarıyla maça tutunmaya çalışsa bile, ikinci maçın süper yıldızı Nagy-Bujdoso’nun kuraklık yaşadığı bu günde işleri çok zorlaştı. Böylelikle 47-30 ile geçilen ilk iki çeyreğin ardından, ikinci yarıya da Fegyverneky ve UdodenkoMalashenko A.Ş.’nin düellosu halinde başlayan ekipler, uzun süre aynı ritmi sürdürdüler. Derken, Iagupova işi sonlandırmak için sazı eline aldı ve 3/5 üçlük isabetiyle rakip potayı duman etti. Benchten gelen Olkhovyk de kıvama gelince, fiziken kuvvetli olan ve bunu kullanıp maç boyunca rahatlıkla potaya penetre eden Ukrayna, maçı 84-72 kazandı. Macarlar’da Zele 13 sayı, Hatar, Fegyverneky ve Vandersloot 10’ar sayı ile oynarken, Medgessy (4a) ve NagyBujdoso (1/7 isabetle 4s 7r) başka kategorilerde katkı verdi. Ukrayna’da ise Udodenko 22 sayı 9 ribaunt, Malashenko 17 sayı, Dorogobuzova 12 sayı, Olkhovyk 9 sayı, Moss ise 1/7 isabetten gelen 2 sayı 10 ribaunt 4 asist ile mücadeleyi noktaladı. Böylece Ukrayna grubu 2., Macarlar ise 3. sırada tamamlayarak el ele üst tura yükseldi.

Maçın yıldızı: Iagupova (UKR) : 5/11 isabetle 17 sayı 7 asist 4 top çalma

 

Çekya 67 – 63 İspanya: İki takımın adeta kovalamaca oynadığı maçın ilk çeyreği 17-17, ilk yarısı ise 28-29 gibi çok düşük skorlarla geçildi. Sert savunmaların yanı sıra Çekya’da Vaughn’ın pota altını karartma çabaları ve Elhotova kardeşlerin amansız isyanı, İspanya gibi bir süper güce toparlanma ve havaya girme imkanı tanımadı. Öyle ki, pota altında Lyttle, kanatta ise Torrens uzun süre kenarda bekletildiği halde maç sonunda bir şeyler değişsin diye oyuna alındı; fakat bu bile Çekya’ya karşı yetersiz kaldı. Esasen maçın büyük bölümünde kaçan taraf İspanya olurken, Çekler’de Elhotova, Hanusova ve Zaplatova’nın çabaları ibreyi Çekler’den yana değiştirdi, desek daha doğru. İspanya son çeyrekte sadece faul atışları ve çalınan topları bitiren fast breakler sayesinde sayı bulabildi. Lyttle’ın pota altını değil boyalı alan ve civarını fethetme isteği kabarınca da, Çekler formalite icabı çıktıkları bu maçta, grubun liderini yenerek bir prestij ve gurur mücadelesini kazandılar. Turnuvanın ev sahibi olan Çekya eğer ilk gün İspanya ile oynasaydı, muhtemelen Ukrayna karşısında bocalamayacaktı; ama neticede güçlerini göstererek elendiler. Çekler’de abla Elhotova 7/13 isabetle 17 sayı ve 5 asiste 3 de top çalma eklerken, kardeş Elhotova 4/7 ile 10 sayı 6 asist, Hanusova 7 sayı 6 ribaunt 2 blok, Zaplatova 7 sayı, çemberi göremeyen Vyoralova da 6 asist ve 5 top kaybı ile mücadeleyi noktaladı. Kulichova (2s 6r) bu maçta da kendini bulamadı. İspanya’da ise Lyttle 17 sayı 2 ribaunt 5 top çalma, Torrens 13 sayı 5 ribaunt 5 asist, Nicholls 10 sayı 9 ribaunt 4 top kaybı, Palau 5 asist, Romero 7 sayı, Cruz 6 sayı ve 4 asistle ile oynadı.

Maçın yıldızı: Vaughn (ÇEK): 9/13 isabetle 18 sayı 6 ribaunt

 

Böylelikle A Grubu sıralaması şöyle oluştu: 1) İspanya (2/1), 2) Ukrayna (2/1), 3) Macaristan (1/2), 4) Çekya (1/4)

 

B Grubu

 

https://youtu.be/rfBou9kAEVM

Belarus 74 – 88 Türkiye: Maça, İtalya zaferinin en yorgun savaşçısı Quanitra ile başlamak ne denli doğruydu tartışılır, lakin kısa zamanda Esra – Tuğçe – Tilbe rotasyonuna dönülmesi, sakatlık ve yorgunluk risklerini azaltırken, rotasyonda geri plana düşen isimlerin de kendini bulmasıyla maçın hakkı verilmiş oldu. Turnuva içerisinde en çok sayı attığımız ve yediğimiz bu maçta, Belarus ilk yarıda Bentley (6/8 isabetle 15s-7r-5a) ve Snytsina’nın (3/10 isabetle 9s-3r-4a), son periyotta ise Likhtarovich (4/6 isabetle 12 sayı 5 top kaybı), Ivashchanka (9s), Holubeva (8s) ve Bentley’nin bireysel gayretleri olmasa fark 20’leri aşardı. Perilerimiz’de Pelin (12s-3a – topla çok çabuktu ve hep en doğru tercihlere imza atıp mesajı verdi)- Ayşe (10s) – Olcay guard üçlüsü ve Tuğçe (10s-5r) – Esra (4s-6r) pota altı ikilisi şaşırtıcı derecede etkili olurken, Işıl maçı tamamını ilk çeyrekte kaydettiği 9 sayı ile noktaladı. 12 oyuncumuzun tamamından sayı katkısı aldığımız ve idman havasında geçen bu maçın ardından Periler namağlup unvanıyla grubu lider tamamladı, Belarus ise sıfır çekerek elendi.

Maçın yıldızı: Olcay Çakır Turgut (TUR): 6/12 isabet ve dehşet delicilikteki turnikelerle 15 sayı 6 asist

 

İtalya 68 – 61 Slovakya: Yine sadece grubun sıralamasına etki edecek olan bu maçtan evvel, İtalyanlar elit forvetleri Macchi’nin Türkiye maçında aldığı darbeden ötürü çenesinin kırıldığı ve ameliyat olmak için turnuvayı kapattığı haberiyle sarsılmışlardı. Artık yük, genç yıldız Zandalasini ve delifişek Sottana’nın omuzlarına daha da ağır binecekti. Şansları, Slovaklar’ı o güne dek taşıyan Zirkova’nın izin gününe denk gelmeleriydi. Maça Zandalasini ve Sottana’nın şovlarıyla başlayan İtalya, Slovakların Balintova (4/10 isabetle 13s-4r-5a-3tç) ve Vynachulova (11s-3tç) ile başlattığı akınları durduramayınca tabelada yazan skor tuhaflaşmadı. Balintova’nın erkenden 3. faulünü almasıyla birlikte rahatlayan İtalyanlar, Dotto’nun (11s-6a-4tç) bireysel eforuyla sayı farkını korudular. Slamova ve Dudasova’nın beklenmeyen üçlükleri sonrası, Dotto’nun son saniye üçlüğü sayılmayınca, ilk yarı 33-30 İtalya lehine noktalandı. 3. çeyrekle birlikte Sottana’ya (3/5 üçlükle 15s-4a-5tk-3tç) bomboş şut fırsatları yaratan İtalyanlar, skorerlerinin tadını çıkardılar. Formica ve Ress’ten de kişi başı 6’şar sayılık katkılar aldıkları oyun düzeninin baş mimarlığından vazgeçmeyen Zandalasini, son dakikalarda Ruzickova (4/15 isabetle 9 sayı 6 ribaunt – maç genelinde iyi savunuldu), Remenarova (5s-3a) ve Orosozova (6s-8r) önderliğinde geri dönmeye başlayan Slovaklar’a nefes aldırmadı ve İtalyanlar maçı 68-61 kazanarak, grubu 2. sırada tamamladı. Bu neticeyle Slovaklar da 3. sırayı aldı. 11 oyuncusunun 10’undan sayı katkısı alan İtalyanlar, potansiyellerine bir kez daha erişmiş oldular.

Maçın yıldızı: Zandalasini (ITA): 5/11 isabetle 15 sayı 12 ribaunt 3 asist 4 top kaybı

 

Bu sonuçların ardından, grupta nihai sıralama şöyle oluştu: 1) Türkiye (3/0), 2) İtalya (2/1), 3) Slovakya (1/2), 4) Belarus (0/3)

 

C Grubu

 

Sırbistan 88 – 69 Slovenya: Günün en hazin ve etkileyici maçı, şüphesiz buydu. (Daha önce bahsettiğimiz gibi) son 3 turnuvada işi son dakikaya, yani son grup maçına bağlamayı ve sonrasında kürsüye çıkmayı âdet edinen Sırplar, yine geleneklerine bağlı kaldılar ve turnuvanın tek üçlü averaj kıyasına sebep olarak, tarihinde ilk kez bu şampiyonaya katılıp herkesi etkileyen Slovenler’i evlerine yolladılar. İşin doğrusu, Sırplar’ın önce galibiyete, sonrasında da epey farkla galip gelip averajlarını düzeltmeye ihtiyaçları vardı; fakat koç değişikliğinin ardından terk ettikleri marka savunmaları ve Dabovic – Petrovic ikilisini kullanmaktaki cimrilikleri, işi zora koşuyordu. İlk yarıyı Baric’in son saniye üçlüğü ile noktalayan Slovenler, 25-32’lik üstünlüğü tattılar. Devamında doğrusunu yapıp hücumda direksiyonu tümden Petrovic’e teslim eden Sırplar, ikinci yarıya bomba gibi girdiler. Petrovic’in Euroleague Final-Four’unda yaşadığı sağ diz sakatlığının nüksetmeye yaklaştığı pozisyonda yürekleri ağızlarına gelse de, Sırplar rutinlerini bozmadılar ve Petrovic de isolation üzerinden kaldırıp kaldırıp üçlükleri atınca iyice ivmelendiler. Baric-Skoric ve Petrovic-Oblak düellosu şeklinde geçen son periyotta Sırplar, Radocaj gibi ek isimlerin katkısıyla ve savunmada çaldıkları toplardan ürettikleri hızlı basketlerle 26-11’lik seri yakaladıktan sonra farkı açıp, tam 88-69’luk bir galibiyet aldılar ve ne yapıp edip yine grupta 2. sırayı elde ettiler. Yunanistan-Fransa maçından istedikleri averaj neticesini alamayan Slovenler ise, mağrur bir şekilde, ilk turnuvalarına başları dik veda ettiler. Tabi ilk gün Fransa karşısında Oblak’ın mantık dışı tercihlerine de beddua ediyorlardır, o ayrı.

Slovenler’de ilk iki maçın etkili ismi Pirsic’in oynayamaması en büyük kayıp olurken, Oblak 7/12 saha içi ve 3/5 üç sayı isabetiyle 22 sayı 4 ribaunt 3 asist,  Baric 5/11 saha içi ve  3/5 üç sayı isabetiyle 18 sayı 3 ribaunt 6 asist 3 top çalma, Erkic 10 sayı 4 ribaunt 3 asist, Lisec 2/10 isabetle 7 sayı 5 ribaunt 3 asist ve 6 top kaybı, Evans 2/6 isabetle 8 sayı 5 ribaunt 3 top kaybı, Jakovina ise 1/6 isabetle takımın başını yakarak mücadele etti. Sırplar’da ise N. Jovanovic (11s), Milovanovic (11s-4r-3a-5f), sonunda kendine gelen Crvendakic (7s), Radocaj (7s), T. Jovanovic (7s), Dabovic (2/6 isabetle 4s) ve benchten gelip X-Faktör olan Skoric (11s-6r) bu tarihi galibiyette ön plana çıktı.

Maçın yıldızı: Sonja Petrovic (SIR): 9/13 isabetle 23 sayı 5 ribaunt 6 asist

 

 

Fransa 70 – 63 Yunanistan: Tansiyonu çok yüksek geçen bu maçta, Yunanlılar evvela averaj, sonra da galibiyet için Maltsi liderliğinde çok bastırsalar bile, Fransa’da Miyem, Ciak ve Dumerc’in yanı sıra Tchatchouang’ın da yine her iki potada da muazzam efor sarf etmesi sonucunda maçı kaybettiler. Yunanlılar hücum ribauntlarından buldukları ikinci şanslarla (tabi maç sonunda Dumerc’in hücum ribauntlarında azman kesilmesini de es geçmeyelim), Fransızlar ise benchten gelen skor katkısıyla ayakta kalırken, Skrela’nın son 5 serbest atıştan 4’ünü sayıya çevirmesi sayesinde Fransızlar da grubu namağlup bitirme onuruna eriştiler. Sonlarda Maltsi (9/27 gibi felaket bir yüzdeye rağmen 25s-65-6a-3tç) ve Christinaki’nin (10s) yarattığı geri dönüşe saygı duymamak ise, her şeye karşın, mümkün değil. Kaltsidou (5s) ve Sotiriou (4s) bu maçta bekleneni veremezken, Spanou (10s) yine elinden geleni yaptı. Yenilgiye karşın bu sonuçla Yunanlılar üçlü averaj sayesinde üst tura yükseldi. Fransızlar’da ise Miyem (12s), Epoupa (4s-4r-3a-3tç), Michel (5s-5r), Dumerc (5s-3 hüc.r.-5a), Skrela (12s-2tç) ve Tchatchouang (11s-7r-3a) gerekeni ifa etti, ama maçın yıldızı, ikili oyunları pürüzsüzce bitiren ve savunmada devleşen Ciak’dı.

Maçın yıldızı: Ciak (FRA): 5/7 isabetle 11 sayı 5 ribaunt 3 blok

 

C Grubu sıralaması işe şöyle netleşti: 1) Fransa (3/0), 2) Sırbistan (1/2), 3) Yunanistan (1/2), 4) Slovenya (1/2)

 

D Grubu

 

Letonya 58 – 62 Belçika: Letonyalılar yine en büyük silahları olan üç sayılık basketleri cephanelerinden savursalar da, Belçika’nın Wauters ve Meesseman ile pota altında yapabileceklerinin bir hududu olmadığı için, boyalı alan, üç sayının gerisini yendi. İlk yarıda Letonya’nın tabelada geri düşmeme sebebi ise, Belçika’nın çok sayıda kolay basketi kaçırmasıydı. İkinci yarıyla birlikte savunmalar sertleşti. Letonya Steinberga sayesinde uzun süre maçı önde götürse bile, Vitola, faul hakkı dolmuş olmasına rağmen hızlı hücumu kesmek için Mestdagh’a çok fuzuli ve tartışmalı bir faul yapınca Belçika bedava sayılarla yine maçın içine girdi. Devamında Meesseman ve Wauters çok büyük oynayarak Belçika’yı namağlup biçimde çeyrek finale taşıdı, Letonya ise grubu 3. bitirdi. Letonya’da Steinberga 14 sayı ve 20 ribauntla yıldızlaştı, Laksa (3/5 üçlükle 13s), Babkina (0/3 üçlükle 10s), Basko-Melnbarde (10s-3r-3a) da dar tutulan rotasyonda büyük iş yaptılar. Belçika’da ise Carpreaux (11s-6r-4a-2tç), Kim Mestdagh (6s-5r-2a-4tç), Linskens (4s), Deleare (6s-4r-2a), Vanloo (4a) galibiyette büyük rol oynadı.

Maçın yıldızı: İkiz kuleler Wauters (8/15 ile 17s-4r-2a-3b) ve Meesseman (7/17 ile 16s-9r-2a-2b) (BEL)

 

Karadağ 54 – 78 Rusya: Aslında maça dair uzun uzun anlatılacak pek çok şey var, ama biz kestirmeleri kullanalım; Robinson (7/9 ile 17s-8r), Perovanovic (13s-4r) ve Skerovic (10s-5r-5a) ile üç çeyrek boyu rakibine çok direnen Karadağ, neticede yine bu turnuvanın ilk iki maçındaki kaderini tekrarlamış oldu ve turnuvaya galibiyetsiz veda etti. Rusya ise, Vadeeva’nın (3/9 ile 6s) erkenden faul problemine girdiği bu maçta, kulesi bol Belçika maçında kullanmama gafletine düştükleri Vieru’dan, ve genç Maiga (5/7 ile 11s-5r-2a) ile Tikhonenko’dan (8s-12r) paha biçilemez verimler aldı. Cherepanova’nın üç sayı gerisinden soktuğu son hançerle rahatlayan ve grubu 2. bitiren Rusya’da ise, üçüncü çeyrekten itibaren başlayan akının baş mimarı Belyakova (3/5 üçlük ve 3/13 genel isabetle 11s-6r), Prince (hiç kaçırmadan 13s-6a) ve en kritik yerlerde devreye giren Kirilova (2/4 üçlükle 9s – maçı 65-52’ye getirip adeta bitiren üçlük de ona aitti) spot ışıklarını paylaştı.

Maçın yıldızı: Vieru (RUS): 24 dakikada 10 sayı 7 ribaunt 3 blok

 

D Grubu böylelikle şu şekilde biçimlendi: 1) Belçika (3/0), 2) Rusya (2/1), 3) Letonya (1/2), 4) Karadağ (0/3)

 

Bu sonuçların ardından, çeyrek finale kalma yolunda YARIN şu eleme maçları oynanacak:

(A) Sırbistan – Letonya (saat 19.00) – favorisi, ivmelenen Sırbistan

(B) Ukrayna – Slovakya (saat 19.00) – iki fizikli takımın maçının favorisi, fizikle yeteneği harmanlayan Ukrayna

(C) İtalya – Macaristan (saat 21.30) – Nagy-Bujdoso ve Krivanovic formsuzken, maçın favorisi, net biçimde İtalya

(D) Rusya – Yunanistan (saat 21.30) – Yunanlılar daha rahat sayı bulsalar da, savunma ve pota altı gücü bakımından favori, Rusya

 

A maçının galibi, çeyrek finalde İspanya ile,

B maçının galibi, Fransa ile,

C maçının galibi, Belçika ile,

D maçının galibi ise, Perilerimiz ile eşleşecek. Yani, Yunanistan veya Rusya, çeyrek finaldeki rakibimiz olacak.

 

Yazarın diğer yazılarına erişmek için tıklayın

 

mail: efe.ozenc@abcspor.com

twitter: @efe_ozenc

Youtube: Turuncu ve Siyah

Son Haberler

AMATÖRCE

Yedigimiz iki gol de olacak iş değil. İlkinde ortada fol yok yumurta yok. Rakibin ne baskısı var ne pozisyonu....

Benzer Konular