https://abcspor.com/wp-content/uploads/2020/11/ataturk.jpg

İNGİLTERE’DE KAN DAVASI; WESTHAM-MILWALL

Okunması Gerekenler

BURAK BELGENFutbol deyince aklımıza bu sporun beşiği olan Britanya, Britanya dendiğinde de ilk olarak İngilizler gelir.

İngilizler dediğimizde de derbileri ile meşhur, asırlık rekabetleri içeren birbirinden tarihi maçlar..

Liverpool- Everton arasındaki Merseyside derbisini, Londra dendiğinde Kuzey Londra’nın düşman kardeşleri Arsenal-Tottenham’ı, Manchester şehrindeki United-City maçları, Birmingham’da oynanan ‘The Second City Derby’ Aston Villa-Birmingham City rekabeti veya Sunderland- Newcastle arasındaki, iki şehri adeta ortadan bölen Tyne nehrinden ismini alan ‘Tyne-Wear Derbisi’ ilk aklımıza gelenler..

Ama bir de başka bir derbi vardır ki, Britanya genelinde herkesce bilinse de, uluslararası anlamda çok başarılı kulüpler olamamalarından dolayı dünyaya rating olarak pek yayılamamış ama ülke genelindeki AÇIK ARA en nefret içereni; WESTHAM-MILWALL!

greenWest Ham – Willwall rekabeti ülkemizde 2005 yılında yayınlanan Green Street Hooligans adlı filmle meşhur olan, derbi demenin tarife yetmeyeceği, TAM bir kan davası aslında..

Bu iki takım 19. yüzyılın başında Londra’da faaliyet gösteren iki büyük tersanenin işçileri tarafından kurulmuş. West Ham, o zamani ismiyle Thames Ironworks (1885) takımının simgesi olan ‘çekiç’ buradan gelmektedir. Taraftar grubu da kendisine The Hammers (Çekiçler) demektedir. Millwall Rovers (1882) ise adını çalıştıkları Millwall Iron Works tersanesinden almıştır.

derbi2Sanayi Devrimi’nin estirdiği rüzgarla ilk yıllarında hiçbir sorun yaşamadan büyüklük rekabetine giren tersaneler ekonomik bir kriz sonucu işçilerin parasını ödemeyince iki kulübün taraftarları ve işçileri tek ses olup greve gitmiş ama 1920 yılına tekabül eden bu olayda Millwall işçisi patronlarla gizli gizli anlaşarak grevi baltalamış ve anlaşma yapmayan pek çok işçi ekmeğinden olmuş. Bunu içine sindiremeyen Westham’lılar Millwall taraftarlarıyla yıllarca ölümüme kavgalara girişmişler.

Büyüyen düşmanlık sahaya da yansımış ve 1922 yılında Westhamlıların mekanı Green Street’te 3′ü polis 5′i taraftar olmak üzere 8 kişi ölmüş. Millwall tribünleri zamanla bu işleri sistematik hale getirip çeteleşmeye ve illegal işlere bulaşmaya devam etmişler. Bugün İngiltere’de kendi gruplarından başka kimsenin sevmediği Millwall taraftarı “Animals” (Hayvanlar) olarak adlandırılmaktadır. Maçlarda açtıkları geleneksel pankartlar bu yüzyıllık kan davasının özeti gibidir âdeta. Westham tribünü “İşbirlikçi Katiller” pankartını her Millwall maçında açarken Millwall tarafı da 1992′de ölümlere atıf yaparak sadece 8 yazan bir pankart açmaktadır.

derbi3İki takım arasında oynanan maçların ilki (9 Arlık 1899) ve sonuncusu (4 Şubat 2012) 2-1’lik skorlarla Westham lehine sonuçlanmış.

Westham özellikle 1990 sonrası daha başarılı bir takım olduğu için, aynı ligde mücadele edememişler ve  yolları uzun süre kesişememişti. Sadece o maçla nefes alabilen Milwall taraftarları tam 10.5 sene ( 28 MART 1993-28 Eylül 2003) bu karşılaşmaya beklemek zorunda kalmışlardı!

derbi4Birbirine mesafe olarak bu kadar yakın ama mantalite olarak milyonlarca km uzak iki mahalleden önce Londra, sonrasında İngiltere ve Britanya derken tüm dünyaya yayılan bu derbi ülkenin en meşhur olmasa da EN KANLI VE NEFRET İÇEREN derbisi olarak tarihteki yerini alır.

burak.belgen@gmail.com

Son Haberler

FUTBOLUN BİTTİĞİ GÜN

Olmaz olsun böyle lig. Olmaz olsun böyle galibiyet. Yeter artık Fenerbahçe'nin bu ülkede maruz kaldığı muamele. Lanet olsun Fenerbahçe'yi senelerdir ırkçılık derecesinde...

Benzer Konular