https://abcspor.com/wp-content/uploads/2020/11/ataturk.jpg

2018 NFL DRAFTINA DOĞRU 2: KOLEJİN GENÇ YILDIZLARI

Okunması Gerekenler

Preseason adı verilen ve NFL yönetimi tarafından belirlenen fikstür ile 32 takım da dörder tane maç yaparlar. Bu süre zarfında her takımın kadrosunda 90 oyuncu vardır. Bu da 2880 oyuncuya tekabül eder. Dördüncü maçın bitiminden bir hafta sonrasında, her takım 90 olan kadrosunu 53 kişiye düşürür. Özetle, NFL’in oyunu her yıl daha da yukarıya taşımasını sağlayan, sadece en iyilerin takımda kalmasına izin veren bu hızlı sirkülasyondur.

 

Amerikan Futbolunun en medyatik olduğu dönem, sanıldığının aksine normal sezon, playofflar ya da Super Bowl değil, Offseason adı verilen ve Super Bowl’un ertesi günü başlayan NFL Draftı ile son bulan yaklaşık 3 aylık süreçtir. NBA’in aksine sadece 60 değil, tam tamına 256 oyuncu NCAA ya da diğer adıyla Kolej Futbolu liglerinden seçilir. Daha önce NFL’de şansını denemiş, başarılı olamamış, ama yaşı da henüz genç olan birçok geçmiş oyuncu da sezon öncesi denemelere katılırlar. NFL Draftında seçilmeyen 400 oyuncu da sezon başı kamplarında NFL takımlarına katılırlar. NBA’in aksine draftta seçilmeyen, ancak bir NFL efsanesi olmayı başaran birçok oyuncu vardır.

 

Bununla beraber NFL Draftı içinde seçilmeyen bu 400 oyuncunun içinde de, ilgi çeken ilk 80 oyuncu için müthiş bir trafik yaşanabiliyor. Eskiden NFL Draftının 12 tur ve 340 oyuncu üzerinden yapıldığını hatırlamak gerekiyor. NFL yönetimi biraz Draft süresini kısaltmayı, biraz Draft sonrası rekabeti kızıştırmayı, biraz da serbest piyasa uygulamasını devreye alarak 7 tur ve 256 oyunculuk Draft düzenini getirmeyi uygun buldu.

 

NFL’de oyuncu takasları daha az olduğu ve en büyük efsaneler dahi rahatça serbest bırakılabildiği için, bir takım ile kalıcı şekilde sözleşme imzalamak profesyonel bir NFL oyuncusu adayı için çok önemli.

 

Amerikan Profesyonel Spor sistemi piramidinin tabanını liseler ve onun bir üst basamağını da, bizim üniversite adını verdiğimiz kolejler oluşturur. Lisede ve kolejde bir takımda forma giymeyen bir oyuncunun seçilmesi olasılığı, uluslararası oyuncu olmadığı sürece, alınan bazı önlemlerle engellenmiş durumdadır.

 

ABD sistemi, parayı ve sermayeyi ilahlaştıran tüm kapitalist değerlerine rağmen, en azından bir üniversitede temel eğitim almaya öncelik verir. Yaş sınırı ile ayarlanan bu öncelik, NBA’de en az 19 yaş yani 1 yıllık, NFL’de en az 20 yaş yani 2 yıllık üniversite eğitimini mutlak hale getirir.

 

Mezuniyeti beklemeden erken profesyonel olan birçok büyük sporcu, okula geri dönerek eğitimini tamamlamıştır. NBA efsaneleri Michael Jordan ve Shaquille O’Neal, olimpik artistik patinajcı Michelle Kwan, Tenisin süper yıldızı Venus Williams ve NFL yıldızı SS Troy Polomalu yüz milyonlarca dolarlık servetlerine ve sayısız başarılarına rağmen kampüse geri dönüp eğitimlerini tamamlayan profesyonel oyunculara en güzel örneklerdir.

 

Yazı dizimizin bu ikinci yazısında, işte bu kolejlerde yıldızlaşmış, kendilerini parlak ve başarılı bir gelecek bekleyen, bu 2018 NFL Draft’ına katılım için başvuran bazı genç yıldız adaylarıyla tanıştırmak istiyoruz. Amerikan Futbolu medyasında gelenek olduğu üzere ve pozisyon pozisyon analiz etmeye çalışacağız:

 

OYUN KURUCULAR (QUARTERBACKS)

 

* Belirlediğimiz kriterler ışığında, oyun kurucu pozisyonu için NFL takımları gözlerini iştah açıcı 6 süper yıldız adayına çevirmiş durumda. Eğer hepsi de ilk turda seçilirse, 1999 NFL Draftı ilk turunda seçilen 5 Oyun Kurucu rekoru kırılmış olacak.

KOŞUCULAR (RUNNING BACKS)

 

* Amerikan Futbolunun saha ömrü en kısa, eskiye oranla çok çok az saygı gören, yine de tüm takım hücumunu omuzlarında taşıyan koca yürekli küçük adamların pozisyonu olan Koşucuların, bu draftta geleceğin en büyüklerinden gösterilen Penn State RB Saquon Barkley sayesinde ilk tura bir oyuncu sokmasına kesin gözüyle bakılıyor. İkinci ve üçüncü oyuncunun ilk turdan seçilmesi zayıf bir olasılık olarak gözüküyor.

 

YAKALAYICILAR (WIDE RECEIVERS)

 

* Son iki yılın enfes yakalayıcı portföyünden sonra, bu yılın yakalayıcıları çok daha düşük bir profil sergiliyor. Alabama WR Calvin Ridley’nin yanına ikinci bir oyuncunun ilk turda seçilerek eklenmesi şu anda düşük bir ihtimal olarak gözüküyor.

KÖŞE YAKALAYICILAR (TIGHT ENDS)

* Tıpkı koşucular ve yakalayacılar gibi, bir başka Oyun Kurucunun silahı Pozisyon olan Köşe Yakalayıcıların da durumu çok farklı değil. Hatta bir olasılıkla South Carolina TE Hayden Hurst, Penn State TE Mike Gesicki ya da South Dakota State TE Dallas Goedert dışında ilk turda seçilebilecek bir aday gözükmediği gibi, Hurst, Gesicki ya da Goedert de büyük olasılıkla seçilmeyecekler.

HÜCUM HATTI: KÖŞE, İÇ VE MERKEZ (OFFENSIVE LINEMEN: TACKLES, GUARDS & CENTERS)

* Her takım sporunda “büyük oyuncu” kontenjanı muhakkak vardır. FIFA Futbolda savunma oyuncuları, Basketbolda pota altı uzunları, Voleybolda pasör çaprazları vs. Amerikan futbolundaki pozisyonların çoğu iri yarı olduğu gibi, Hücum ve Savunma Hatları yanında ufak tefek kalmaktalar.
* Hücum Hattı da, Oyun Kurucu pozisyonu hariç, diğer tüm Hücum pozisyonları gibi: İlk tur potansiyeli olan oyuncu sayısı sınırlı. Neyse ki, gerek her takımda beşer Hücum Hattı oyuncusu ihtiyacı olduğu için, gerekse de aşırı derecede Hücum Hattı ihtiyacı olan takımlar bulunduğu için bu pozisyon kümesinde ilk turda en az 5 ya da 6 oyuncunun seçileceği öngörülüyor. Bunların en kesin olanları da Notre Dame okulunun iki oyuncusu OG Quenton Nelson ve OT Mike McGlinchey

SAVUNMA HATTI: KÖŞE, ORTA VE MERKEZ (DEFENSIVE LINEMEN: PASS RUSHERS, DEFENSIVE TACKLES & NOSE TACKLES)

 

Bu Draftın en büyük potansiyeli olan Savunma Hattı oyuncuları çok büyük bir havuzu oluşturuyorlar. Elbette bu bollukta bile ıskalanmaması gereken, üst kalibrede oyuncular var. NC State DE Bradley Chubb, Alabama DT Da’Ron Payne ve UTSA DE Marcus Davenport bu sınıfın en kalburüstü oyuncularıdır.

 

MERKEZ SAVUNMACILAR: DIŞ VE İÇ (LINEBACKERS: OUTSIDE LINEBACKERS & INSIDE LINEBACKERS)

 

Çizgi gerisinde tüm alt paket ve karma oyunlardaki hilelerin merkezi olan, savunma düzeninde sürekli ayarlama yapan Merkez Savunmacıları çok güçlü bir sınıf olmasa da ilk 10-15 oyuncu NFL’e renk katacak meziyetlere sahipler. Virginia Tech LB Tremaine Edmunds, Georgia LB Roquan Smith ve Boise State LB LEighton Vander Esch ilk turda seçilmesine kesin gözle bakılan ve ilk yıllarında müthiş bir etki yapacağı öngörülen isimler.

 

SAVUNMA BEKLERİ: KÖŞE BEKLER VE SON SAVUNMA (DEFENSIVE BACKS: CORNERBACKS & SAFETIES)

* Savunma hattı ile beraber en bol ve kaliteli opsiyonun olduğu pozisyonlardan biri de savunma bekleri. Gerek Köşe Bekler, gerek son savunmalar bol miktarda. Özellikle Alabama S Minkah Fitzpatrick, Florida State S Derwin James, Ohio State CB Denzel Ward ve Iowa CB Josh Jackson’ın ilk turda seçilmesine yaklaşık “2 yıldır” kesin gözüyle bakılıyor.

ÖZEL TAKIMLAR: SERBEST VURUŞÇULAR, DEGAJCILAR VE UZUN BAŞLATICILAR (SPECIAL TEAMS: KICKERS, PUNTERS & LONG-SNAPPERS)

* İlk iki turda seçilmesi neredeyse olanak dışı görülen özel takım oyuncularından geri kalan 5 turda seçilecek oyuncular varsa, bunlar Auburn K Daniel Carlson, Florida K Eddy Pineiro, Texas P Michael Dickson ve Florida P Johnny Townsend olacaktır.

 

Yarın yazı dizimizin üçüncü ve son yazısında, bu yazıda pozisyonel olarak değerlendirdiğimiz kolej yıldızı oyuncuları takım ihtiyaçları açısından ilk iki tur için sıraya dizerek olası bir 2018 NFL Draft senaryosu oluşturacağız.

Yazarın diğer yazıları için tıklayın

mail: murat.guler@abcspor.com

twitter: @kirjalian

Son Haberler

FUTBOLUN BİTTİĞİ GÜN

Olmaz olsun böyle lig. Olmaz olsun böyle galibiyet. Yeter artık Fenerbahçe'nin bu ülkede maruz kaldığı muamele. Lanet olsun Fenerbahçe'yi senelerdir ırkçılık derecesinde...

Benzer Konular