https://abcspor.com/wp-content/uploads/2020/11/ataturk.jpg

EUROBASKET 2017 YARI FİNAL SONUÇLARI

Okunması Gerekenler

EuroBasket 2017’de, yolun sonuna geldik… Yarı finaller, bize beklediğimiz heyecan düzeyini gani gani yaşattı, adeta bir ziyafet sundu. Lafı çok uzatmadan, bu tarihi maçların tahlillerine sizleri davet ediyorum:

 

 

3 Goran Dragic (SLO), 77 Luka Doncic (SLO)İspanya 72 – 92 Slovenya

Evet, bir tarih yazıldı. Daha önce de değindiğimiz üzere, Doncic, Euroleague finalindekinin 180 derece zıddı bir çehre ile oynadı, Dragic’e layıkıyla eşlik etti, ve Slovenya, Nachbar’lı, Nesterovic’li, Lakovic’li, Lorbek’li, Smodis’li günlerde bile yapamadığını yapıp, finale çıktı. Hem de, son turnuvalara her bakımdan ambargo koyan, Gasol kardeşler öncülüğünde halen adım attığı parkeleri titreten dev İspanya’ya, tam 20 sayı fark atarak… Slovenya, bir madalya kazanmayı garantiledi, evet. Ama acaba, bunu nasıl başardı?

11 Jaka Blazic (SLO)Yanıt, modern basketbol, takım oyunu, topu paylaşmak ve rolleri benimseyip ezber etmekten geçiyor. Şiir gibi basketbol oynamanın sırrı, bu düzendeki akıcılığa, yani her şeyden önce, bir güzel düzene sahip olmaya dayanıyor. Slovenya’nın yıllardır arayıp bulamadığı sihir, buydu işte. Ve tabi Vidmar ile sağladıkları pota altı dominasyonu ve sertliği de, hepsinin kilit noktası, tamamlayıcısı oldu…

4 Pau Gasol (ESP)İspanya, 0/6 üçlükle maça başlayıp, iki sayılık isabetler ve pota altı basketleriyle skorda tutunmaya çalışırken, Slovenler 4/6 üçlük ile dış şutlarda otoritesini hissettirdi, ama boyalı alan civarından suskun kaldı. İlk çeyrekte iki yanlı ve yanlış düdük ibreyi İspanya lehine çevirecekken, ilahi adalet kendisini Dragic’in dengesiz son saniye üçlüğünde gösterdi ve basket-faul ile cezalandırılan bu şut, Slovenler’in moralini yükseltti.

7 Klemen Prepelic (SLO)2. çeyrekte Willy Hernangomez’in hücum süresi dolarken rakibe aldırdığı ucuz faul düdüğüne, günün en güzide tamamlayıcısı rolüne bürünen Prepelic’in 8 sayısı ile cevap verdi Slovenler. Doncic’in 1’i panyalı 2 üçlüğü de, toplamda 9/12 gibi destansı bir üçlük yüzdesine çıkan Yeşiller’e motivasyon aşıladı. Rubio’nun tel tel döküldüğü bu bölümde, S-Rod ve Willy ile İspanya tecrübesini sete set hücumlarda gösterdi. Çeyreğin bitimine 1.17 kala, alternatifsiz Vidmar’ın 3. faulünü alması, ileriki dakikalarda Slovenler için tehlike çanlarının habercisi olabilirdi; nitekim Pau Gasol şimdiden 12 sayıya ulaşmıştı. Ama bu defa da Marc Gasol çok formsuzdu…

6 Aleksej Nikolic (SLO)Benchten gelen Nikolic’in alışık olduğumuz o savunma direncini sahaya yansıtmasıyla ilk yarıyı 45-49 önde tamamlayan Slovenler, Dragic’in Blazic ve Prepelic’e yaptığı asistlerle üçüncü çeyreğe fırtına gibi girdiler ve Randolph’un skorer oyunuyla skoru 45-55’e kadar çıkardılar. Bu seriyi Rubio noktalasa da, İspanyollar üçlük çizgisinin gerisinden yaşadıkları kabusu bitiremedikleri için güvenleri bir türlü toparlanamadı. Doncic daha bu dakikalarda 9 sayı 8 ribaunt 7 asist ile oyuna hükmünü koyarken, İspanya’nın toplam 10 asistine Slovenler takım halinde 22 asistle cevap verip, bize görsel bir şölen yaşattılar.

0 Anthony Randolph (SLO)Son çeyrekte Dragic’in şovu vardı. Doncic dinlenmeye fırsat bulamazken, performansı hiç düşmedi; aksine, çok büyük oynamayı sürdürdü. İspanya’da S-Rod’un çabaları bu kez yalnız ve öksüz bırakıldı. Marc Gasol ve Vidmar 4. faullerine erişse de, Vidmar 5. faulünü almadan iki Gasol devini ve Willy’yi aynı etkinlikle savunmayı başardı. Dahası, bitime 2 dakikadan az süre kalmışken, şut yüzdesi giderek düşen Pau Gasol’den çaldığı topla resmen maçı da bitirdi. Öyle ki, fark 20 sayılara kadar çıktı ve 40 dakikanın sonunda gülen taraf, 20 sayı farkla Slovenya oldu…

3 Goran Dragic (SLO)Slovenya’da maçın 5 kahramanının istatistikleri şöyle şekillendi: Dragic 6/15 isabetine karşı 3/5 üçlük ile 15 sayı 6 ribaunt 5 asist 2 top kaybı, 35 dakika oyunda kalan Doncic 3/10 isabetle 11 sayı 12 ribaunt 8 asist (az daha zorlasa, triple-double işten bile değildi), Prepelic 3/4 üçlükle 13 sayı 5 top kaybı, Vidmar 5/7 isabetle 12 sayı 5 ribaunt 2 asist 2 top çalma, Randolph 15 sayı 3 ribaunt 2 asist 3 top çalma. Dimec, Nikolic ve Blazic’in 7’şer sayılık, Zagorac’ın da 5 sayılık katkılarının, sahaya çok daha büyük ölçekte etki yaptığını bildirmemiz gerekir. 14/25 ile 3 sayılık isabet bulan Slovenler, 23 asistin yanında sadece 8 top kaybı yaptılar, ve ribauntlarda İspanyollara yenilmediler.

13 Marc Gasol (ESP)İspanya’da ise takım halinde 7/27’lik bir üç sayı isabeti, sonun başlangıcı oldu. Pau Gasol 6/15 isabetle 16 sayı 6 ribaunt 2 blok, Marc Gasol 3/9 isabetle 12 sayı 10 ribaunt 4 asist 3 top kaybı, Rubio 5/12 ile 13 sayı 4 asist 4 top kaybı 3 top çalma, S-Rod da 9 sayı 4 asist ile öne çıkan isimler oldular. San Emeterio’dan yine layıkıyla faydalanmayan İspanyollar, bu kez bronz madalya için savaşacaklar… Dragic ise nihayet muradına erdi, ve şimdi, altın madalya için final maçına çıkacak…

 

7 Bogdan Bogdanovic (SRB)Rusya 79 – 87 Sırbistan

Rusya, Shved’i tek başına bırakınca, süper-skorerin gücü de ancak bu kadarına yetti… Latife bir yana, yarı final maçında tam ve sağlıklı bir düzen içerisinde işlemekten ziyade, oyuncu odaklı hareket eden bu iki takımın kaderini, odakların niteliğinden ziyade niceliği belirledi. Nitekim Rusya’da sadece Shved takımı taşırken, Sırplar’da bu rolü (her zamanki gibi) dışarıda Bogdanovic, pota altında da Marjanovic üstlendi. Marjanovic, grup maçındakine benzer şekilde yine rakibin tek pota altı devi olan Mozgov’u her alanda ve her anlamda tümden saf dışı bırakmakla kalmayıp, bir de hücumda pas dağıtıcılığına soyununca, Shved’in kahramanlıkları bile Sırplar’ı durdurmaya kâr etmedi.

11 Vladimir Lucic (SRB)Dahası, Shved kenardayken Rusya, Bogdanovic ve Marjanovic birlikte kenardayken de Sırbistan, her iki pota da felaket birer oyun sergilediler. Böylelikle, takım oyunundan ziyade, bireysel performanslar belirleyici oldu. Rusya’nın üçüncü çeyreğin ortalarına dek benchten skor katkısı alamamasına rağmen geri dönüşler yapabilmesi, hatta bir ara farkı 2’ye kadar indirebilmesi başlı başına ufak çaplı bir mucizeydi belki; ama maçı o noktaya getiren Shved’in, öne geçme fırsatını cömertçe harcayarak erken şut kullanması, sorgulanabilecek bir tercihti. O şut girse, momentum ve moral üstünlüğü tümden Rusya’nın olacaktı; fakat girmeyince, Sırplar o hızla üst üste 5 sayı bulup yine maçı istedikleri noktaya getirdiler.

15 Timofey Mozgov (RUS)Bu clutch anlarında, sakatlanan Jovic’in yokluğu bile Lucic – Bogdanovic – Milosavljevic – Marjanovic işbirliği sayesinde “ucuz atlatılırken”, Rusya’da Zubkov’un iki kez fake üzerinden bulduğu baskete ek olarak Shved’in dehşet asistlerinden gelen iki üçlük, Ruslara ümit verdi. Ama işte, o kırılma anında Shved’in isabetsiz üçlüğü, her şeyi değiştirdi. Tabi Fridzon ve Khvostov gibi iki tecrübeli ismin, en kritik topları kaybetmesi, en güzide şutları kaçırması, ülke tarihine de, kendi kariyerlerine de kara birer leke olarak geçecektir.

1 Aleksei Shved (RUS), 7 Bogdan Bogdanovic (SRB)Shved mi Ruslar’ı yalnız bıraktı, yoksa bu kez takım mı Shved’e ayak uyduramadı, bilinmez. Ama Mozgov, yine Marjanovic tarafından paramparça edildi, orası kesin. Neticede, rövanş kültürleri uyarınca, Sırplar grupta yenildikleri Ruslar’ı yenip bir kez daha finale yükseldiler. Gümüş madalyadan bıktıkları için, artık (eksik kadroya rağmen) altın madalyayı kovalayacaklar. Tıpkı Yunanistan gibi, kısır bir rotasyonu tercih eden (veya rotasyonun pek azından bu maçta fayda görebilen) Ruslar ise, bronz madalya için İspanyollar ile boğuşacaklar.

7 Bogdan Bogdanovic (SRB)Sırbistan’da, yine geç ısınan ama maç sonlarını yine adeta idman yaparcasına oynayıp rakip tanımayan Bogdanovic 9/16 isabetle 24 sayı 3 ribaunt 4 asist 2 top çalma, dominantlıkta çığır açan dev Marjanovic 18 sayı 6 ribaunt 4 asist ve Mozgov’a enfes bir blok, Lucic 13 sayı 8 ribaunt, sakatlanan Jovic 8 sayı 6 asist, Milosavljevic de 7 sayı ile galibiyete katkıda bulundu.

20 Andrey Vorontsevich (RUS)

Rusya’da silahşör Shved (adam yokluğundan) 6/15 üçlükte kalsa da, tam 33 sayı ve 5 asist ile muazzam bir oyun ortaya koydu. Ribauntlarda rakibine 34-26, asistlerde de 21-15 yenik düşen Ruslar’da Shved dışında Vorontsevich 3/6 üçlükle 14 sayı 5 ribaunt, Marjanovic faul problemine girince yine Kuzmic karşısında açılan Mozgov 11 sayı 9 ribaunt, dev hatalar yapan Khvostov 10 sayı 4 asist, Zubkov 6 sayı, Fridzon da 3 sayı 3 asist kaydetti. Kurbanov hayal kırıklığı yarattı…

 

Finalde, Jovic’in olası yokluğu Sırplar’ın pas ve asist trafiğinde büyük bir gedik açabilir; ama orayı Lucic ve bilhassa Micic ile doldurabilmeleri mümkün. Maçın genelini MarjanovicMacvan duosu, sonlarını ise Bogdanovic çok iyi oynadığı için, böylesi minik kesitler ve karar anları için Sırplar yarım adım önde görünüyor. Slovenler’de ise Vidmar’ın Marjanovic – Kuzmic – Stimac rotasyonuna karşı faul problemi yaşamaması ve beklenen performansı sergileyebilmesi, hayati bir unsur. Dragic, Bogdanovic’i dengeleyecektir; ötesi, Randolph, Prepelic ve özellikle, Doncic’e kalıyor. Doncic eğer bu maçı da büyük oynarsa, galibini tahmin edemeyeceğimiz müthiş bir maç sonu seyrederiz. Gönlüm Slovenler’den, altın madalya iştahı ve tatminlikler/doygunluklar hesaba katılınca ise, mantığım Sırplar’dan yana ağır basıyor. Bronz madalyada ise, İspanyollar her açıdan Ruslar’dan iki adım önde.

 

Not: Elim bir kaza neticesinde genç yaşta yitidiğimiz basketbolcu Ufuk Yanar’a rahmet, sevenlerine de başsağlığı dilerim…

 

Yazarın diğer yazılarına erişmek için tıklayın

 

mail: efe.ozenc@abcspor.com

twitter: @efe_ozenc

Youtube: @İmlacı

Son Haberler

FUTBOLUN BİTTİĞİ GÜN

Olmaz olsun böyle lig. Olmaz olsun böyle galibiyet. Yeter artık Fenerbahçe'nin bu ülkede maruz kaldığı muamele. Lanet olsun Fenerbahçe'yi senelerdir ırkçılık derecesinde...

Benzer Konular