https://abcspor.com/wp-content/uploads/2020/11/ataturk.jpg

PATRIOTS MI FALCONS MU?

Okunması Gerekenler

BURAK BELGENPazar’ı Pazartesi sabahına bağlayan gece TSİ 02.30’da başlayacak ve spor müsabakası demenin hafif hatta ayıp kaçacağı senenin en büyük görsel şöleninde Patriots ile Falcons karşı karşıya gelecek. Dev gecenin sahne alacağı yer ise Houston NRG Stadyumu..

Maça geçmeden, tahmini 1 milyara yakın insanı TV karşısına kilitleyecek, reklamları oyundan çok seyredilen (30 saniyesi 5 Milyon dolar) gecenin devre arası show’unda da dünya yıldızı Lady Gaga’yı izleyeceğimizi belirtelim.

Geçelim kafanızı fazla şişirmeden iki takımın genel ve karşılıklı mevkii analizlerine…

*** QUARTERBACK

Takımların Ana Kraliçeleri olan QB pozisyonu ve Patriots’dan başlayalım.. New England temsilcisi dediğimizde ilk akla gelen isim tabii ki Tom Brady.. Efsane QB bu sezon ilk dört maçta cezalıydı ve sonrasında oynadığı 13 maçta 28 TD pası atarak sadece iki kez interception (TD-INT NFL tarihi sezon rekoru) yemişti.  Pats bu zamanı 12-1 gibi çok çok iyi bir istatistikle geçirdi ise tabii ki en büyük imza Brady’ye aitti.

Brady dümendeyken pas hücumunda hiçbir sezon belli bir çizginin altına düşmediler ama bu sezona damgasını vuran çok yönlü koşu hücumları, onları durdurulması çok zor bir takım haline getiren en önemli etken oldu.

“12 Numara” önündeki perdeyi çok fazla terletmeden kısa sürede topu elinde çıkartmayı seven bir stile sahip ve radar gözlerin yanında, bu atışları onunla özdeşleşmiş ayak hareketleri ile 2-3 adım geri çekilerek yaptığı için de, yakalanması çok zor bir hal alıyor.

Falcons’da ise 2017 sezonunun MVP’si olmaya en yakın aday Matt Ryan.. Bu sezona dek kariyerinde çıktığı beş play-off maçında sadece bir galibiyet alabilen Ryan, makine düzeyinde bir performansla takımını şaha kaldırdı dersek (38 TD) abartmış olmayız ama usta QB’in sağı solu ve önündeki oyuncular da inanılmazdı. Tabii ki yeteneklerini üst düzeye çıkartan, otoritelerce NFL’in yeni hücum dehası Kyle Shanahan’ın (seneye 49ers’ın head coach’u olacak) etkisi de gözardı edilmemeli..!

Sadede gelirsek; kim daha kaliteli, tecrübeli ve CV’si daha dolu bir QB sorusu abesle iştigal ama bu sezon özelinde bakarsak; bence performans bazında Ryan kesinlikle öndeydi.. Yine de burası Super Bowl ve bu kaygan zeminde daha önce 6 kez yer almış (4-2) ustaların ustası Brady, ilk kez boy gösterecek Ryan’dan bir adım önde diye düşünüyorum.

Bu arada Brady Falcons karşısında yer aldığı 4 maçın hepsinde galip gelirken, Ryan kariyerinde bugüne dek iki Patriots maçı oynadı ve henüz galibiyeti yok.

*** RUNNING BACK

Finaldeki en iyi “Running Back” kim diye soranlara hiç düşünmeden sezonun flaş ismi 18 TD’lu LaGarette Blount derim ama Devonte Freeman-Tevon Coleman da bu sezonun en iyi koşu ikilisiydi.

Bu ikili tek tek bakınca süper yıldız değiller belki ama hem yanlarındaki kaliteli WR’larla hem de birbirleriyle uyumları üst düzeydeydi. Genelde takımların koşu yükünü tek bir oyuncu çeker ama 2016 model Falcons’da kurgu farklı.. Normal sezonda 24, play-off’lardaki 2 maçta da 4 TD yaptılar ki bu rakam çok kolay ulaşılabilecek bir istatistik değil.

Ayrıca bu başarılı TD istatistiklerine, pas oyunundaki mükemmele yakın performanslarını da (toplamda 900 yarda yakın pas tuttular) eklememiz gerekiyor.

Pats’de ise sadece Blount değil, 40 yardı 5 saniyenin altında alabilen F1 motorlu Dion Lewis de çok formda.. İlginç bir istatistik de çıkış yakaladığı 2015 sezonunun sekizinci haftasında ön çapraz bağlarını kopartan ve 2016 sezonunun 10. haftasına kadar kenarda kalan genç Running Back’in bu formayla oynadığı her maçta Patriots kazanmış (16/16)..!

Bu arada Lewis 14 Ocakta oynanan Texans maçında “return, receiving ve rushing touchdown’ları” yaparak bunu play-off’larda gerçekleştirebilen ilk oyuncu olmuştu.

Hangi taraf ağır basıyor karar veremedim, terazi bence tam ortada.. Yine de patlayıcı gücü yüksek oyuncu fazlalığından dolayı burun farkıyla Falcons diyelim.

*** WIDE RECEIVER

Bu sezon öyle bir Julio Jones seyrettik ki (lig+play-off toplam 9 TD) adeta başka gezegenden gelmişçesine bir sürat, çeviklik, harika bir fizik ve yakalanması neredeyse imkansız, yakalansa da devrilmesi çok zor ve bunlar yetmezmiş gibi yumuşak ve soğukkanlı, hiç terlemeyen eller..

Ama onun yanında gölgede kalsa da bu sezona 6 TD sıkıştırmış Mohamed Sanu’yu da pas geçmemek lazım. Pats tarafında ise Edelman başta Hogan faktörünü de unutmamalı.. Konferans Finalinde Steelers’a karşı uçan bu ikili toplamda 300 yarda yakın bir koşu yapmıştı ve (özellikle 180 yard koşan ve 2 TD yapan Hogan başta) Pazar gecesi performanslarını merakla bekliyorum..!

*** SECONDARY 

İşte Pats’in açık ara önde olduğu bölge.. Pats’in Spacing’i bence çok iyi ve catch olsa bile hemen tackle’i yapıştırıp olası bir atağı başladığı saniye söndürüyorlar ki Falcons’un da tam tersine kara deliği burası dersek abartmış olmayız..!

Pats ayrıca Red Zone savunmasında da çok iyiydi ki, sezon boyunca TD’la bitecek birçok hücumu kesmeyi başardılar.

Atlanta ekibinde ise bir tane bile adam savunmasını çok iyi yapabilen oyuncu bulunmazken, “organize bir defans kurgusu olmadan, alan savunmasında Brady’nin nokta vuruşu paslarına” nasıl engel olacaklar, çok çok zor.

*** O-LINE

Patriots O’Line’ları Brady’ye çok güzel duvar ördüler bu sezon.. Falcons köşesinde ise bence ligin “hele de bu sezon” en iyi center’ı Alex Mack var.. 140 kiloluk dev hem atletik hem güçlü hem zeki, tek kelimeyle All Around bir oyuncu.. İki takımdan toplam beşerden 10 oyuncu sıralaması yaparsak, Mack açık ara 1 numara olur ama bu oyunculara en iyiden kötüye 10’dan 1’e puan verirsek toplamda (bence) burun farkıyla Patriots çıkar.

*** COACH

Avrupa basketbolu için Obradovic ne ise NFL için de Bill Bellichick benim gözümde öyle.. Dünyanın en iyi coach’unun BB olduğunu düşünüyorum yani bu karşılaştırmanın cevabı bence belli ama karşısındaki isim de son 4 Super Bowl’un üçünde yer almış ve 2014 senesinin tarihi Kanije kalesi Seahawks savunmasını koordine eden (finalde Broncos’u 8 sayıda tutmuşlardı) bir isim Dan Quinn..

Genel anlamda Patriots çok daha yumuşak bir Konferanstan, çok daha kolay maçlarla geldi buraya.. Savunma istatistikleri onları ligin en iyisi olarak gösteriyor ve özellikle Red Zone savunmasında çok iyilerdi ama sezonun en az yarısında 6-7 galibiyet ortalama ile bitiren pelte gibi takımlarla karşılaşıp, Seahawks haricinde 25’in üstünde yedikleri başka bir maç olmadı. Yani bu sezon Falcons gibi maç başına 35 sayı bulan hücum kalitesi çok yüksek bir takımla karşılaşmadıklarını da unutmamak lazım..!

Ayrıca “bence tek defoları” olan, sezon boyunca zayıf takımlarla oynarken bile çözüm bulamadıkları “pas savunması” üzerinden Falcons nakış gibi işleyebilir bu maçı..

Falcons’u SB’a taşıyan hücum hattı ise bu sezon birçok iyi savunma takımına karşı test imkanı buldu ve hemen hepsinde rakip zone’ları defalarca delmeyi başardılar.

Özellikle top onlardayken patlama gücü yüksek oyuncuları sayesinde arı kovanından boşalırcasına öyle bir yayılıyorlar ki sahaya, rakip defanslar kime kanalize olacağını şaşırıyor!

Normal sezonda 8 ayrı isimden 3 ve üstü TD katkısı aldılar, toplam 63 TD ile de ligin “performans bazında” açık ara en iyi hücum takımıydılar.

Bu sezon 13 Kasımda 24-13 kaybettikleri Eagles maçı haricinde, hiçbir karşılaşmada 23 sayı altına düşmediler ki, normal sezondaki 5 karşılaşmada 40+ skor yakaladıkları gibi, iki play-off maçında da “mahalle maçı havasında” toplamda 80 sayı buldular!

Ama madalyonun diğer yüzü yani savunma kısmına geçersek aynı şeyleri söylemek fanatik bir Falcons taraftarınca bile çok zor. Hele de yukarıda belirttiğimiz kara delikleri olan “Secondary bölgesi” tam Patriots’un ağzına layık, maden gibi işleyeceği türden..

Vic Beasley hem ilk adım hızı, hem de gücü, sürati ve çevikliği ile (15.5 ile normal sezonun Sack lideri) bence Falcons’un en önemli hatta tek savunma yıldızı ve gecenin merakla beklenen eşleşmelerinden biri de 2.04/145 kilo ölçülerine sahip dev adam Nate Solder’i geçip Brady’yi ne kadar rahatsız edebileceği..

Geçelim genel anlamda bazı istatistiklere;

*** Falcons bundan önce sadece 1 kez Super Bowl oynayıp, onda da Miami Gardens Florida’da Denver Broncos’a 34-19 kaybetmişti.

Karşılarında ise bu sezona dek 8 kez SB oynayıp 4’ünde de mutlu sonu gören, NFL’in en popüler ama bir o kadar da kendi Fan’ları haricinde nefret edilen Franchise’i Patriots var.

*** Atlanta Falcons’in kadrosunda daha önce Super Bowl tecrübesi yaşamış sadece dört oyuncu bulunuyor. New England’da ise sadece Brady 6 kez..!

*** Forma renkleri ve işin totem kısmına gelirsek; Falcons iç saha forması olan kırmızıyı seçti ve beyaz Pats’e kaldı. Son 12 Super Bowl’un 11’inde beyaz formayı giyen tarafların kazandığından yola çıkarsak, Patriots favori..

İşin şakası bir yana, ilk dört Super Bowl’da (1977-86-87-89) orijinal turuncu formasıyla yüzü gülmeyen (üçünde de 32 sayı üstü fark yediler) Broncos’un beyaz formayı tercih edip 5.sinde (1997) kupayı kazandığını da totemcilere hatırlatalım.

*** Bu arada şimdiye kadar oynanan 50 Super Bowl’da Patriots ve Steelers sekizer kez boy göstermişti. Bu maçla beraber New England temsilcisi (9) diyerek bu rekoru eline geçirmiş oldu.

*** Super Bowl’u en çok kazanan koçlar 4’er kezle Chuck Noll ile Bill Belichick ve büyük usta Bill bir kez daha kazanırsa, o da rekoru tek başına eline geçirmiş olacak.

*** Super Bowl’lar da en çok MVP olan yıldızlar; efsanelerin efsanesi QB Joe Montana ve Tom Brady (3).. Patriots kazanırsa “bugüne dek oynanan 50 SB’da MVP’lerin 27’sinin QB’lerden çıktığını düşünürsek” Brady de “4” diyerek ortak olduğu rekorun tek başına sahibi olabilir.

*** Brady aynı zamanda olası bir şampiyonlukta, iki eski efsane Joe Montana (49’ers) ve Terry Broadsaw (Steelers) ile paylaştığı EN ÇOK şampiyonluk kazanan QB (4) ünvanının da “5” ile tek başına sahibi olacak.

*** Falcons kazanırsa maç başına 25.4 sayıya izin veren bir defansa sahip olarak kağıt üstünde Süper Bowl’u kazanan en kötü defans olarak tarihe geçecek.

*** Falcons normal sezonda maç başına bulduğu 33.8 sayıyla kağıt üzerinde ligin en iyi hücum takımı. Patriots da maç başına yediği 15.6 sayıyla en iyi savunma takımı.. Super Bowl tarihinde 6 kez sezonun en iyi hücum eden takımıyla sezonun en iyi defans yapan takımı karşı karşıya geldi. savunma takımları bu finallerin 5’ini kazanırken sadece 1989’da, Joe Montana’nın 49’ers’i en iyi hücum takımı sıfatıyla zafere ulaşabildi.

Maç için tahminime gelirsek; toplamda karşılıklı en az 6-7 TD göreceğimiz, kazananın 30+ skora ulaşacağı ve toplamda en az 50’li rakamları geçeceğimiz bir maç olacaktır.

Tecrübesiz oyunculardan kurulu Falcons neredeyse tüm sezon genelinde olduğu gibi maça hızlı bir giriş ve TD ile başlarsa o titreme biraz olsun geçecektir ama Pats hele de 7+ ile öne geçer ve bayrağı eline alırsa, tecrübenin dibine vurmuş QB faktörü ile o momentum bir daha Atlanta ekibine dönmez.

Patriots 21.yüzyılda 6 kez Super Bowl oynadı ve 4’unde kazanıp 2’sinde kaybederken, çok ilginçtir ki hepsi de 4 ve 3 sayı farklarla bitti, yani heyecan son dakikalara hatta bitiş düdüğüne kadar sürdü. Bu Pazar yine benzer senaryo gerçekleşir mi bilmem ama kim kazanırsa kazansın, 2014’de (43-8) biten Seahawks-Broncos finali gibi 35 sayılık bir fark izleme şansımız SIFIR..!

Kazanan kim mi olur? Sezonu erkenden kapatan, bu gezegene ait olmayan büyük yıldız Gronkowski sağlam şekilde çimlerde yer alabilseydi, banko Patriots derdim ama iki takımı artısı eksisiyle tartıya koyduğumda net bir favorim yok.

Favorim olsa da spor bu tabii ki ve tek maçta herşey olabilir ama yine de ortaya kesmek bize yakışmaz. 50 sezonu geride bıraktık ve tüm tarihin en az 40 senesinde “iyi savunma ve koşu hücumu” yapanlar kazandı.

Belki mantık belki de bir Patriots’sever olarak duygu, belki de ikisi birden.. Pats Houston’dan 5.zaferiyle ayrılır ve Brady 5.kez şampiyon, 4.kez de MVP olur…!

Yazarın diğer yazıları için tıklayın

mail: burak.belgen@abcspor.com

twitter: @BurakBelgen

Son Haberler

FENERBAHÇE GİBİ

Önce kızlarımızı kutlamak istiyorum. 2 sene üstüste Euroleague şampiyonluğunu kazanan kadın basketçilerimize ve böylesine yetenekli ve karakterli oyunculardan oluşan...

Benzer Konular