https://abcspor.com/wp-content/uploads/2020/11/ataturk.jpg

2016 WTA SEZONU DEĞERLENDİRME

Okunması Gerekenler

arif sahin 102016 WTA Sezonu

Kadınlar tenisinde 2016 sezonu biterken, sezonu turnuvalarla birlikte hatırlayalım…

 

GRAND SLAM turnuvaları

 

_ Yılın ilk Slam’i olan Avustralya Açık’ta şampiyon Alman Angelique Kerber oldu. Kerber, yılın en iyi maçlarından birine sahne olan maçta Serena Williams’ı devirdi ve kariyerinin ilk Slam şampiyonluğunu kazandı. Radwanska yarı final oynarken, bu yılki tek Slam’ini oynayan Maria Sharapova çeyrek finalde elendi. Konta kariyerinin ilk Slam yarı finalini oynarken, elemelerden geçen Shuai Zhang çeyrek final oynama başarısını gösterdi. Halep-Muguruza-Kvitova erken elenen seribaşları oldular.

 

_   Roland Garros’ta finalist değişmedi ama şampiyon değişti. Garbine Muguruza, sadece turnuvadaki ilk setini kaybetti ve kalan setlerde tiebreak bile oynamak zorunda kalmadı, kariyerinin ilk Slam şampiyonluğunu Serena Williams karşısında elde etti. Bu yılı istikrarsız geçiren iki isim, Kiki Bertens ve Sam Stosur diğer yarı finalistler oldular. Turnuvanın ikinci haftasında Pazartesi günü maç oynanmadı, hafta içi de yağmur araları oldu ve yağmur yüzünden zeminin de ağırlaştığını not edelim.

 

_ Wimbledon’da da yağmurlu tablo pek değişmedi. Turnuvanın ilk haftasında birçok kez maçlara yağmur arası verildi. Serena Williams, sadece McHale karşısında bir tiebreak kaybettiği turnuvada finalde Kerber’i yendi ve tüm maçlarda neredeyse kusursuz oynayarak şampiyon oldu. Serena, bu turnuvada çiftlerde de ablası Venus’le şampiyonluk yaşadı. Vesnina ve Venus diğer yarı finalistler olurken, önceki yılın finalisti Muguruza bu sefer ikinci turda elendi.

 

_ Yılın son Slam’i olan Amerika Açık’ta finalde iki Avrupalı karşılaştı. Angelique Kerber, Karolina Pliskova karşısında final setinde geriden gelerek kazanmayı başardı ve dünya 1 numarası oldu. Serena Williams ve Caroline Wozniacki diğer yarı finalistler oldular, Kuznetsova ve Cibulkova erken elenen seribaşları oldular.

 

BÜYÜK TURNUVALAR

 

_ Yılın Slam’ler dışındaki ilk büyük turnuvası olan Doha’da bol sürprizli bir turnuva yaşandı. Final maçında Carla Suarez Navarro, Jelena Ostapenko’yu yenerek şampiyonluğa ulaştı. Kerber ve Halep erken elendiler, Petkovic ve Saisai Zheng de çeyrek finale ulaşmayı başardılar.

 

_ Mart ayı Amerika’daki büyük turnuvalarla geçti. İki turnuvada da şampiyon Victoria Azarenka oldu. Indian Wells’te 13 nolu seribaşı olan Vika, finalde Serena’yı yenerek kupayı kazandı… Miami’de ise dördüncü turda Serena’yı eleyen Kuznetsova’yı finalde yendi ve duble yaptı.

 

_ Mayıs başındaki iki önemli turnuvanın ilki olan Madrid de çok sürpriz yaşanan bir turnuvaya sahne oldu. Finalde Simona Halep, Cibulkova’yı yenerek şampiyon oldu, elemelerden gelen Chirico ve Stosur diğer yarı finalistler oldular… Roma’daki turnuvada ise Amerikalılar finale ulaştılar. Finalde 1 nolu seribaşı Serena Williams, Keys’i yendi, Begu ve Muguruza yarı final oynadılar.

 

_ Amerika turundaki ilk büyük turnuva olan Rogers Cup’ta gülen Simona Halep oldu. Halep, finalde Keys’i geçerken, Kucova’nın yarı final oynaması büyük sürpriz oldu. Kerber ise diğer yarı finalist oldu… Olimpiyatlar’da büyük sürpriz yaşandı, sezon boyu pek de bir şey yapmayan Monica Puig, finalde Kerber’i yenerek altını aldı. Bronz madalya maçında ise Kvitova, Keys’i yendi… Amerika Açık öncesi Cincinnati’de Karolina Pliskova ile Angelique Kerber adeta Amerika Açık finalini haber veren finalde karşılaştılar ve Pliskova galip geldi. Muguruza ve Halep diğer yarı finalistler oldular.

 

_ Asya’daki iki turnuva da sezonun son önemli turnuvaları oldular. Wuhan’de Petra Kvitova mükemmel bir hafta geçirdi ve hafta boyunca çok kısa sürede biten maçlar oynayarak şampiyon oldu. Cibulkova finalist olurken, Kuznetsova ve Halep de yarı finalistler oldular… Pekin’de ise Agnieszka Radwanska mükemmel bir hafta geçirdi, finalde Konta’yı yendi ve yarı finalistler Keys ile Cibulkova oldular.

 

_ İlk 8’in katıldığı Yıl Sonu Finalleri’nde 8 no Dominika Cibulkova, ilk kez katıldığı Final’lerin finaline kaldı ve 1 no Kerber’i devirmeyi başardı… Elite Trophy’de ise Petra Kvitova, finalde Svitolina’yı yenerek şampiyon olmayı başardı.

 

_ FED Cup’ta son altı yılda beşinci kez Çek Cumhuriyeti şampiyon oldu. Çekler, sırasıyla Romanya-İsviçre-Fransa’yı deplasmanlarda 3-2’yle geçerken Karolina Pliskova yıla damga vuran isim oldu.

Yazarın diğer yazıları için tıklayın

mail: arif.sahin@abcspor.com

twitter: @arifsahin1

Son Haberler

FENERBAHÇE GİBİ

Önce kızlarımızı kutlamak istiyorum. 2 sene üstüste Euroleague şampiyonluğunu kazanan kadın basketçilerimize ve böylesine yetenekli ve karakterli oyunculardan oluşan...

Benzer Konular