https://abcspor.com/wp-content/uploads/2020/11/ataturk.jpg

BADMINTON TARİHİ VE BİLİNMEYENLER

Okunması Gerekenler

*** Orjinal ya da antik tarih ilk ismi “battledore and shuttlecock”

Antik Yunan ve Mısır’da badminton benzeri bir oyun biliniyordu ” battledore ve raketle” adı verilen, file ve puanlama sistemi yoktu ama iki oyuncu tüylü kucuk bir raketle ileri geri topa vururdu.

*** Dünyanın en hızlı raket sporu

Hintli Rankireddy’nin (2023) vuruşu, 493 km/h ile bir önceki dünya rekorunu 72 km/h aşarak, 565 km/h ile en hızlı badminton vuruşu rekoru oldu.

Dünyanın en hızlı yarış araçlarının boy gösterdiği F1’de rekor sürat 400km dersek, daha net açıklamış oluruz sanırım bu 565 rakamını !!!

*** Olimpiyatlarda Badminton

Bu kadar eski ve popular olmasına rağmen, Aslında 1972 Münich’de gösteri sporu olarak yer almıştı ve sonrasında 1988 Seul’de bir kez daha ama resmi anlamda Olimpiyatlara ilk girişi 1992 Barcelona !!

Ve TV başında tam 1.1 milyar kişi izlemişti 1992’de..

*** Bu sporun ilk çıkışı, Ti Jian Zi ve Poona

İlk çıkışı için taaa  M.Ö. 5’nci yüzyıla gidiyoruz. Çinlilerin, “ti jian Zi” adı altında oynadıkları oyuna dayanıyor kökeni. Ama asıl kitlelere yayığınlaştıran, 19’ncü yüzyılda Poona adıyla Hindistan’da oynanan oyun ve bunu gören İngiliz subayları 1860’larda ülkeye getirmesi..

Beauford dükü’ nun kızları bu oyunu ilk defa 1873’de “badminton evi” nde oynamışlardır. Badminton ismi de buradan gelmektedir. Somerset ailesinin 17’nci yüzyıldan beri Gloucestershire’de (İngiltere) oturduğu ev..

*** Bugünkü resmi kurallar ilk kim tarafindan konuldu?

J.L. Baldwin isimli sporcu, bu sporun kurallarını ilk koyan kişi.. Dört yıl gibi kısa sürede(1877) İngiltere’de ilk badminton kulübü açılıyor (The Bath Badminton Club) ve oyun çok sevilip ülke geneline yayılıyor. 1934’te de Uluslararası (Badminton World Federation-BWF) Badminton Federasyonu kuruluyor (dünyada 200’e yakın ülke resim olarak üye). 31 Mayıs 1991’de de Türkiye Badminton Federasyonu kurulmuştur.

*** Kurallar Badminton atası sayılan sporlardan çok farklılaşmamış hatta 1800’lerde nasıl oynanıyorsa, bugün de aşağı yukarı aynı şekilde oynanıyor dersek abartmış olmayız!..

*** Topun ağırlığı, kortun ölçüleri

1 adet mantar ya da plastik bir başlığa takılı 14 ya da 16 tüyden oluşan, ağırlığı 4,73 g ile 5,50 g arasında değişen “kuş” adı verilen tüylü topla oynanan Badminton kortunun uzunluğu 13,40 m, genişlik ise teklerde 5,18 m, çiftlerde de 6,10 m’dir.

Teklerde servis atış yeri çiftlerde olandan daha uzundur ve bu uzunluk dip çizgiye kadar devam eder. Badminton sahasını iki eşit parçaya bölen filenin yüksekliği de 155 cm’dir.

*** En başarılı ülkeler

1934’ten beri özellikle Çin ve Endonezya bu oyunun alfa ülkeleri ve Olimpiyatlarda madalyaların (kızlı-erkekli-çiftli) çoğu bu ikisine gitse de, özellikle yeni jenerasyonda çıkarttığı süper erkek yıldız Viktor Axelsen ile Danimarka da, son 3 Olimpiyatta 2’si altın (2020-24) 1 bronz (2016) ile, kürsüde yer almayı başardı.

*** En meşhur ve en çok kazanan sporcular

Lin Dan .. Çinli sporcu 2 kez Olimpiyat (2008-12) ve 5 kez Dünya Şampiyonudur. Ayrıca 9 Major Badminton turnuvasını da kazanan nadir yıldızlardandır.

Avrupa’nın en öndeki ismi ve son 2 Olimpiyat şampiyonu Danimarkalı Viktor Axelsen, reklam, turnuva, sponsorluk ve maaş geliri toplamında “bugün için” senede milyon doları geçebilen tek isim.

*** Mantar ile tüy arasındaki ince bant şerit nedir?

Mantar ile tüy arasında topların hızını belli eden yeşil, mavi ve kırmızı renkte ince bant şerit bulunur. Yeşil renk topun ”yavaş”, mavi renk topun ”orta hızlı”, kırmızı renk ise topun ”hızlı” olduğunu gösterir.

ABC SPOR

@ABC_Spor

Son Haberler

ZORLANARAK

Fenerbahçe çok yıpratıcı bir Slavia Prag deplasmanı sonrası bu maça çıktı. Futbolcularımız persembe günü her şeylerini ortaya koydular Avrupa...

Benzer Konular