https://abcspor.com/wp-content/uploads/2020/11/ataturk.jpg

2014 NBA DRAFT’I BELLİ OLDU

Okunması Gerekenler

TAYFUN ERSONMEZPlayoffların bitmesiyle tüm gözlerin çevrildiği NBA’nin temel taşlarından biri olan DRAFT’lar nihayet sonuçlandı.

Belki de bu draftın en önemli olayı Isaiah Austin’in NBA tarafından draft edilmesiydi. Isaiah Austin’a “Marfan Sendromu” teşhisi konulmuş ve draftlara çok kısa bir süre kala basketbolu bırakmak zorunda kalmıştı. Adam Silver’ın “En azından hayalini kurduğu bu draft anını ona yaşatmak istedim” diyerek Isaiah Austin’i onurlandırması gerçekten çok güzel bir görüntüydü.

Tabii ki gözler gene ilk üç sıradaydı. Jabari Parker – Joel Embiid(sakat ve parkerlere dönmesi yaklasık 4-6 ay deniliyor) ve Andrew Wiggins. Hangisi önce seçilecek merakla bekleniyordu.

Bu arada son 10 yılda 4 kez 1. Sıra draft hakkı kazanmıs olan Cleveland Cavaliers’a gözler kilitlenmiş durumda. Bilindiği üzere Maccabi Tel Aviv’i hiç beklenmedik bir şekilde Euroleague şampiyonu yapmış olan, daha önce birçok takımda başarıları bulunan (nedense Efes hariç!) David Blatt yeni koç oldu. Bu sene artık onları dikkatle izlememiz gerekecek.

2014 Draftı’nda birçok uluslararası oyuncu geceye damgasını vururken, ilk turda tam 8 tane uluslararası oyuncu yer aldı.

Şimdi 2014 Draft seçimlerine bir göz atalım;

1)      Andrew Wiggins (Cleveland Cavaliers) ; Çok atletik olmasının yanı sıra, top çalma ve blok tehdidi sağlayan uzun kollara sahip, Shooting Guard-Kansas Uni.-1985 doğumlu Kanada vatandaşı olan oyuncu geçtiğimiz sezonu 17.1 sayı, 5.9 ribaunt ortalamalarıyla tamamladı. Dış şutları biraz zayıf, maç içinde ara ara kopukluk yaşıyor. David Blatt ile başarıya ulaşacaktır.

2)      Jabari Parker (Milwaukee Bucks) ; Skorer, oyun görüşü ve zekası oldukça yüksek, fakat savunma tarafında ne yapacağı biraz merak uyandırıyor. Small Forward-Duke Uni.-1995 doğumlu oyuncu fiziğinin güçlenmesiyle daha iyi olacak. Geçen sezon 19.1 sayı, 8.7 ribaund, 1.2 asist istatistikleri ile oynadı.

3)      Joel Embiid (Philadephia 76’ers) ; Sergi Ibaka’ya benzetilen oyuncunun hızlı ayakları var. Center-Kansas Uni.-1994 doğumlu, pota altında hakimiyet kurabiliyor. Kamerun doğumlu. Sırt sakatlığı kafalarda biraz soru işareti bırakıyor. 4-6 ay arası yok. Geçen sezon 11.2 sayı, 8.1 ribaund, 1.4 asist istatistikleri ile oynadı. Sağlıklı olursa uzun yıllardır beklenen pota altı canavarı NBA’ye gelmiş olabilir.

4)      Aaron Gordon (Orlando Magic) ; Power Forward-Arizona Uni.-1995 doğumlu. Boyuna göre oldukça hızlı bir oyuncu olan Gordon iyi bir pasör ve atletik. Faul atışları zayıf. Sıçrama yeteneği nedeniyle Blake Griffin’e benzetiliyor. Geçen sezon 12.4 sayı, 8.0 ribaund, 2.0 asist istatistikleri ile oynadı. Banvit’te oynayan Drew Gordon’un kardeşi.

5)      Dante Exum (Utah Jazz) ; Shooting Guard-Australian Institute of Sport-1995 doğumlu. Avustralyalı oyuncu yeteneği ile dikkat çekiyor. Bu draftaki en winner karakterli oyuncu olabilir. Potansiyeli oldukça yüksek. 2012 yılında 17 yaş altı ve 2013 te  19 yaş altı Dünya şampiyonasına katılmıştır. John Wall’a veya Shaun Livingston’a benzetiliyor. Tam bir oyun kurucu değil belki biraz da Kobe’ye benzetebiliriz.(Crossover stili, sürati ve de o yaşlarda şutu olmaması)

6)      Marcus Smart (Boston Celtics) ; Point Guard-Oklahoma State Uni.-1994 doğumlu. Tam bir point guard olmayabilir. Fiziği ve saha görüşü ile farklılık yaratıyor. Kötü şut seçimleri var, şutuna pek güvenmiyor. Geçen sezon 18.0 sayı, 5.9 ribaund, 4.8 asist istatistikleri ile oynadı Marcus’un gelmesi bir ihtimal Rondo’nun gitmesi demek olabilir. Celtics Rondo takasıyla güzel parçalar eklemek isteyecek büyük bir ihtimalle. Pota yakınlarında top almaktan ve onu savunan daha etkisiz guardların üzerinden ya sayı buluyor ya da faul alıyor. Geçen sen maç başına 8 faul atışı ile en çok faul atışı kullanan oyuncu oldu. Boston Celtics koçu Brad Stevens’ın draft sonrası yaptığı açılamada Marcus Smart ve Rajon Rondo’nun yanyana oynayabileceğini söyledi. Öte yandan tüm bu söylemlere rağmen Celtics’in Rondo’yu takas edebileceği konuşuluyor.

7)      Julius Randle (Los Angeles Lakers) ; Power Forward-Kentucky Uni.-1994 doğumlu oyuncu savunmada pek iyi değil çalışması gerekecek. Sağlam bir basketbol temeli var ve cüssesine göre çok atletik. Pota altında korkusuzca hücum edebiliyor ayrıca sıkışık alanda iyi hareket olanağı yaratabiliyor. İstikrarlı olmayan bir şutu var. Bu sebeple pota altı hücumuna ağırlık vermiş durumda. Ribaunt konusunda Lakers’ı rahatlatır. Kobe izin verirse Lakers’a aranan gençlik ateşini getirir. Geçen sezon 15.0 sayı, 10.4 ribaund, 1.4 asist istatistikleri ile oynadı. Zach Randolph’e benzetebiliriz.

8)      Nik Stauskas (Sacramento Kings) ; Shooting Guard-Michigan Uni.-1993 doğumlu. Klay Thompson’a benzeyen bir oyun stili var. Anne ve babasi Litvanyalı ama kendisi Kanada doğumlu ve altyapıda Kanada Milli Takımında oynadı. Top hakimiyeti iyi. Dış atışları nedeniyle Drazen Petrovic’e benzetildi. Savunma tarafında ne yapacağı önemli çünkü pek başarılı olduğu söylenemez. Geçen sezon 17.5 sayı, 2.9 ribaund, 3.3 asist istatistikleri ile oynadı.

9)      Noah Vonleh (Charlotte Hornets) ; Indiana Kolejde pivot oynayan 1995 doğumlu oyuncu ribaunt konusunda çok iyi. Ortanın üstünde şutu da var. Geçen sene maç başına 1 üçlüğü var. Hücumunu geliştirmesi lazım. Hornets’a giderek gidebileceği en iyi takıma gitti. Pota altında Al Jefferson ile iyi bir ikili olacaklardır. Geçen sezon 11.3 sayı, 9.0 ribaunt, 1.4 blok istatistikleri ile oynadı.

10)  Elfrid Payton (Philadelphia 76’ers) ; Point Guard-Louisiana Lafayette Uni.-1994 doğumlu. Renkli bir siması var. 10. sıradan 76ers tarafından takas edilmiş; fakat 12.sıradan seçilen Dario Saric ve Howard takasında Philly’den gelen pick karşılığında Magic yolunu tuttu. Geçen sezon 19.3 sayı, 6.3 ribaund, 5.8 asist istatistikleri ile oynadı.

Geride kalan oyuncuları ilerleyen günlerde yavaş yavaş inceleyeceğiz.

tayfun.ersonmez@abcspor.com

Son Haberler

FUTBOLUN BİTTİĞİ GÜN

Olmaz olsun böyle lig. Olmaz olsun böyle galibiyet. Yeter artık Fenerbahçe'nin bu ülkede maruz kaldığı muamele. Lanet olsun Fenerbahçe'yi senelerdir ırkçılık derecesinde...

Benzer Konular