https://abcspor.com/wp-content/uploads/2020/11/ataturk.jpg

KANADA TAKIMINI ŞAMPİYON YAPMAZLAR

Okunması Gerekenler

10 sene önce ilk kez esprisine kaleme aldığım “Kanada takımını şampiyon yapmazlar” yazımın “şaka derken” 2-3 senede bir küçük rötuşlarla editleye editleye 4. tekrarına gelmiş bulunuyoruz.

 

Asırlık tarihi sporlara sonradan eklenen, daha 22 senelik mazisi olan yeni yetme, üvey evlat futbolda (soccer) Toronto 2017’de şampiyonluk kazandı. “Bu kıtadakilere göre gerçek ve tek futbol olan” NFL liginde zaten Kanada takımı bulunmuyor ve ligleri farklı (CFL) ama Kuzey Amerikan sporlarının sacayağı NHL, NBA, MLB’de çeyrek asırdır hala şampiyon bir Kanada takımı yok.

 

Bir kez daha tekrar edelim! Evet… Hem bu yazının ana konusu NHL (Montreal Canadiens) hem de MLB’de en son şampiyonluk için (Toronto Blue Jays) taa 1993’e gitmek gerekiyor. NBA dersek, 29 Doğu-Batı Amerikan takımı arasındaki tek tabanca “We the North” mottosu ile kuzey temsilcisi Raptors’un zaten 23 senelik Franchise tarihinde şampiyonluk yok.

 

Biz çok uzatmadan buz hokeyi yani NHL’in (National Hockey League) içine girelim.

İsmini 1892 yılında Sir Frederick Arthur Stanley’den alan, yaklaşık 17 kilo ağırlığında ve 80 santim boyundaki kupanın sahibi bakalım bu sene kim olacak?

Ama asıl merak edilen soru; KANADA TAKIMI şampiyon olacak mı ??

Ülkemizdeki en büyük şehir efsanesi spor geyiklerinin başında gelen ”Anadolu takımını şampiyon yapmazlar” fetvası, Kuzey Amerika’da da 90’lar öncesinde ligi domine etmelerine rağmen, 1993 yılından beri (sadece 5 kez finale çıkıp) şampiyon çıkartamayan Kanada takımları için de geçerli.

Kanada’da buz hokeyi açık ara birinci spor… Hatta onlara göre spor dalları ikiye ayrılır: Buz hokeyi ve diğerleri!

Ülkenin en çok yatırım yapılan, hem tribün ve seyirci bazında en çok ilgi gören hem de en çok reklam alan branşı. Ülkenin en önemli kulüpleri de, 24 şampiyonlukla NHL’de “hala” dev Amerikan Franchise’larının önünde en çok kupayı kaldırma başarısını elinde tutan 109 senelik tarihe sahip Montreal Canadiens ile 1917 çıkışlı, 13 şampiyonluğu bulunan Toronto Maple Leafs.

En çok şampiyonluk kazanan Amerikan takımı Detroit Red Wings’in bile 11’de olduğunu söylersek, bu iki kulübün başarı anlamındaki tarihsel yerini çok daha iyi anlatmış oluruz sizlere…

Montreal şehri takımı ayrıca 1951-60 sezonları arası 10 sene üst üste final oynayarak kırılması imkansıza yakın başka bir rekorun da sahibi…

Bugüne dönersek; ülkenin en önemli spor dalında olay öyle bir hal aldı ki, adeta milli dava olup Kanada takımları arasında ciddi bir ezeli rekabet olmasına rağmen (gerçi Canadiens’in ezeli rakibi, taaaa 2.Dünya Savaşı zamanlarından, İrlanda-Fransa arasındaki husumetten gelen Boston Bruins ama) içlerinden herhangi bir Franchise hatta en büyük ezeli rakiplerinin şampiyonluğunu bile Amerikan takımlarına tercih edecek durumdalar!

Şans mıdır, psikolojik midir, kadroları mı yeterli olmuyor, yoksa şehir efsanesi gerçek midir bilinmez ama karşılarında birbirinden güçlü tarihleri ve kadroları olan zengin Amerikan kulüpleri olduğu da bir gerçek.

Sonuçta işin mantığına bakarsak; bunu bir reklam pastası olarak düşünüp gelir-gider tablosuna dökecek olursak, Amerikan nüfusu Kanada’nın 10 katı ve getirisi çok daha fazla olduğu için “Salary Cup elverdiğince” Kanada takımlarına nazaran daha korkusuzca yatırım yapmaya devam edebiliyorlar da denebilir.

Ama Buz Hokeyinin ülkedeki önemini ve özellikle Toronto-Montreal’in rating gücünü ifade etme açısından en güzel örnek,“kadro değil marka değeri anlamında” daha yeni açıklanan Forbes değerlerine göre; 1.5 milyar dolarla ilk sırada bulunan NewYork Rangers’ın hemen arkasında gelen 2 Franchise’nin 1.45 milyar dolar ile Toronto ve 1.3 milyar dolar ile Montreal olması da gözardı edilmemeli.

Ve bence asıl kara delik ise özellikle tam bir (hokey) sporcu fabrikası olan Quebec eyaletinden çıkan sporcuların aynı “futbolda Fenerbahçe altyapısı gibi” belli yaşlara geldiğinde buhar olması ve arkadan gelenlerin de buhar olacaklarını bildikleri için (ya da korkusuyla) genç yaşlarda Amerika’ya kapağı atmaları…

Mesela bu sezon kağıt üstündeki 1 numaralı favori gözüken Tampa Bay’da başta gol makinesi Steven Stamkos olmak üzere toplamda 10 Kanadalı, Quebec orijinde tam 7 oyuncu bulunuyor. Hatta daha da geniş bakarsak; tüm NHL 2018-19 sezonu genelinde (24 Amerika, 7 Kanada takımı var) 400’den fazla Kanadalı oyuncu bulunurken, toplam Amerikalı oyuncu sayısı sadece 250’lerde…

Sporcuları kaçıran bir diğer etken de, özellikle başaltı oyuncularda Amerika’daki brüt maaşların (tabii ki 1.30’luk paritenin de etkisi var) Kanada’dakinden yüksek, hem de bu eyaletteki vergi oranının Amerika’ya göre çok daha fazla olması nedeniyle net kazanç arasındaki büyük makas…

Biz fazla uzatmadan bu sezona dönelim.. En son 1993’de Los Angeles Kings’i 4-1’lik seriyle geçip mutlu sona ulaşan Montreal Canadiens veya başka bir Kanada takımı, bakalım bu sezon çeyrek asırlık hasrete son verip, şeytanın bacağını kırabilecek mi ?

Sadece hemen her Kanada’da doğup büyümüş buz hokeyi aşığı bir sporsever olarak değil, 18 senelik bir Montreal’li olarak benim de en büyük hayallerimden biri bu ama Montreal Canadiens haricindeki diğer 6 Kanada Franchise’ından biri de kazansa “başta ben olmak üzere” tüm Kanadalıların istisnasız şekilde derin bir ohhh çekeceği de aşikar…

Yazarın diğer yazıları için tıklayın

mail: burak.belgen@abcspor.com

twitter: @BurakBelgen

Son Haberler

FUTBOLUN BİTTİĞİ GÜN

Olmaz olsun böyle lig. Olmaz olsun böyle galibiyet. Yeter artık Fenerbahçe'nin bu ülkede maruz kaldığı muamele. Lanet olsun Fenerbahçe'yi senelerdir ırkçılık derecesinde...

Benzer Konular