https://abcspor.com/wp-content/uploads/2020/11/ataturk.jpg

ŞENOL BİROL GOL, BİROL PEKEL (1938-2004)

Okunması Gerekenler

brunoCENNETE KANAT AÇAN KANARYALAR -11-

ŞENOL BİROL GOL !

BİROL PEKEL(1938-2004)

Çöpçatanlık yapan TV programlarından aşına olduğumuz laflar var ya hani?

“Elektrik alamadım.”

“Beni taşıyabilecek bir erkek arıyorum”

Bi de en önemlisi “Ruh ikizimi arıyorum.”

Ruh ikiziyle anlatılmak istenen, tek yumurta ikizi kadar birbirlerinin ne düşündüklerini iyi hissedebilen, leb demeden leblebeyi anlayan, aynı şeylerden hoşlanan bir çift olma arzusu..

senol birol2Ruh ikizi tabirini bir de ben cümle içinde kullanayım anasını satayım.  Ben de çiftler için değil FUTBOLDA birbirleriyle yakın mevkide oynayan oyuncular için bu tabiri kullanmak istiyorum. Çift stoperler. Çift ön liberolar. Çift santrforlar. Önlü arkalı oyunayan kanat oyuncuları mesela.  Hakikaten ruh ikizi özelliklerine sahip iki stoper adeta defansif bir garanti.  Yakın zamandan Uche ve Högh böyleydi.  İşte bir dönem Türk futboluna böylesine ruh ikizi bir ikili damga vurdu.  Türk futbol tarihinin en bilinen sloganı da onları için kullanıldı. Şenol Birol ve Birol Pekel ikilisinden ve “Şenol Birol Gooool” sloganından bahsediyorum. Şenol Birol ve Birol Pekel ikilisinden, 2004 yılında aramızdan ayrılan Birol Pekel “Cennete kanat açan kanaryalar” adlı yazı dizimizin konuğu. 1936 doğumlu Şenol Birol ise sağ, Allah sıhhatli uzun ömürler versin kendisine.

1938 yılında istanbul’da doğan, 1952-1959 yılları arasında Fenerbahçe genç takımı’nda basketbol oynayan Birol Pekel basketbola başladığı Beylerbeyi’nde basketbol oynarken tesadüfen futbol ile tanışır. Basketbolu bırakmaz ama fırsat buldukça futbol da oynamaktadır ve futboldan daha fazla keyif almaktadır. Sonrasında futbolcu olmaya karar verir. 1956 yılında Beylerbeyi kulübüyle bu sefer futbolcu olarak yeni bir sözleşme yapar. 3 yıl sonra 1959 yılında Beşiktaş’a transfer olacaktır.

Bir maçta Baba Hakkı’nın dikkatini çeker ve olaylar gelişir ve kendini bir anda Beşiktaş A takımında bulur. Şenol Birol ile mükemmel bir ikili oluşturur ve yıllarca Beşiktaş’ın başarısı için ter döker. Gerçekten de o yumuşak sol bileği ile destan yazmış, ruh ikizinin gol olup yağmasını sağlamıştır. Kara Kartalların ‘yumuşak bilekli sol haf’ı, 1963 yılına kadar terletti siyah beyazlı formayı. 1963 yılına kadar Beşiktaş için 131 maçta forma giydi, rakip filelere o kendine has stiliyle-gerek ayak içiyle, gerek mükemmel kafasının pamuk dokunuşuyla- 26 gol atıp milli formayı 6 kez sırtına geçirdi ve milli takımda da tek gol kaydetti.

O dönem futbolcu kaçırmak moda. Aslında tam manasıyla bir kaçırma eylemi de değil bu. Transfer dönemlerinde futbolcular başka bir kulüple anlaştığında bir süreliğine gezintiye çıkarılıyorlar Chevroletlerle… Bu gönüllü gezinti turları bir villada lüks bir otelde sürdürülüyor, imza günü de paket notere doğru yola çıkarılıp flaşlar eşliğinde imzalar atılıyordu. Beşiktaş’ın çok sıkıntılı günlerinde Fenerbahçe devreye girip 100 bin lira gibi astronomik bir transfer ücreti önerince Şenol ve Birol’un yelkenleri suya iniyor. Bu para karşılığında birer kum taşıyıcısı gemi veriliyor genç futbolculara. Fenerbahçe’de güzel bir evde konaklıyorlar.

senol birolTaa ki Beşiktaş’ın o dönemdeki amigosu Kafa Sebahattin ‘o güzel ev’i bulana kadar. Kafa Sebahatin giriyor Birol’un koluna; “Yapma güzel kardeşim. Biz sizi çok seviyoruz. Sizler sembol isimlersiniz.Yakışmaz size Fenerbahçe forması” Ama nafile. Paraydı bu. Ayırırdı anayla kızı.  Kafa Sebahattin şöyle anlatıyor o günleri: – Aah çekerim hala. Şenol’u da Birol ayartmışlardı. Ama Baba Hakkı engel olamadı transferlerine. Paraya ihtiyacımız vardı. İstedikleri meblağı veremedik.” Baba Hakkı onlar gittikten sonra şöyle demişti; “Şenol-Birol gider Sanlı-Yusuf gelir! Geldiler ve ne güzel hikayeler getirdiler” Birol Pekel kankası ile inanılmaz bir çalım da Beşiktaş’a atıp, Fenerbahçe’ye transfer oldu. Arkalarında gözü yaşlı binlerce siyah beyazlı taraftar bıraktılar. Şenol-Birol- Gooool sloganı artık Fenerbahçe trübünlerini inletecekti.

Tribünlerin adlarına şarkılar yazdığı ikilinin sol iç olanı orta sahadaki virtiözüydü Birol Pekel. Şenol ise Metin Oktay’ın ünlü 38 gol kaydettiği 1962-63 sezonunda 34 golle ikinci olmuştu. Şenol-Birol-Gooool! Rivayet bu ya bazıları üçüncü bir adam zannedermiş ‘gol’ü.

Beşiktaş formasıyla ünlenen bu müthiş ikili Fenerbahçe formasıyla star oldu. Çok başarılı oldular. Her ikisi de birer fenomendi. Bugün hala Fenerbahçe’nin süper ikilisi diye anılırlar.  Şenol- Birol – Goool sloganı beyaz perdeye bile taşındı.  Hayat Mecmuası’ndan geriye kalan bu sararmış fotoğraf hala izlerini taşıyor o güzel yılların. Malzemeci Necdet Tosun, rol arkadaşları Fatma Girik..

senol birol 31963 yılında giymeye başladığı çubukluyla, 5 yıl sonra 1968 yılında futbolu bıraktı. 17 defa milli oldu. Futbolu bıraktıktan sonra önce ticaretle meşgul olan Pekel, daha sonra Hürriyet Gazetesi’nde spor yazarlığı yapmaya başladı. 2004 yılında gözlerini yumdu hayata Birol Pekel.  Acaba neler hissetti o gün Şenol? Ruh ikizini kaybetmenin acısıyla neler yaptı? Nasıl dindirebildi kalbindeki o sızıyı? Anlatıyordur elbet yakın çevresine ama kaldığı için bir kenarda, aklına gelmediği için kimsenin anlattıklarını duyuramıyordur kitlelere..

  Ben de Bruno Monte olarak hatırlatabildiysem bir kaç kişiye, öğretebildiysem Şenol ve Birol’u adını bugüne kadar hiç duymamışlara.  Ne mutlu bana..

bruno.monte@abcspor.com

Son Haberler

FUTBOLUN BİTTİĞİ GÜN

Olmaz olsun böyle lig. Olmaz olsun böyle galibiyet. Yeter artık Fenerbahçe'nin bu ülkede maruz kaldığı muamele. Lanet olsun Fenerbahçe'yi senelerdir ırkçılık derecesinde...

Benzer Konular