https://abcspor.com/wp-content/uploads/2020/11/ataturk.jpg

EUROBASKET 2017 MADALYA MAÇLARI SONUÇLARI

Okunması Gerekenler

EuroBasket 2017, acısıyla tatlısıyla sonuçlandı. Bronz madalya maçında İspanya, Rusya’yı; altın madalya maçında da Slovenya, Sırbistan’ı, aynı skorla, 93-85 yendi ve turnuvayı muzaffer şekilde noktaladı. Bu sonuçlarla Slovenya, ülke tarihinin ilk basketbol madalyasını altın’a çevirirken, Sırplar (yine) gümüş, İspanyollar ise bronz madalya ile yetindiler. Her iki maç da, basketbol kalitesi açısından bizi kâfi derecede memnun etti.

7 Juan Carlos Navarro (ESP)İspanya 93 – 85 Rusya

Aslında maç, Gasol kardeşlerin Rusya ile muharebesi gibiydi. Öncelikle Marc, ardından da ağabeyi Pau, gerek faul çizgisinden, gerekse de pota altından Ruslar’a oldukça zor anlar yaşattı. Rusya’da bu kez ilk yarıyı mükemmel oynayan Shved, ikinci yarıda “takım oyunu”nu tercih eden koç Bazarevich tarafından ekseriyetle benchte tutuldu.

4 Pau Gasol (ESP)Bu dönemde Dmitri Kulagin, Zubkov, Mozgov ve Vorontsevich ile atak yapan Rusya, maç genelini çok kötü geçiren Fridzon’un ve nihayet kendi standardını tutturan Khvostov’un silkinişiyle basketleri ardı ardına sıraladı, ve İspanyollar 2 kez maçı bitirdiklerini zannederken, Ruslar’ın tehdidiyle maç hep 5-6 sayı ekseninde, sürprizlere gebe şekilde devam etti.

6 Sergio Rodriguez (ESP)Bu bölümde S-Rod ve San Emeterio’nun ekstra basketlerine Shved ile karşılık vermeye çalışan Rusya, Gasol kardeşlere direnemedi ve madalyayı rakibine kaptırdı. Bu sonuçla birlikte İspanyol efsanesi Juan Carlos Navarro, milli takım kariyerine 37 yaşında ve bir bronz madalya ile nokta koydu; yaşıtı bir diğer efsane Pau Gasol’un da, turnuvaların bundan sonraki takvim düzeni göz önüne alınarak, milli kariyerine aynı şekilde veda ettiğini söyleyebiliriz.

1 Aleksei Shved (RUS)Rusya’da Shved bu defa 25 dakika sahada kalarak 5/11 üçlükle 18 sayı 3 asist 5 top kaybı üretti, ve 1999’da büyük İspanyol skorer Alberto Herreros’un sayı kralı oluşunun ardından, 18 yıl sonra ilk kez, halihazırda NBA’de forma giymeyen bir oyuncu bir EuroBasket’i sayı kralı olarak noktaladı (bu süreçte geri kalan tüm turnuvalardaki sayı krallıklarının Pau Gasol, Dirk Nowitzki ve Tony Parker arasında pay edildiğini de hatırlatalım).

15 Timofey Mozgov (RUS)3 sayının gerisinden %45 ile oynayan Rusya’da ayrıca Mozgov 14 sayı 10 ribaunt 4 faul, Vorontsevich 10 sayı 5 ribaunt, Dmitri Kulagin 10 sayı 7 asist, Khvostov 8 sayı 9 asist, Zubkov 8 sayı, Fridzon 2/10 isabetle 6 sayı 4 ribaunt 3 asist, Kurbanov da 4 sayı 3 asist ve 5 faul ile maçı tamamladı.

 

13 Marc Gasol (ESP)Son 9 turnuvanın 8’inde madalya alma başarısını gösteren İspanya’da ise (geç açılan) Pau Gasol 26 sayı 10 ribaunt 3 asist 3 blok, Marc Gasol 25 sayı 4 ribaunt, S-Rod 16 sayı 9 asist 3 top çalma, iki sportmenlik dışı faul alarak oyundan atılan Rubio 4 sayı 7 asist, San Emeterio 8 sayı 5 ribaunt 3 asist, Juan Hernangomez de 6 sayı ve 4 asistle galibiyete katkı yapan isimler oldular.

 

Slovenya 93 – 85 Sırbistan

Bir maçın içerisinde bu kadar fazla öykü varsa, o maç için “final tadında” yakıştırması yapılır, malum. İşte bu final de, tam “final tadında” geçen, tarihe katkısı bol olan bir maçtı. İlk çeyrekten son çeyreğe dek sadece Bogdanovic’in omuzlarında oynamaya çalışan Sırplar, 1. ve 3. çeyrekte bunu başardılar; fakat üçüncü çeyrekteki başarılarının sebebi, Slovenler’in yeni “devleti” genç Doncic’in beklenmedik sakatlığı sonrası oyun dışı kalmasıydı. Oysa 2. çeyrekte, durdurulamaz ve tarihî bir oyun sergileyen “Dragon” Dragic önderliğinde Slovenya öyle bir ivme yakalamıştı ki, Doncic’in sakatlığından başka hemen hiçbir şey onların ritimini bozamazdı herhalde.

MILD5158Bu talihsizliğin üzerine bir de Dragic’in son çeyrekte yorgunluk ve dizine kramp girmesi sebebiyle müzmin hatalar yapmaya başlaması, Slovenya için bir rüyanın kabusa dönüşmesi anlamına gelebilirdi. İşte, bu noktada onlar, Rusya’nın İspanya karşısında denediği şeyi, yani takım oyunuyla, takım olarak galip gelmeyi, Prepelic – Blazic – Vidmar – Randolph dörtlüsünün devasa performansları, özverileri sayesinde başardılar.

14 Gasper Vidmar (SLO)Maç boyunca el üstü şutlarla rakibi bombardımana tutan Prepelic, maçtaki ilk (ve genele bakarsak, nadir) kaçan faul atışının sahibi olan, fakat Marjanovic’e akıl dolu, ders kitaplarına girecek denli mükemmel bir savunma uygulayıp sonlarda da ribauntları çekip çeviren Vidmar (Mozgov izlesin de savunma yapmayı öğrensin), bloklarıyla en gerekli yerde takıma ivme katan Randolph ve skor kısırlığına iki jump shot ile son veren Blazic, belki de kariyerlerinin en büyük oyununu oynadılar. Böylece, Dragic ile Doncic kenarda dua ederken, koç Kokoskov’un “takımı”, altın madalyayı bileğini hakkıyla söktü aldı.

7 Bogdan Bogdanovic (SRB)Sırbistan’da ise koç Djordjevic sonlara doğru bu kez Marjanovic ve Kuzmic kozlarını ileri sürmekte başarısız oldu, ve tüm iş, Macvan – Bogdanovic ikilisine kaldı. Hoş, Bogdanovic eğer kritik atışlarda bu kez başarısız olmasa, maç yine başa baş sürerdi; fakat elbette bir oyuncu tüm maçların clutch anlarında attığı şutları sokamayabilir – bu yüzden de, her şeyi sırtlayan Bogdanovic’i mesul tutmak, büyük hata olur. Bogdan, elinden geleni yaptı. Eğer bu defa Marjanovic Vidmar’ın savunmasında tökezlemeseydi, belki de Sırplar gümüş madalya istikrarına bir son verebilecekti.

MILD4859Hakemlerin, Dragic’in hücum faul kokan pozisyonunda müdafaacısı Lucic’e “flop” sebebiyle teknik faul çalması ve maç sonlarında Bogdanovic’in buram buram steps kokan pozisyonuna düdük çalmamaları hariç, göze çarpan hataları yoktu.

 

 

 

2003’teki Litvanya’dan sonra ilk kez namağlup şekilde şampiyon olan Slovenya’da, şampiyon olduktan sonra Dragic’in sakat Doncic’i sırtına alıp kürsüye getirişi, yetinmeyip, sakat olduğu için turnuvadan ve madalyadan mahrum kalan kardeşi Zoran’ı da tribünlerden aşağıya çağırarak kürsüye çıkartışı, Slovenya’nın nasıl ve niçin hem gerçekte hem de gönüllerimizde şampiyon olduğunu bize en güzel şekilde özetledi.

MVP

Adeta tüm basketbolseverlerin oy birliği ile MVP seçtikleri Dragic, böylece (kuşkusuz ki) kariyerinin en unutulmaz maçını da zaferle ve altın madalya ile taçlandırmış oldu. Başarıdaki en kritik pay muhakkak ki, doğduğu ülkeyi koçluk yaptığı takımla yıkan koç Kokoskov’a aittir.

Lakin bu defa istisnasız herkesin tartışmasız saygısını kazanan Dragic, maçı da 12/22 isabetten gelen 35 sayı (sakatlanmasa, 45’e kadar giderdi) 7 ribaunt 3 asist 2 top çalma ve 3 top kaybıyla tamamlayıp, adeta tek kişilik yıkım ekibi gibi mücadele etti.

 

Henüz 18 yaşında ülkesinin ilk madalyasına, ilk altın madalyasına erişen Doncic sakatlanana dek  0/5 üçlük, 3/10 saha içi isabet, mükemmel bir coast-to-coast geçiş hücumu smacı, 8 sayı 7 ribaunt ve 2 asist üretti.

 

 

7 Klemen Prepelic (SLO)Maçın genelini şahane oynadığı yetmezmiş gibi bir de maç sonunda kahraman olan Prepelic 4/8 üçlükle 21 sayı 4 ribaunt 3 asist, Blazic 7 sayı 3 ribaunt 2 asist; 2 sayıda kalsa bile, istatistiklerin, oyunu anlatmakta ne kadar yetersiz olabileceğini kanıtlayan Vidmar 5 ribaunt 3 blok (ve +17 savunma verimliliği – bu alanda sahanın lideriydi), hakiki bir Sloven gibi bu maçı ruhuyla oynayan Randolph 11 sayı 4 ribaunt 3 blok, Muric 5 sayı, savunmasıyla Bogdanovic’i bezdiren Nikolic de 4 sayı 3 ribaunt 2 asist ile tarihe geçti.

MILD5355Üç sayının gerisinden 8/25 isabette kalıp yine aradığını bulamayan, adeta kendi sonunu hazırlayan Sırbistan’da Bogdanovic 9/21 isabet ve 2/11 üçlükle 22 sayı 4 ribaunt 5 asist, son periyotta takımını skorda taşıyan Macvan 18 sayı 5 ribaunt 3 asist, Lucic 9 sayı 8 ribaunt 5 faul, Bircevic kritik anlarda gelen 2/2 üçlükle 8 sayı 5 ribaunt, Guduric 6 sayı, Marjanovic 15 dakikada 1/5 isabetle 6 sayı 3 ribaunt, Kuzmic 13 dakikada 6 sayı 2 blok (Sırplar’ı bu 5 kısalı sistem mahvetti), Micic 4 sayı 3 asist, sakatlığı nükseden Jovic ise 2 sayı ve 2 asist ile oynadı.

 

sasa doncic goran dragic ile ilgili görsel sonucuNot: Dragic, baba Sasa Doncic’le Union Olimpija forması altında gençken birlikte oynadıktan sonra, oğul Luka Doncic ile birlikte bu en güzel turnuvada da oynadı.

 

 

 

Turnuvanın ilk beşi; Sırbistan’dan Bojan Bogdanovic, Slovenya’dan Goran Dragic ve Luka Doncic, İspanya’dan Pau Gasol ve Rusya’dan Aleksei Shved şeklinde seçildi.

Şahsi görüşümle, turnuvanın 2. en iyi beşi: Dennis Schröder (ALM), Marc Gasol (İSP), Kristaps Porzingis (LET), Sergio Rodriguez (İSP), Boban Marjanovic (SIR) ;

Turnuvanın 3. en iyi beşi ise; Klemen Prepelic (SLO), Gasper Vidmar (SLO), Lauri Markkanen (FİN), Cedi Osman (TÜR) veya Bojan Bogdanovic (HIR) ve, ya Timofey Mozgov (RUS) ya da Davis Bertans’tan (LET) oluşmalı.

 

 

MIL28077Kayda değer oynayan diğer isimler, Jonas Valanciunas (LİT), Dairis Bertans (LET), Daniel Theis (ALM), Tornike Shengelia (GÜR), Melih Mahmutoğlu (TÜR), Adam Hanga (MAC), David Vojvoda (MAC), Andrei Mandache (ROM) Marco Belinelli (ITA), Gaby Olaseni (BBR), Artem Pustovyi (UKR), Evan Fournier (FRA), Joeffrey Lauvergne (FRA), Dario Saric (HIR), Janis Timma (LET), Mindaugas Kuzminskas (LİT), Adam Waczynski (POL) ve Nick Calathes, Kostas Sloukas & Giorgos Printezis (YUN) idi.

 

SERSLO07379

Yazarın diğer yazılarına erişmek için tıklayın

 

mail: efe.ozenc@abcspor.com

twitter: @efe_ozenc

Youtube: @İmlacı

Son Haberler

FUTBOLUN BİTTİĞİ GÜN

Olmaz olsun böyle lig. Olmaz olsun böyle galibiyet. Yeter artık Fenerbahçe'nin bu ülkede maruz kaldığı muamele. Lanet olsun Fenerbahçe'yi senelerdir ırkçılık derecesinde...

Benzer Konular