https://abcspor.com/wp-content/uploads/2020/11/ataturk.jpg

PYEONGCHANG 2018 KIŞ OLİMPİYATLARININ ARDINDAN

Okunması Gerekenler

BURAK BELGEN2018 Kış Olimpiyatları, 9-25 Şubat 2018 tarihleri arasında Pyeongchang, Güney Kore’de sahne aldı ve 17 gün süren şampiyonada atletler, 7 ana dal, 15 ayrı disiplin ve 102 branşta yarıştılar.

Japonya’daki 1972/Sapporo ve 1998/Nagano Kış Olimpiyatları’nın ardından Uzak Doğu’da düzenlenen 3.Kış Olimpiyatlarında, şampiyona öncesi en önemli 3 olay ise;

1-) Aldığı 13 madalyayla Biatlon tarihinin en başarılı ismi olan Norveçli efsane Ole Einar Bjoerndalen’in “bu sezonki dereceleri sebebiyle” yokluğu..

2-)İsviçre’nin Lozan kentindeki, IOC İcra Kurulu toplantısının ardından yapılan yazılı açıklamayla, doping skandalı sonucu Rusya’nın Olimpiyatlardan men edilmesi (45 atlet), doping testleri temiz çıkan Rus atletlerin “OAR- Rusya’dan katılan olimpik atlet” adıyla bağımsız olarak yarışmalarına izin verilmesi.

3-) Belki saha dışı olarak gözükse de, insanlık ve dünya barışı adına ilk 2 maddeden çok daha önemli olan, düşman kardeşler Güney ve Kuzey Kore’nin açılış töreninde tek bayrak altında yer almaları..

İki ülke, Kadınlar Buz Hokeyinde de ortak bir takımla mücadele ettiler. Oynadıkları 3 karşılaşmadan ikisini (İsveç-İsviçre) 8-0’lık mağlubiyetlerle geçip, Japonya maçını da 4-1 kaybettiler ama dünyaya verdikleri mesaj şampiyonluktan çok daha önemliydi!

Tarihin en soğuk Olimpiyatlarından biri olmasına rağmen, 17 günde satılan toplamda 1 milyondan fazla bilet, açılış ve kapanış törenlerindeki seyredilmeye doyulamayan inanılmaz ışık gösterileri ve Kore geleneği ile mitolojisinde çok önemli bir yere sahip olan maskotlar, Asyalı siyah ayı Bandabi ve beyaz kaplan Soohorang de 2018 PyeonhChang’dan aklımızda kalanlar..

92 ülke ve 3000’e yakın sporcunun yarıştığı PyeongChang 2018’de, Ekvador, Eritre, Kosova, Malezya, Nijerya ve Singapur ilk kez Kış Olimpiyatları’nda yer alan ülkeler.

Toplamda 22 ülke Altın Madalyaya ulaşırken, 30 ülke de madalya kazanmayı başardı.

 

Şimdi geçelim kısa bir özetle spot ışıklarını üzerine çeviren yıldızlara, zirvedeki ülkelere, rekorlara ve Türk Sporcuların performans ve derecelerine:

Norveç, 39 madalya ile (14 altın 14 gümüş 11 bronz) zirvede kapattı ve Kış Olimpiyatları tarihinde bir olimpiyatta en fazla madalya kazanan ülke ünvanını da ele geçirdi. Önceki rekor 2010 Vancouver’da 37 madalya toplayan ABD’ye aitti.

Almanya da 14 altın 10 gümüş 7 bronz ile ikinci sırada yer aldı. Olimpiyatlara 37 madalya hedefiyle gelen ABD, 23 madalya ile PyeongChang’dan ayrılırken, Japonya/Nagano 1998’de elde ettiği 13 madalyadan sonra tarihin en az madalya kazandığı kış olimpiyatını geride bıraktı.

Ülke sıralamasında 3.sırayı alan ise 11 Altın, 8 Gümüş, 10 Bronz ve toplamda 29 madalya ile Kanada.

Evsahibi Güney Kore şampiyonaya istediği gibi başlayamasa da toplamda 17 madalya ile 7.olarak (5 Altın, 8 Gümüş, 4 Bronz) sıralamada ilk 10’a giren tek Asya ülkesi olmayı başardı.

Doping testleri temiz çıkan 169 Rus sporcu, PyeongChang 2018’de bağımsız olarak Rusya’dan Olimpik Sporcular ünvanıyla mücadele etti.

Rusya’dan Olimpik Sporcular Takımı, 45 önemli yıldız eksiğine rağmen Olimpiyatları 2 altın, 6 gümüş ve 9 bronz olmak üzere toplamda 17 madalya ile tamamladı.

Doping belası Rusya’nın peşini Güney Kore’de de bırakmadı ve Curling karışık çiftler kategorisinde bronz madalya alan Rus sporcu Aleksandr Krushelnitcki’nin, doping yaptığı gerekçesiyle derecesi silindi ve partneri Anastasia Bryzgalova ile beraber diskalifiye edilmesi kararlaştırıldı. 2 sporcunun bronz madalyası da 4.olan Norveç takımına verildi.

Kadınlar Bobsled kategorisinde yarışan Nadezhda Sergeeva da yasaklı maddeye rastlanan ikinci Rus sporcu oldu.

 

Olimpiyatlarda spot ışıklarını üzerine çeviren sporculara gelirsek;

*** 22 yaşındaki Çekyalı Ester Ledecka, kış olimpiyatları tarihinde iki farklı spor dalında (alp disiplini Super G ve Snowboard Paralel Slalom) altın madalya kazanan ilk kadın sporcu oldu..

*** 2018 PyeongChang’ı 2 altın, 1 gümüş ve 2 bronz olmak üzere (30km toplu çıkış , 4x5km bayrak yarışında altın, kadınlar 10 km ve 10 km takım sprintte gümüş, kadınlar 15 km skiatlonda da bronz) toplam 5 madalya ile kapatan 37 yaşındaki Norveçli Marit Bjoergen, kariyerindeki toplam Olimpiyat madalyası sayısını 15’e çıkartarak vatandaşı Ole Einar Bjoerndalen’in 13 madalyalık rekorunu kırdı.

***Japonya’yı, üç farklı kayakla atlama kategorisinde temsil eden, 45 yaşındaki Noriaki Kasai, 2018 PyeongChang ile birlikte kariyerinin 8.Kış Olimpiyatlarında mücadele ederek tarihe geçti.

*** Merakla beklenen iki Rus yıldız Medmedeva-Zagitova düellosunda, 15 yaşındaki buz patenci Alina Zagitova, kadınlar bireyselde altın madalyaya ulaşarak, PyeongChang 2018’in hem madalya kazanan hem de şampiyonluk yaşayan en genç sporcusu oldu.

*** Kadınlar buz hokeyinde bronz madalyaya ulaşan Finlandiya’nın 44 yaşındaki oyuncusu Riikka Valila ise PyeongChang 2018’in en yaşlı madalya kazanan ismi oldu.

…………………………………………………………………………

Podyumu parselleyen 3 ayrı ülke oldu ve Kadınlar 3000 Metre Sürat Pateninde Hollanda,15×2 30km Skiatlon’da Norveç, Kuzey Kombine Bireysel Geniş Tepe’de Almanya bunu başaran ülkeler.

Macarlar tarihlerinde ilk kez bir Kış Olimpiyatında altın madalya kazanmayı başardı ve tarihe geçen 4’lü; kısa mesafe sürat pateni dalında erkekler 5000 metrede 6 dakika 31.971 ile Olimpiyat rekoru kıran, Csaba Burjan, Viktor Knoch, Shaoang Liu ve Shaolin Sandor Liu..

Norveçli Johannes Hoesflot Klaebo ile Fransız Martin Fourcade 3’er altın madalyayla Pyeongchang’ın en başarılı iki atleti olarak zirvede yer aldı.

*** En Zevkli Final / Kanada-ABD Kadınlar Buz Hokeyi

Bir köşede 1998 Japonya/ Nagano’dan bugüne tam 20 yıldır altın madalya kazanamayan ABD, diğer köşede 24 maçtır Olimpiyatlarda yenilmeyen, son 4 Olimpiyatın şampiyonu Kanada.

Normal süre ve uzatmalar yetmedi, hatta penaltılarda da eşitlik bozulmadı ve atanın kazanacağı seri penaltıların sonucunda Kanada kaçırdı ve tarihi final Amerika zaferiyle sona erdi.

*** En Dikkat Çeken Takım – Garlic Girls

2014 öncesine kadar Curlingde Olimpiyatlarda bırakın dereceyi, yer bile alamayan Güney Kore (2014’de de 8.olabilmişlerdi) peri masalını andıran bir performans gösterdi. Garlic Girls adındaki Güney Kore Kız Takımı ilk turda 9 maçta 8 galibiyet ve yarı finalde Japonya zaferi ile finale kadar yükseldi ama tüm sporseverlerin gönüllerini kazanmalarına rağmen, 8-3’lük İsveç mağlubiyeti ile gümüş madalyada kaldılar.

*** En Büyük Hayalkırıklığı – Felix Loch

Luge’de üstüste üçüncü Olimpiyat Altınını alacağına neredeyse kesin gözüyle bakılan Alman kızakçı, ilk 3 turu önde götürüyordu ama son turda yaptığı hata ona pahalıya maloldu ve şampiyonayı 5.sırada bitirebildi.

*** Sürat Pateni-Hollanda ve Ireen Wüst

Sürat Pateni dendiğinde akla ilk gelen ülke olan Hollanda, beklentileri boşa çıkartmadı ve 8’i Altın olmak üzere toplamda tam 20 madalya kazandı. Başka bir spor dalında kürsüyü bulamamalarına rağmen, bu disiplindeki ezici üstünlükleri de onları genel sıralamada ilk 5 içine soktu.

Ireen Wüst de Güney Kore’de tarihe geçenlerden biri oldu. 10’ncu Olimpiyat madalyasını kazanan yıldız patenci, sürat pateninde tarihin en fazla madalya kazanan kadın sporcusu olmayı başardı.

*** Bir Afrika Masalı “The Ice Blazers”

Bobsled tarihinde Olimpiyatlarda ilk kez bir Afrika takımı izledik. Nijerya adına ikili kızlar takımında yarışan sempatik sporcular, tarihin en güzel kış sporu filmlerinden olan “Cool Runnings” benzeri hikayeleriyle, turnuva öncesinde öyle bir sansasyon uyandırdılar ki, Amerika’da kanal kanal gezip, spot ışıklarını üzerlerine çevirirken, Visa ve Under Armour gibi büyük şirketler de onlara sponsor oldu.

Yarışma öncesi kazanma oranları 1/1000 idi, ama en büyük ilgi onlaraydı. Belki Olimpiyatları 20 ülke arasında beklendiği gibi son sırada bitirdiler, ama sempatik tavırları ve güler yüzleriyle PyeongChang’a çok büyük hava ve neşe kattılar.

*** ÖLÜMDEN DÖNDÜ, OLİMPİYAT MADALYASI KAZANDI

Yaklaşık bir yıl önce Mart ayında, ülkesindeki bir kayak merkezinde, antrenman sırasında geçirdiği kaza nedeniyle ölümden dönen Kanadalı snowboard sporcusu Mark McMorris  bronz madalya kazandı.

Antrenman yaptığı sırada ağaca çarparak ağır yaralanan ve uzun süre hayatta kalma mücadelesi veren McMorris, kazadan sonra 1,5 saatlik arama kurtarma çalışmalarının ardından helikopterle hastaneye kaldırılmış ve genç sporcunun vücudunun çeşitli yerlerinde 16 kırık meydana gelmişti.

Yaşaması bile mucize olan 24 yaşındaki sporcunun daha bu trajik kazanın ardından 1 sene geçmeden kazandığı Olimpiyat madalyası, filmlere konu olacak cinsten.

BİZİMKİLER NE YAPTI?

Kış Olimpiyatlarına 8 sporcu ile katılan millilerimiz, şampiyonayı madalya kazanamadan kapattı.

İlk Kış Olimpiyatları deneyimini 1936’da yaşayan ve toplamda 17.kez yer alan Türkiye’nin tarihinde de madalyası bulunmuyor!

Yine de PyeongChang’de 2 tarihi olay yaşadık. Fatih Arda İpçioğlu Kayakla Atlama Disiplininde tarihimizde Olimpiyatlarda yer alan ilk sporcumuz olup göğsümüzü kabartırken, Artistik Buz Patenindeki Alisa Agafonova-Alper Uçar ikilisi, kısa programı 20.sırada bitirerek, serbest programa kalan çiftlerdeki ilk sporcularımız oldu.

Bir sonraki Kış Olimpiyatları için yine Asya’da, bu kez Çin’de olacağız.

4 Şubatta start alıp 20 Şubatta son bulacak 24. Olimpiyatlar, 2022’de Pekin’de düzenlenecek.

Yazarın diğer yazıları için tıklayın

mail: burak.belgen@abcspor.com

twitter: @BurakBelgen

Son Haberler

FUTBOLUN BİTTİĞİ GÜN

Olmaz olsun böyle lig. Olmaz olsun böyle galibiyet. Yeter artık Fenerbahçe'nin bu ülkede maruz kaldığı muamele. Lanet olsun Fenerbahçe'yi senelerdir ırkçılık derecesinde...

Benzer Konular