https://abcspor.com/wp-content/uploads/2020/11/ataturk.jpg

EUROBASKET 2017 2. TUR SONUÇLARI

Okunması Gerekenler

Dün oynanan dört karşılaşma ile, iki günlük 2. tur etabını tamamladık. A ve B Grubu temsilcilerinin eşleşmelerinden nice sürprizler doğarken, C ve D Grubu eşleşmeleri, tahminlere sadık kalarak neticelendi. Dilerseniz, kısaca bu maçlara bir göz atalım:

 

77 Luka Doncic (SLO)Slovenya 79 – 55 Ukrayna

Fiziksel dirençten ziyade, basketbol kalitesinin fark yarattığı bu eşleşmede, Slovenler beklendiği gibi Ukraynalılar’ı yanlarına bile yaklaştırmadılar. İlk yarıda aktif dinlenen Dragic’in omuzundan yükü yine Doncic, Blazic ve Prepelic alırken, Vidmar ve Dimec de rakibin tek istikrarlı silahı olan dev Pustovyi’yi pota altında iyice kapattı. Böylelikle, rölantide geçen son çeyrek hariç Ukraynalılar rakibin üstünlüğüne boyun eğmiş oldular. Bu maçın kahramanları Randolph (8/10 isabetle 21s 2b) ve Doncic (14s 9r 6a) olurken, Prepelic 14, Blazic ve Vidmar da 8’er sayı kaydetti. Dragic ise bu turnuvada ilk kez çift hanelere çıkamadı (2/12 ile 5s 4r 4a). Ukrayna’da Mishula forma giymezken, 10 farklı isim skora katkı verdi fakat bunlardan sadece Pustozvonov (11s) çift hanelere çıkabildi.

 

 

12 Robin Benzing (GER)Almanya 84 – 81 Fransa

Tamamen Fransa’nın (yani Heurtel’in) insafında geçen ilk çeyrekten sonra, turnuvanın flaş takımı Almanya, Theis – Schröder ikilisi ile maça tutundu. Başa baş geçen mücadelenin ibresi, 3. çeyrekte (ki Schöreder’in yanlışları sonucu maç Fransa’nın istediği raya oturmuştu) Steiger ve Benzing’in devreye girmesi ile Almanya’dan yana döndü. Genel görünümde kötü bir maç oynayan Schröder’in İsrail maçında yaptığı hataları tekrarlamaması, son periyotta Fransa’nın geri dönüşünü çok zorlaştırdı. Diaw’ın üçlüğü sonrası hakemlerin es geçtiği Alman stepsleri, Fransızlar’ın işini iyice zora soktu. Maçın bitmesine 11 saniye kala Fournier rakipten çalınan topu hızlı hücumda hemen bir üçlükle cezalandırsa bile, taktik faullerin ardından De Colo yine maç sonunu çok kötü bir tercihle oynadı ve henüz süre dolmadan kullandığı üçlük isabetli olmayınca Fransızlar turnuvaya erkenden veda etmiş oldular. Almanya’da maçın kahramanı Theis 22 sayı 6 ribaunt ile, Schröder 5/15 isabetten gelen 21 sayı 4 ribaunt 8 asist ile, Benzing 12 sayı, Steiger de 10 sayı ile mücadele etti; Voigtmann etkisiz kaldı. Fransa’da Fournier 27 sayı, smaçlar dışında etkisiz kalan Lauvergne 13 sayı 7 ribaunt, Diaw 15 sayı 9 ribaunt 6 asist, De Colo ve Heurtel ise düşük yüzdeyle 6’şar sayı üretti; Seraphin 6 sayı 7 ribaunt ile elinden geleni yaptı.

 

70 Luigi Datome (ITA)Finlandiya 57 – 70 İtalya

Turnuva boyunca hücumda alternatif skorer sıkıntısı yaşayan İtalya, Markkanen’i adeta kilitleyerek aynı sorunu rakibine yaşattı ve galip geldi. Evet, bu maç böyle özetlenebilir. İlk yarıda ansızın Melli, Datome ve Belinelli’nin isabetleriyle farkı yakalayan İtalyanlar, devamında tüm maçı savunmaya ağırlık verip tempoyu düşürerek geçirdiler ve rakibi boğdular. Finliler ise, Markkanen’in sihri olmadan sayı bulmakta çok çok zorlandılar. Koponen ve Wilson’ın çabalarıyla son çeyrekte farkı ancak 11 sayıya kadar indirebildikleri için, bu aşamada turnuvaya veda ettiler. İtalya’da eli hiç soğumayan Belinelli 5/8 üçlükle 22 sayı kaydetti; Datome 15, Melli ve Hackett da 10’ar sayı ile oyuna damga vurdu. Finliler’de ise Koponen 5/12 isabetle 13 sayı, Salin de 5/11 isabetle 11 sayı üretti; Markkanen 4, Wilson da 8 sayıda kaldı.

 

9 Ioannis Bourousis (GRE)Litvanya 64 – 77 Yunanistan

Turun belki de en sürpriz neticesi, bu maçta alındı. Nitekim tüm turnuvayı bocalayarak geçiren, üzerine bir de Tiante’nin kelamları sonucu takım içi kargaşalara ve Bourousis ile koçun dargın iletişimi ile iyice kaosa sürüklenmiş gibi görünen Yunanlılar, ne olduysa bu maçın ikinci yarısında 2009 Eurobasket’i anımsayarak oynadılar ve tam 13 sayı farkla Litvanya gibi bir ekolü mağlup edip çeyrek finale çıktılar. Maçın başında 8-0’lık seri ile skoru 14-25’e taşıyan ve Printezis sayesinde Motiejunas’ı çökerten Mavi-Beyazlılar, Calathes, Papagiannis, K-Pap ve Printezis’in hücumdaki verimlililkleri ile, Kalnietis-Valanciunas-Kuzminskas üçlüsü karşısında ilk yarıyı 7 sayı farkla önde kapattılar. 3. çeyrekte ise, aranan Yunan kumandan, lider bulundu: Sloukas iki üçlük isabeti de dahil bu çeyrekte tam 13 sayı bularak takımını coşturdu, Bourousis turnuva başından bu yana ilk kez isminin hakkını verdi ve Kalnietis & Kuzminskas Co.’nun üçlükleri hariç Litvanya’nın direnci çöktü (tabi Grigonis’e verilen sportmenlik dışı faulünde etkisi vardı bunda). Son çeyrekte Grigonis ile Sloukas’ın atışmasını, Bourousis’in desteğiyle Yunanlılar kazandı ve maçı da galip tamamladılar.

9 Ioannis Bourousis (GRE)Yunanistan’da Sloukas 21 sayı (5/7 üçlük) 4 ribaunt 4 asist ile devleşirken, Calathes 14 sayı 6 asist, Bourousis 11 sayı 8 ribaunt 6 top çalma, K-Pap 11 sayı 6 ribaunt, ilk yarıdan sonra düşüşe geçen Printezis de (3/12 isabetle) 8 sayı 4 ribaunt 4 asist ile galibiyete katkıda bulundu. Papagiannis, Valanciunas’ı boyalı alanda iyi durdurdu. Tiante ise sadece savunmada verimliydi. Litvanya’da Kuzminskas 20 sayı 5 ribaunt, Valanciunas 13 sayı 15 ribaunt, Kalnietis 4/12 isabetle 11 sayı 7 asist 4 top kaybı, Grigonis ve Ulanovas da 7’şer sayı ile mücadele etti. Böylelikle, geçen turnuvanın 2.si olan Litvanlar da bu Eurobasket’e erkenden veda ettiler.

 

13 Janis Strelnieks (LAT)Letonya 100 – 68 Karadağ

Felaket geçirdiği bir ilk 5 dakikanın ardından, Letonya rakibini dümdüz etti. Önce Porzingis başladı, ardından Bertans kardeşler, Blums ve Timma devam etti, ve de Peiners ile maç 32 sayı farklı noktalandı. Maç boyunca hem fiziksel (ayak bileği) hem de mental bir sorundan muzdaripmiş gibi görünen Rice’tan hiç verim alamayan Karadağ’da ise Dubljevic – Vucevic ekseni hariç olumlu bir şey yoktu. Kadro ve oyun kalitesi sahaya birebir yansıdı ve Letonya, adını çeyrek finale yazdırdı. Letonya’da Timma 21 sayı 5 ribaunt 6 asist, Porzingis 19 sayı 6 ribaunt 3 asist 2 blok, Strelnieks 12 sayı 7 asist, Dairis Bertans 9 sayı 5 asist, Blums 10 sayı, Smits ve Peiners de 8’er sayı ile kahramanlaşırken, Karadağ’da Dubljevic’in 21 sayı 4 ribaunt, Vucevic’in de 16 sayı 9 ribaunt 4 asistlik performansları, bu tarihi mağlubiyete engel olamadı.

 

32 Ognjen Kuzmic (SRB)Sırbistan 86 – 78 Macaristan

Her ne kadar Hanga hücumda yine bol bol karavana atsa da, Perl-Vojvoda-Ferencz ekseni sayesinde, beklenenden çok daha çekişmeli bir maç oynandı. Maçın başında ve sonunda Kuzmic, geri kalan bölümlerde de Marjanovic ile rakip pota altını domine eden Sırplar, sanki üzerlerindeki o “tatile geldik” edasını hiç atamamışçasına işin ciddiyetinden hep bir parça yoksun oynadılar ve rakibe geri dönüş için bol bol fırsat verdiler. Eğer Hanga iyi bir gününde olsaydı, bu rehavet, onlara pahalıya mâl olabilirdi. Sırplar’da Kuzmic 17 sayı 10 ribaunt 3 asist, Bogdanovic 17 sayı 6 asist 4 top kaybı, Marjanovic 14 sayı 6 ribaunt 4 top kaybı, Macvan 14 sayı, Lucic 11 sayı 5 ribaunt, Jovic de 9 sayı 7 asist ile öne çıkan isimler oldular. Macaristan’da Hanga 1 sayı 4 asistte kaldı; Perl 22 sayı 7 ribaunt 4 asist, Vojvoda 11 sayı, ilk kez çapını büyüten Ferencz 15 sayı, Keller de 8 sayı 5 ribaunt ile oynadı. Macarlar’ın mücadelesi, takdire şayandı…

 

MILD1635İspanya 73 – 56 Türkiye

Bu turnuvada son derece yüksek yüzdeyle üçlük kullanan, fakat şutunun riske edildiği bu maçta ilk üç çeyrekte bocalayan Rubio’nun, son periyotta maçı kopartan üçlükleri yüzünden direncimiz çöktü ve maç bu skorla tamamlandı. Yoksa, bilhassa 2. ve 3. çeyreklerde İspanya gibi bir elit ekibe karşı yapılabilecek en mükemmel müdafaayı, hem de aradaki bunca kalite farkına rağmen yaptık ve skoru yine kafa kafaya getirdik. Öyle ki, eğer S-Rod İspanya’yı muhteşem bir üslupla çekip çevirmeseydi (3. çeyrek biterken attığı o ekstra üçlük dahil), Gasol biraderler bile bize karşı koyamazdı. Fakat oyun kurucu rotasyonları arasındaki kalite farkı, maçın başında ve sonunda kendisini belli etti ve İspanya kazandı. Biz ilk iki çeyrekte üçlük isabeti bulamadık, ilk çeyrekte 4 dakikaya yakın bir süre sayı atamadık, fakat Furkan Korkmaz’ın destansı orta mesafe isabetleri ve alley-oop’u ile maçın havasından kopmadık. Maçın başını kötü geçiren Cedi de 3. çeyrekte ilk üçlüğümüzü kaydederek bizi canlandırdı. Bu avantajın üstüne, devasa savunma konsantrasyonumuz sayesinde İspanyollar birkaç kez 24 saniyelik hücum süresini doldurdular. Erkan Veyseloğlu da en kritik yerlerde takipçiliği ile bize sayılar kazandırdı.

9 Ricky Rubio (ESP)Oldukça iyi yüzdeyle serbest atış kullanmamızın meyvelerini, S-Rod ve Rubio’nun kalp kıran üçlükleri bozdu. Yoksa yine 5 kısalı sistemimiz ile rakibi istediğimiz kıvama taşımıştık. Dikkat çeken noktalar; Göksenin ile giriştiği top kapma mücadelesinde yaptığı müdahaleye karşın Rubio’ya sportmenlik dışı faul çalınmaması; bize 2 adet teknik faulün çıkması; Semih’in ilk saha içi isabetini son periyotta bulması, Semih ve Kenan’ın ilk çeyrekte çok kelepir atışları kaçırması ve düdüklerden yana yine bahtımızın kapalı olmasıydı. Barış da bu maçta hiç verimli olamadı….

MILD2015İspanya’da S-Rod 11 sayı 4 ribaunt 9 asist, Rubio 15 sayı 3 asist, Pau Gasol 11 sayı 7 ribaunt 4 asist 2 blok, Marc Gasol 10 sayı 5 ribaunt 4 faul, Navarro ve Juan Hernangomez de 8’er sayı ile oynarken, Millilerimiz’de Furkan Korkmaz 20 sayı 5 ribaunt, Melih 10 sayı, Cedi 8 sayı 4 ribaunt 3 asist 2 top çalma 4 faul, Semih 6 sayı 10 ribaunt, Sertaç 4 sayı 3 ribaunt, Erkan da 4 sayı ile mücadele etti; Sinan, yine, itiraf ettiği üzere, ismine yakışmayan bir oyun sergiledi.

Her maçın her saniyesinde tüm yüreğini, kabiliyetini ve emeğini eksiksizce sahaya koyan 12 Dev Adam’a ve teknik ekibe, bize yaşattıkları gurur için teşekkür ederiz…

 

1 Aleksei Shved (RUS)Hırvatistan 78 – 101 Rusya

Maçın kırılma ânı, 3. çeyreğin başlamasıydı. İlk yarıdaki Hırvatlar’ın yerinde yellerin estiği ikinci yarıda, Rusya hız kesmeyerek, hatta bir vites de arttırarak, umulmadık bir farkla galip geldi. Dış şutlar yönünden kötü bir turnuva geçiren Saric bu maçta 3/14 gibi dehşetengiz bir saha içi isabet yüzdesinde kalınca, Bogdanovic yalnızlığın esiri oldu ve Hırvatlar Ruslar’a ikinci yarıda hiçbir direnç gösteremediler. Rusya’da Shved 27 sayı 4 ribaunt 12 asist ile evladiyelik bir performans sergilerken, Fridzon 13, Zubkov 14, Kulagin 14, Mozgov 10, Kurbanov 9, Vorontsevich 8, Khvostov da 6 sayı ile skora katkıda bulundu. Hırvatlar’da Bogdanovic 28 sayı ile ayakta kalan yegane isim oldu; Saric 13 sayısının yarısını serbest atışlardan buldu, Zoric 11, Ramljak, Tomas ve Planinic de 6’şar sayı kaydetti. Simon-Ukic-Popovic üçlüsünün etkisizliği de dillere destandı. Bu sonuçla Rusya çeyrek finallere yükseldi, Hırvatlar ise turnuvayı kapattılar.

 

Böylelikle çeyrek finallerde, Letonya – Slovenya (müthiş bir maç olacak, ve elenene çok yazık olacak), Almanyaİspanya, RusyaYunanistan ve İtalyaSırbistan karşılaşmaları oynanacak. Bu eşleşmelerde Letonya, İspanya, Sırbistan ve Rusya, bir adım öne çıkan ekipler. Tabi hiçbir ev sahibi ekibin, çeyrek finallere kalamadığını da belirtelim…

 

Tekrardan her şey için teşekkürler 12 Dev Adam…

 

Yazarın diğer yazılarına erişmek için tıklayın

 

mail: efe.ozenc@abcspor.com

twitter: @efe_ozenc

Youtube: @İmlacı

Son Haberler

FUTBOLUN BİTTİĞİ GÜN

Olmaz olsun böyle lig. Olmaz olsun böyle galibiyet. Yeter artık Fenerbahçe'nin bu ülkede maruz kaldığı muamele. Lanet olsun Fenerbahçe'yi senelerdir ırkçılık derecesinde...

Benzer Konular