https://abcspor.com/wp-content/uploads/2020/11/ataturk.jpg

2018 NFL DRAFTI – 4 : NFC DOĞU GRUBU

Okunması Gerekenler

2018 NFL DRAFTI – 4 : NFC DOĞU GRUBU

2018 NFL Draftı sona erdi. Birçok beklenmedik sürprizler, takaslar ve seçimler yaşandı. Üstelik sadece ilk gün, yani ilk turda değil, yedi turda da bu heyecan fırtınası sürüp gitti. Bu yazı dizimizde, 8 grupta mücadele eden 32 NFL takımının, 256 seçimlik NFL draftında seçtikleri ve draftta seçilmedikten sonra anlaştıkları çaylak oyuncular ile ilgili geniş bir dosya oluşturuyoruz.
Dördüncü yazımızda, hepsi draftta kendi stratejileri gereği başarılı olan New York “Football” Giants, “America’s Team” Dallas Cowboys, Philadelphia “Flying” Eagles ile Washington “Big Chef” Redskins’den oluşan ve NFL’in en tarihi gruplarından olan NFC konferansındaki Doğu grubunu inceliyor olacağız.

*** NEW YORK GIANTS:
1. TUR, 02. SIRA, 002. RB, SAQUON BARKLEY, PENN STATE
2. TUR, 02. SIRA, 034. OG, WILL HERNANDEZ, UTEP
3. TUR, 02. SIRA, 066. LB, LORENZO CARTER, GEORGIA
3. TUR, 05. SIRA, 069. DT, B.J. HILL, NC STATE
4. TUR, 08. SIRA, 108. QB, KYLE LAULETTA, RICHMOND
5. TUR, 02. SIRA, 139. DT, R.J. MCINTOSH, MIAMI (FL)

DRAFT EDİLMEMİŞ SERBEST OYUNCULAR: WR, JAWILL DAVIS, BETHUNE-COOKMAN; WR, DAVON GRAYSON, EAST CAROLINA; TE, STEPHEN BAGGETT, EAST CAROLINA; OG, NICK GATES, NEBRASKA; C, EVAN BROWN, SMU; LB, TAE DAVIS, TENNESSEE-CHATTANOOGA; CB, AARON DAVIS, GEORGIA; CB, GRANT HALEY, PENN STATE; S, SEAN CHANDLER, TEMPLE

Draftın gidişatını ve başarılı tüm seçimleri, takasları ve aksiyonları sanıyorum ilk olarak Cleveland Browns’ın olağanüstü absürd seçimlerine bağlamak en doğru olanı. Sonuçta, bence tüm draftın en hazır ve en üst düzey oyuncusu Penn State RB Saquon Barkley ikinci sırada alınabilecek durumdaydı.
New York Giants GM Dave Gettleman daha sonra yaptığı açıklamada, ilk turda seçilen hiçbir QB yani oyun kurucunun “Franchise-QB” (kulübün lideri ve efsanesi olacak oyun kurucu) kumaşında olmadığına inandıklarını belirtti. Buna katılmıyorum. Zaten Saquon Barkley gibi, NFL’de Ezekiel Elliott, Le’Veon Bell ve David Johnson ile yarışabilecek ve hatta onları geçebilecek çaptaki elit bir yeteneği kadrosuna katmak için bizi oyun kurucuların yetersiz olduğuna ikna etmesine gerek yok.
Zira iki kere NFL şampiyonu oyuncu kurucu kaptanları QB Eli Manning’in sözleşmesi halen sürüyor. WR Odell Beckham Jr., WR Sterling Shepard, TE Evan Engram ve OT Ereck Flowers gibi son dört yılda seçilen dört çok değerli hücum hamlesi olarak hala ellerinde. Ayrıca yanlarına da bu yıl oyun kurucunun bir numaralı koruyucusu olan LT, yani hücum hattı sol köşe pozisyonu için New England Patriots QB Tom Brady’nin 8 yıldır biriciği olan OT Nate Solder’ı kadrolarına kattılar. Sonuç olarak 2018 NFL Draft’ın ilk tur ikinci sırasında 2365 yard/24 touchdown ile oynayan, 180cm/104kg’lik Penn State RB Saquon Barkley’i kadrolarına katarken tereddüt bile etmediler.
Draftın ilk gününde hücumdaki iki açıklarından biri olan muazzam kalitede, çok yönlü, zor zamanda yük treni görevi bile görebilecek bir koşucuyu Barkley ile kadrolarına kattıktan sonra, ikinci gününde de hücum hattına edepsizlik derecesinde sert bir iç oyuncuya yani OG’ye olan ikinci büyük ihtiyaçları ile drafta devam ettiler. İkinci turda bu açığa dönük olarak UTEP’in (saha içinde) yaramaz çocuğu UTEP OG Will Hernandez’i 2. tur 2. sırada kadrolarına eklediler.
3. turun hemen başında yer alan haklarından 2 numaralı olan ilkini 2017’de 61 tackle/4,5 sack ile oynayan çok yönlü ve 198cm/110kg’lik dev savunma oyuncusu, Georgia LB Lorenzo Carter için kullandılar. 3. tur 5. sıradaki ikinci haklarını ise 57 tackle/3 sack ile oynayan, hızlı olmasına rağmen şaşırtıcı 193cm/143kg’lik devasa bir fiziğe sahip NC State DT B.J. Hill’i kadrolarına aldılar.
Draftın üçüncü ve son gününde, 4. turda bence en iştah açıcı seçimlerinden birini yaptılar ve Richmond QB Kyle Lauletta’yı kadrolarına kattılar. Bu seçim bana 4. turda bulunmuş mücevher olması açısından Dallas Cowboys oyun kurucusu QB Dak Prescott’u ve alt liglerde muazzam oynamasına rağmen, son zamanlara kadar pek de ilgi çekemeyen, şampiyon Philadelphia Eagles’ın oyun kurucusu QB Carson Wentz’i hatırlatıyor.
Lauletta’da olmayan ve Wentz’in birinci tur ikinci sırada seçilmesine yol açan şansı, FCS yani kolej sisteminin ikinci en önemli turnuvasında başa güreşen ve hatta şampiyon olan bir takımda oynamasıydı. Lauletta ise aynı ligde çok daha az dikkat çekici bir takım ile başarılı bir sezon geçirdi. Lauletta büyük bir sürprizle NCAA şampiyonluk maçından bir hafta sonra, Drafta katılacak ama kalitesi tam olarak teşhis edilememiş son sınıf ve mezun oyuncuları birbirine karşı oynatarak notladıkları Senior Bowl maçında herkesi büyüledi ve 4. tur 8. sırada seçildi. Lauletta, çıraklık döneminde hem işin en iyilerinden biri olan, iki kere şampiyon QB Eli Manning’den öğrenecek, hem de sahip olduğu yetenekler son dönemde “NFL’in en göz kamaştırıcı ofansif aklı” olarak lanse edilen çiçeği burnunda baş antrenör HC Pat Shurmur tarafından geliştirilecek. Bir de QB Eli Manning’in performans açısından tökezlemesi ya da sakatlanması durumunda hem Prescott, hem de Wentz’in her ikisiyle birden efsanevi NFC East grubunda mücadele ederek, kendisini tartmamızı ve ölçmemizi kolaylaştıracak. Lauletta’nın gelişimini dikkatlice takip etmek bence yerinde olacaktır.
6 ve 7. turlarda hakkı bulunmayan Giants, 5. turda yaptıkları Miami DT R.J. McIntosh seçimi ile kısa ama öz ve oldukça başarılı draftlarını tamamladılar. 52 tackle/2,5 sack ile oynayan, 193cm/133kg’lik Miami DT R.J. McIntosh, 3. turda seçtikleri B.J. Hill’e oldukça benzeyen hareketli, üretken ve dev bir adam.
Draft edilmemiş oyuncular arasında da “kısa ama öz” stratejilerini sürdürdüler. 975 yard/6 touchdown ile göz dolduran, 188cm/85kg’lik East Carolina WR Davon Grayson ve alt ligde başarılı sayılacak bir performans çizen Bethune-Cookman WR Jawill Davis ile imzaladılar. Grayson’ın takım arkadaşı, blok özelliği oldukça gelişmiş olan TE Stephen Baggett ile imzaladıktan sonra, hücum hattı için Nebraska OG Nick Gates ve SMU C Evan Brown ile imzaladılar. 74 tackle/1 sack ile oynayan Tennessee-Chattanooga LB Tae Davis ve 79 tackle/3 sack ile oynayan Temple S Sean Chandler gibi takımda kalıcı olması oldukça muhtemel iki isim ile anlaştıktan hemen sonra, Georgia CB Aaron Davis ve Penn State CB Grant Haley ile imzaladılar. Koşu ağırlıklı Big Ten’den çıkan iki köşe bek Davis ve Haley’nin gelişimleri takip edilmeli; esas kalitelerini NFL’de gösterebilirler. Giants, kule atlama terminolojisi ile, ekstra hiçbir varyete yapmadan, suya tertemiz girdi ve sudan tertemiz çıktı. Draftın sonunda da aynı stratejiyi izlediler.

New York Giants için bu draftta verdiğim not : 90/100, yani

*** WASHINGTON REDSKINS:
1. TUR, 13. SIRA, 013. DT, DA’RON PAYNE, ALABAMA
2. TUR, 27. SIRA, 059. RB, DERRIUS GUICE, LSU
3. TUR, 10. SIRA, 074. OT, GERON CHRISTIAN, LOUISVILLE
4. TUR, 09. SIRA, 109. S, TROY APKE, PENN STATE
5. TUR, 26. SIRA, 163. DT, TIM SETTLE, VIRGINIA TECH
6. TUR, 23. SIRA, 197. LB, SHAUN DION HAMILTON, ALABAMA
7. TUR, 23. SIRA, 241. CB, GREG STROMAN, VIRGINIA TECH
7. TUR, 38. SIRA, 256. WR, TREY QUINN, SMU

DRAFT EDİLMEMİŞ SERBEST OYUNCULAR: RB, MARTEZ CARTER, GRAMBLING STATE; FB, ELIJAH WELLMAN, WEST VIRGINIA; WR, SIMMIE COBBS, INDIANA; WR, SHAY FIELDS, COLORADO; WR, MIKAH HOLDER, SAN DIEGO STATE; WR, DE’MORNAY PIERSON-EL, NEBRASKA; WR, CAM SIMS, ALABAMA; TE, MATT FLANAGAN, PITTSBURGH; OT, TIMON PARRIS, STONY BROOK; OG, TY MCCULLEY, COLORADO STATE-PUEBLO; OG, SEAN WELSH, IOWA; LB, DAVON DURANT, MARSHALL; LB, JEROD FERNANDEZ, NC STATE; CB, MACKENRO ALEXANDER, IOWA STATE; CB, DANNY JOHNSON, SOUTHERN; S, QUIN BLANDING, VIRGINIA

Draft denildiği zaman, zaten sezon boyu aralıksız takip ettiğim kolej liglerine, sonra da dedikodunun kaynağı Amerikalı NFL analistlerin mock-draftlarına ve pozisyonel sıralamalara mutlaka ama mutlaka göz atarım. Bu noktada şunun kararını veririm: Hangi pozisyonlar da kalite yoğunluğu var? Görüşümce bu draft uzun yıllardır olmadığı kadar oyun kurucu (QB), savunma hattı köşe (DE), merkez savunma (LB) ve son savunma (S) oyuncusu kaynıyordu. İşte bu noktada Washington Redskins karar alıcıları çok hızlı ve kaliteli bir iş çıkardılar. İhtiyaçlarını ve tahtadaki en iyi oyuncuları çok iyi okuyarak, hiçbir vesveseye kapılmadan akılcı tercihlerde bulundular. Seçmeye daha sıcak baktıkları DT Vita Vea bir sıra önce Tampa Bay tarafından seçilince, hiç beklemeden ve tereddüt etmeden 1. tur 13. sırada Alabama DT Da’Ron Payne’i seçtiler. Savunma hattının iç kısmı gibi istatistiklerin çok kısır olabildiği bir pozisyonda 2017 yılını 53 tackle/1 sack/1 top çalma/1 touchdown ile tamamlayan 188cm/140kg’lik Payne drafttan önce 5 kg vererek hiç fena olmayan hızını biraz daha artırdı.
Draftın ikinci gününde, koşu ağırlıklı oynayan Washington Redskins, hücumdaki arka alanlarını, yani oyun kurucunun en iyi dostu olan koşucu bölgesini yeteneklerle doldurmayı sürdürdü. RB Rob Kelley, RB Samaje Perine, RB Chris Thompson, RB Kapri Bibbs ve RB Keith Marshall’dan oluşan güçlü koşucu ekibini 2. turda LSU RB Derrius Guice ile daha da güçlendirdiler. Guice, 2017 yılını 1375 yard/13 touchdown ile tamamlamış ve SEC gibi zor bir konferansta dikkat çekmeyi başarmıştı. 3. turda ise Louisville OT Geron Christian ile yeni oyun kurucu QB Alex Smith’i koruma işini sağlama almayı hedeflediler.
Draftın üçüncü gününde, 4. turda, iri fiziğine rağmen seçmelerde 40 yardı 4.34’de koşan ve 2017’de 55 tackle/1 top çalma ile oynayan Penn State S Troy Apke ile son savunma bölgesini takviye ettiler. 5. turda, neden bu kadar düştüğü kimse tarafından anlaşılamayan, 36 tackle/4 sack ile 191cm/152kg’lik muazzam büyük fiziğini agresiflik ile süsleyebilen Virginia Tech DT Tim Settle’ı tercih ettiler. Settle, bu yıl ilk turda seçilen Da’Ron Payne ve geçtiğimiz yıl ilk turda seçilen Jonathan Allen gibi iki Alabama menşeli dev adam ile Redskins’in 3-4 dizilişindeki savunmasının geleceğini temsil edecektir. 6. turda, Redskins bir başka Alabama oyuncusu Alabama LB Shaun Dion Hamilton’ı seçtiler. 40 tackle/2,5 sack ile oynayan Hamilton da, tıpkı Payne gibi, 2015 ve 2017’de ulusal şampiyonayı iki kez kazanan Alabama takımının savunmasının önemli bir parçasıydı ve bu kadar geç bir noktada onu seçebilmeleri Redskins için çok büyük şans oldu. 7. tur ilk seçimlerinde 2017’de 20 tackle/4 top çalma/397 yard dönüş/3 touchdown ile oynayan, 3 touchdown’dan birini 4 top çalmasının birinde, diğer ikisini de degaj dönüşlerinden çıkaran, ışıl ışıl bir savunma ve harika bir özel takım yeteneği olan Virginia Tech CB Greg Stroman’ı kadrolarına kattılar. Sadece kendi haklarının ya da 7. turun değil, aynı zamanda draftın da son sırasında seçilip “Mr. Irrelevant” (Bay Kelalaka) olan, buna rağmen kendisinden çok önce seçilen okul takım arkadaşı WR Courtland Sutton’dan çok daha iyi bir sezon geçiren SMU WR Trey Quinn’i takımlarının bir parçası yaptılar. 2017 yılında 1362 yard/13 touchdown ile oynayan Quinn, bir gün NFL’de as oyuncu ya da rol oyuncusu olma potansiyeline ve draftın sonunda seçilmiş en değerli oyuncu olma şansına sahip.
Draftın ardından başlayan draft edilmemiş oyuncu maratonunda, kalabalık koşucu kadrosunu daha da güçlendirmeye devam ettiler. Ufak tefek ve tam bir hız tuzağı olan 2017 yılını 1303 yard/12 touchdown ile oynayan Grambling State RB Martez Carter ve blokçu özelliğine sahip, köşe yakalalayıcı olarak da oynayabilen West Virginia FB Elijah Wellman ile kadrolarını güçlendirdiler. Yakalayıcı kadrosu için ise boştaki, hatta draftta üst turlarda seçilebilir kalitedeki çok özel oyunculardan kelimenin tam anlamıyla kalabalık bir seçki yaptılar. Zıplama çerçevesi çok yüksek olan dev yakalayıcılar, 2017’de 841 yard/9 touchdown ile oynayan 193cm/100kg’lik Indiana WR Simmie Cobbs ve 2017’yi 207 yard/1 touchdown ile geçiren müthiş blokçu 196cm/97kg’lik Alabama WR Cam Sims’i kadrolarına katarak başladılar. Daha sonra çok hızlı, sağlam ve oyun bilgileri yüksek iç yakalayıcılar olan 623 yard/4 touchdown ile oynayan Colorado WR Shay Fields ve 632 yard/2 touchdown ile oynayan San Diego State WR Mikah Holder ile anlaştılar. Son olarak da tam bir sürat teknesi ve kolejde harika bir degaj dönüşçüsü olan 655 yard/5 touchdown ile oynayan ufak tefek Nebraska WR De’Mornay Pierson-El, Redskins’in yakalayıcı pozisyonundaki altıncı çaylak olarak yerini aldı. Tıpkı Wellman gibi muazzam bir blokçu olan Pittsburgh TE Matt Flanagan’ı seçtikten sonra, üç hücum hattı oyuncusunu, Stony Brook OT Timon Parris, CSU-Pueblo OG Ty McCulley ve Iowa OG Sean Welsh’i yetiştirmek üzere kadrolarına kattılar. 2017’de 98 tackle/1,5 sack ile oynayan NC State LB Jerod Fernandez ve 2017’de 137 tackle/4 top çalma ile, tüm kolej kariyerinde 495 tackle/10 top çalma/1 sack ile oynayan Virginia S Quin Blanding gibi birer “tackling-machine”i (müdahale makinesini) serbest transferde imzalamayı başardılar. Blanding, draftta seçilmemesi en çok eleştirilen oyunculardan biri olduğu gibi, NFL’in yeni trendlerinden olana merkez ve son savunma oyuncularının karışımı kabul edilen hibrid merkez savunmaların en güzel örneklerinden. 188cm/95 kg’lik Blanding, Seattle S Kam Chancellor ve Arizona S Deone Bucannon kalitesinde olmasına rağmen, onu seçmeyen birçok takımın dizini dövmesi mukadder gözüküyor. Yedek oyuncu olmasına rağmen 28 tackle/1,5 sack ile oynayan Marshall LB Davon Durant, 24 tackle ile oynayan Iowa State CB Mackenro Alexander ve 55 tackle/3 top çalma ile oynayan Southern CB Danny Johnson gibi NFL’de şans arayabilecek oyuncuları da, kalitesi fena olmayan merkez savunma ve savunma beki bölgesi için test etmek üzere kadrolarına aldılar. Washington Redskins karar vericileri sonuç itibarıyla bu draftta ne arıyorlarsa fazlasıyla buldular.

Washington Redskins için bu draftta verdiğim not : 95/100, yani

*** DALLAS COWBOYS:
1. TUR, 19. SIRA, 019. LB, LEIGHTON VANDER ESCH, BOISE STATE
2. TUR, 18. SIRA, 050. OG, CONNOR WILLIAMS, TEXAS
3. TUR, 17. SIRA, 081. WR, MICHAEL GALLUP, COLORADO STATE
4. TUR, 16. SIRA, 116. DE, DORANCE ARMSTRONG, KANSAS
4. TUR, 37. SIRA, 137. TE, DALTON SCHULTZ, STANFORD
5. TUR, 34. SIRA, 171. QB, MIKE WHITE, WESTERN KENTUCKY
6. TUR, 19. SIRA, 193. LB, CHRIS COVINGTON, INDIANA
6. TUR, 34. SIRA, 208. WR, CEDRICK WILSON, BOISE STATE
7. TUR, 18. SIRA, 236. RB, BO SCARBROUGH, ALABAMA

DRAFT EDİLMEMİŞ SERBEST OYUNCULAR: QB, DALTON STURM, UTSA; RB, JORDAN CHUNN, TROY; WR, MALIK EARL, MISSOURI STATE; WR, MARCHIE MURDOCK, IOWA STATE; TE, DAVID WELLS, SAN DIEGO STATE; OT, JAKE CAMPOS, IOWA STATE; OT, BRYCE JOHNSON, ST. CLOUD STATE; OG, JASHON ROBERTSON, TENNESSEE; DE, JAMES HEARNS, LOUISVILLE; DE, AUSTIN LARKIN, PURDUE; DT, DEQUINTON OSBORNE, OKLAHOMA STATE; LB, JOEL LANNING, IOWA STATE; LB, ED SHOCKLEY, VILLANOVA; CB, KAMERON KELLY, SAN DIEGO STATE; CB, DONOVAN OLUMBA, PORTLAND STATE; CB, CHARVARIUS WARD, MIDDLE TENNESSEE; S, KYLE QUEIRO, NORTHWESTERN; S, TYREE ROBINSON, OREGON

Kendilerini “Amerika’nın takımı” olarak çağıran Dallas Cowboys, Troy Aikman, Emmitt Smith, Michael Irvin ve Deion Sanders gibi süper yıldızların dönemi kapandıktan sonra dahi New York Giants, Washington Redskins ve Philadelphia Eagles’dan oluşan tarihsel NFC East grubunun kötü karakteri gibi davranmayı bırakmadı. Ancak bu tavrı destekleyecek başarılara da 22 yıldır hasret durumdalar. En sonunda yılların sabırlı draft politikaları ile kendilerine harika bir hücum hattı oluşturdular. Bu hattın arkasına da 2016 draftı 1. turunda seçtikleri koşucu RB Ezekiel Elliott ve aynı draftın 4. turunda yedek olması için aldıkları, ancak bir elmasa dönüşen QB Dak Prescott’ı eklediler.
2018 NFL Draftından önce takımın kaptanlarından ve liderlerinden TE Jason Witten emekli oldu, kendini medyada ifade etmede hiçbir sorun yaşamayan yıldız oyuncuları WR Dez Bryant ile yollarını -sözleşmesi sürmesine rağmen- ayırdılar ve takımın uzun yıllardır köşebeki olan CB Orlando Scandrick ile de sözleşme yenilemediler. Aslında Dallas Cowboys, bu sezon öncesi dönemde OG Joe Looney dışında hiç kimse ile sözleşme yenilemeyerek büyük bir NFL sürprizine imza attılar. Bunlar arasında Bryant ve Scandrick dışında, RB Alfred Morris, WR Brice Butler, OG Jonathan Cooper, DE Benson Mayowa ve LB Anthony Hitchens en dikkat çekenler. En son olarak da WR Ryan Switzer ile el sıkışarak yollarını ayırdılar ve onu Oakland Raiders DT Jihad Ward ile takas ettiler.
Dallas Cowboys, bunun üzerine ve beklendiği gibi serbest oyuncu ve takas dönemini de çok aktif geçirdiler. FB Jamize Olawale, WR Allen Hurns, WR Tavon Austin, WR Deonte Thompson, OT Cameron Fleming, OG Marcus Martin, DE Kony Ealy, DT Jihad Ward ve LB Joe Thomas gibi ya yıldız, ya yıldız potansiyeli yüksek, ya da istikrarı muazzam görev oyuncularını kadrolarına kattılar.
Tüm bu tablo sonucunda savunma bölgesinin bu draftta takviye edilmesi gerekiyordu. Cowboys draft boyunca ağırlıklı olarak yine hücumdan yana oyunu kullanmasına rağmen, en azından ilk turda yaşlılık ve sakatlıkla boğuşan kaptan LB Sean Lee’nin yanına ve LB Anthony Hitchens’ın yerine Boise State LB Leighton Vander Esch’i 1. tur 19. sırada seçtiler. Vander Esch, 141 tackle, 4 sack ve 3 top çalma ile adeta ilk turda seçilmek için herkesi büyülemişti. Cowboys’un yanlış bir tercihte bulunduğunu söylemek zor.
Drafttan hemen önce elinde bulundurduğu hiçbir hakkı takas etmeyen, hiçbir takımın draft hakkına göz sürmeyen Cowboys, 2. turda yıllardan beri üzerine titrediği hücum hattını geliştirmeyi sürdürdü ve 2. tur 18. sırada OT olarak drafta kayıt yaptıran Texas OG Connor Williams’ı OG olarak draft ettiler. Bunun nedeni olarak, 2019 yılında kontratları sona erecek olan as oyuncular OT Cameron Fleming, OG Chaz Green ve OG Zack Martin ile sözleşme yenilenemezse yedeklerini hazırda tutmak düşüncesi göz önüne alınabilir. Dez Bryant, Brice Butler ve Ryan Switzer’in gitmesinden sonra Allen Hurns, Tavon Austin ve Deonte Thompson ile takviye edilen WR grubuna yeni bir isim daha ekleyerek 3. tur 17. sırada 185cm/91kg’lik Colorado State WR Michael Gallup’u seçtiler. Gallup 2017’de 1413 yard/7 touchdown ile ligin en iyi istatistikleri sıralamasında 5. sırada yer almıştı.
Draftın son günü 4. turda ilk önce 2017’yi 63 tackle/1,5 sack ile kapayan Kansas DE Dorance Armstrong’u seçtiler. 4. turdaki ikinci haklarıyla da durumsal ve blok ağırlıklı bir köşe yakalayıcı olan Stanford TE Dalton Schultz’u tercih ettiler. Pas oyununda 4. sırada yer almasına rağmen draftta 5. turda seçebildikleri pas oyununun ustası Western Kentucky QB Mike White, geçen yıl vites düşürme eğilimine giren yıldız QB Dak Prescott için pas yüzdesini artırmak için iyi bir motivasyon unsuru ve harika bir yedek olacaktır. 6. turda ilk haklarında aldıkları 85 tackle/3 sack’lik bir performans gösteren Indiana LB Chris Covington’ı da ilk turda seçtikleri Leighton Vander Esch ile beraber merkez savunma kadrosuna eklediler. 6. tur ikinci haklarında ise pas yakalama istatistiklerine 2. sıradan girmiş olan Boise State WR Cedrick Wilson gibi bir yakalayıcıyı seçtiler. Wilson’ın bu kadar inmesi de mantıklı değil. Sırf 191cm’lik boyuna rağmen 85kg diye seçilmediyse Dallas Cowboys 6. turda müthiş bir değer yakalamış olabilir. Draftın son turunda da kolej liginin son 10 yılına damga vurmuş, tartışmasız en iyi takım olan Alabama’nın 3 yıl önce liseden en üst sıradan burs verdiği, ancak son senesinde süresinin çoğunu RB Damien Harris’e kaptırmış olan Alabama RB Bo Scarbrough’u seçtiler. Bu sayede de tıpkı Prescott/White örneğinde olduğu gibi, RB Ezekiel Elliott için de çok iyi bir yarışmacı yedeği kadrolarına eklemiş oldular.
Draft edilmeyen oyuncular arasında imzaladıkları UTSA QB Dalton Sturm, Dak Prescott’un koşu özelliği konusunda itici gücü olması açısından imzalanan, pas yönü ayakları kadar güçlü olmasa da hiç de fena olmayan, oldukça atletik bir oyun kurucu. 978 yard/10 touchdown ile oynayan Troy RB Jordan Chunn, 186cm/107kg’lik kalın fiziği ve blok yeteneğiyle sadece yedek koşucu değil, yedek tam bek olarak da kadroda yararlı olabilir. Takımının tamamlayıcı yani iki numaralı pas opsiyonu 513 yard/5 touchdown ile oynayan çalışkan Iowa State WR Marchie Murdock, alt ligin üretken isimlerinden 774 yard/3 touchdown ile oynayan Missouri State WR Malik Earl ve blok özelliği daha ön planda olan 196cm/116kg’lik dev köşe yakalayıcı San Diego State TE David Wells ile hücum gücünü takviye etmeye devam ettiler. Iowa State OT Jake Campos, St. Cloud State OT Bryce Johnson ve Tennessee OG Jashon Robertson’a hücum hattı için aday isimler olarak ve Baş Antrenör HC Jason Garrett’ın isteği doğrultusunda imza attırıldı. 2017 yılında oyun kurucuların korkulu rüyası olup, ancak draftın gözden kaçan isimleri olan, 114 tackle-6 sack ile oynayan Iowa State LB Joel Lanning, 42 tackle-7 sack ile oynayan Louisville DE James Hearns ve 44 tackle-6 sack ile oynayan Oklahoma State DT Dequinton Osborne en etkili draft sonrası kazanımlar oldular. Alt liglerde gözden kaçarak 101 tackle ile oynayan Villanova LB Ed Shockley ile rol oyuncusu Purdue DE Austin Larkin Cowboys’un ön ve merkez bölgesine eklendiler. Sert ve devasa, draft edilmeyen saf Amerikan Futbolu oyuncuları olan savunma bekleri, 60 tackle, 5 top çalma ve 1 touchdown ile oynayan 191cm/100kg’lik Northwestern S Kyle Queiro; 68 tackle, 3 top çalma ve 2 sack ile oynayan 188cm/91kg’lik San Diego State CB Kameron Kelly; 48 tackle, 2 top çalma ve 1 touchdown ile oynayan 191cm/90kg’lik Oregon S Tyree Robinson belki de draft edilen oyuncular kadar iyiler. Mid Tenn CB Charvarius Ward ve Portland State CB Donovan Olumba da denenmek üzere ekibe dahil edildiler. Draftta çok istikrarlı ve başarılı bir iş çıkaran Dallas Cowboys, bence drafttan sonra da çok isabetli iş çıkarmaya devam etti.

Dallas Cowboys için bu draftta verdiğim not : 95/100, yani

*** PHILADELPHIA EAGLES:
2. TUR, 17. SIRA, 049. TE, DALLAS GOEDERT, SOUTH DAKOTA STATE
4. TUR, 25. SIRA, 125. CB, AVONTE MADDOX, PITTSBURGH
4. TUR, 30. SIRA, 130. DE, JOSH SWEAT, FLORIDA STATE
6. TUR, 32. SIRA, 206. OT, MATT PRYOR, TCU
7. TUR, 15. SIRA, 233. OT, JORDAN MAILATA, SOUTH SYDNEY RABBITOHS

DRAFT EDİLMEMİŞ SERBEST OYUNCULAR: QB, JEREMIAH BRISCOE, SAM HOUSTON STATE; QB, BRANDON SILVERS, TROY; RB, JOSH ADAMS, NOTRE DAME; WR, RAY BOLDEN, STONY BROOK; WR, JORDON GANDY, MURRAY STATE; WR, ANTHONY MAHOUNGOU, PURDUE; OT, AARON EVANS, CENTRAL FLORIDA; OT, TOBY WEATHERSBY, LSU; OG, IAN PARK, SLIPPERY ROCK; DE, DANNY EZECHUKWU, PURDUE; DE, JOE OSTMAN, CENTRAL MICHIGAN; DT, BRUCE HECTOR, SOUTH FLORIDA; CB, CHANDON SULLIVAN, GEORGIA STATE; CB, J.T. THOMAS, OKLAHOMA; S, ASANTAY BROWN, WESTERN MICHIGAN; S, RYAN NEAL, SOUTHERN ILLINOIS; S, JEREMY REAVES, SOUTH ALABAMA; S, STEPHEN ROBERTS, AUBURN

NFL’in Şampiyonu olabilmek için geçmişte birçok radikal draft hamleleri yaparak bu yıl çok az sayıda draft hakkı bulunan Philadelphia Eagles, ilk tur son (32.) sıra ve dördüncü draft hakkını, Ravens’ın ikinci tur hakkı, daha önceki bir dördüncü draft hakkı ve gelecek yıl ikinci tur hakkı için Baltimore Ravens ile takas ettiler.
Draftın ikinci gününde, takasta aldıkları 2. tur 17. sıra hakkı ile South Dakota State TE Dallas Goedert’i seçtiler. 1114 yard/7 touchdown ile harika bir sezon geçiren Goedert’i alarak hücum gücüne güç kattılar.
Draftın üçüncü gününde, 4. turdaki iki seçimleriyle, Eagle 27 tackle/4 sack/3 top çalma ile oynayan iç pozisyonda oynayan köşe bek oyuncu Pittsburgh CB Avonte Maddox ve 56 tackle/5,5 sack ile oynayan, ilk turlarda tuhaf ve yanlış şekilde pas geçildiğini düşündüğüm Florida State DE Josh Sweat’i kadrosuna eklediler. Son iki haklarını hücum hattından yana kullanarak 6. turda TCU OT Matt Pryor ve 7. turda Avustralyalı rugby oyuncusu South Sydney Rabbitohs OT Jordan Mailata’yı seçtiler.
Draft sona erdikten ve Eagles’ın kısa ve beş seçim süren draft macerasından sonra nispeten uzun bir draft sonrası listeyle kadrolarını genişlettiler. Kolej alt liglerinde tek sezonda 5000 yard/48 touchdown ile oynayan Sam Houston State QB Jeremiah Briscoe ve 2017 yılında 3340 yard/22 touchdown ile oynayan Troy QB Brandon Silvers ile şampiyon oyun kurucular QB Carson Wentz ve QB Nick Foles’a yedek olmaları için anlaşıldı. Sezon boyu draft tartışmalarında ısrarcı bir anlayış ile dışarıda bırakılmasına rağmen, sezonu 1531 yard/9 touchdown ile kapayan 188cm/102kg’lik tam bir NFL koşucusu izlenimi veren Notre Dame RB Josh Adams’ı zaten oldukça güçlü ve kalabalık durumdaki koşucu kadrolarına kattılar. 2017’de 780 yard/9 touchdown ile oynayan Stony Brook WR Ray Bolden, 958 yard/10 touchdown ile oynayan Murray State WR Jordon Gandy ve 688 yard/8 touchdown ile oynayan Fransız dev yakalayıcı Purdue WR Anthony Mahoungou ile anlaştıktan sonra, hücum hattı için Central Florida OT Aaron Evans, LSU OT Toby Weathersby ve Slippery Rock OG Ian Park ile imzaladılar. 69 tackle/14 sack ile oynayan Central Michigan DE Joe Ostman, 38 tackle/7 sack ile oynayan South Florida DT Bruce Hector ve 50 tackle/5 sack/2 top çalma ile oynayan Purdue DE Danny Ezechukwu ile anlaşarak ön-yedili bölgesi için savunmaya oyun bilgisi ve fiziksel kalitesi yüksek isimler eklediler. Gerçek yüklemeyi ise savunma beklerinde yaptılar. 104 tackle/4 top çalma/1,5 sack ile oynayan South Alabama S Jeremy Reaves, 98 tackle/3 sack/1 top çalma ile oynayan Western Michigan S Asantay Brown, 84 tackle/3 top çalma ile oynayan Southern Illinois S Ryan Neal, 46 tackle/2 top çalma/1 touchdown ile oynayan Georgia State CB Chandon Sullivan, 27 tackle/1 top çalma ile oynayan Oklahoma CB J.T. Thomas ve 50 tackle ile oynayan Stephen Roberts ile anlaşarak çaylak oyuncu seçme ve imzalama işine nokta koydular. Sakin ve gösterişsiz bir draft geçiren Şampiyon Eagles yapabileceğinin en iyisini yaptı ve sınırlı olan ihtiyaçlarına nokta atışlarla görev adamı niteliğindeki isimleri kadrolarına eklediler.

Philadelphia Eagles için bu draftta verdiğim not : 75/100, yani

Yazarın diğer yazıları için tıklayın

mail: murat.guler@abcspor.com

twitter:@kirjalian

Son Haberler

FUTBOLUN BİTTİĞİ GÜN

Olmaz olsun böyle lig. Olmaz olsun böyle galibiyet. Yeter artık Fenerbahçe'nin bu ülkede maruz kaldığı muamele. Lanet olsun Fenerbahçe'yi senelerdir ırkçılık derecesinde...

Benzer Konular