https://abcspor.com/wp-content/uploads/2020/11/ataturk.jpg

2013 DÜNYA ATLETİZM ŞAMPİYONASI- MOSKOVA’DA DİBE VURDUK!

Okunması Gerekenler



Normal
0




false
false
false

EN-CA
X-NONE
X-NONE













MicrosoftInternetExplorer4

























































































































































BURAK BELGENKadınlar 1500 metrede TUĞBA KARAKAYA KOYUNCU serisinde 4:15.56 koşarak serisinde 12. ve sonuncu olarak elendi. Kendisinden madalya beklemiyorduk hatta final şansı da yok denecek kadar azdı ama ona Akdeniz oyunlarında Mersin’de madalya getiren 4.06’lik derecesine yakın bir yarış çıkartmasını hayal etmiştik.

4.09’un altında koşsa en azından yarı finale çıkıp turnuvaya erkenden veda etmeyecekti ama yarışma öncesi vücut dilinden Moskova’ya beynen gelmediği o kadar belliydi ki toplam yarışmacılar içindeki 37 sporcu arasında da ancak 35.sırayı alabildi.

Kadınlar gülle atmada EMEL DERELİ 16.60 metre ile serisinde 13. oldu ve elendi. Daha 3 hafta evvel İtalya’da Rieti kentindeki Avrupa Gençler Şampiyonasında 18.04 atmıştı ama belki tecrübe eksikliği sonucu yaşadığı stress belki de o yarışmanın fiziksel yorgunluğu kendisini olası finalden etti. 30 atlet arasında da genel klasmanda 26.sırayı aldı.

Valerie Adams gibi ısınırken bile 20 metrenin üstüne çıkan, kadınlar kategorisi için 2-3 sıklet büyük gelen insan azmanı biri varken şampiyonluk tabii ki imkansızdı hatta madalya bile çok zordu ama en iyi derecesinin üstü değil, ona yakın bir atış olan 17.88 atsa dahi rahat şekilde finale kalacaktı.

Sağlık olsun diyelim.. Daha 18 yaşından gün almamış kızımıza inancımız sonsuz ve ileriki yıllarda adından çokça söz ettireceğinden eminiz.

Erkekler disk atmada ERCÜMENT OLGUNDENİZ 60.81’lik derecesi ile kendi serisinde 15 sporcu arasında 8. oldu. Genel sıralamada ise 30 atlet arasında 17. olarak elendi. İlk denemesinde 59.55, ikinci denemesinde ise 60.81 metreye ulaşan milli sporcu son hakkında hata yaptı.

Final için 62.45 üstüne çıkması gerekiyordu.. 63.49 ile Türkiye rekoru ona ait ama kırılmasının üstünden tam 9 sene geçti ve artık 37 yasında.. Kısaca ondan bir mucize bekliyorduk ve maaleshef gerçekleşmedi.

Erkekler 3000 metre su engellide yarışan TARIK LANGAT AKDAĞ serisini 8:34.97 ile bitirdi ve 11. olarak elendi. Seriden çıkabilmek için 8.24 altında koşması gerekiyordu.

Bu dereceyi daha önce defalarca geçmişti , olimpiyatlarda 8.17 hatta daha 1 ay evvel Akdeniz Oyunları Mersin’de gümüş madalya kazanırken 8.20 koşmuştu ama Moskova’da dibe vuran başka bir atletimiz oldu.

Maratona katılan bayan atletlerimizden madalya umudumuz yoktu ama çok iyi bir yarışla belki bir tanesi ilk 20 hatta ilk 10 içinde bitirebilir diye düşünüyorduk.

Özellikle geçen sene Paris Maratonunda 2.25.09 koşan Sultan’dan 2.30 dakika altında bir derece gelir mi umudu içindeydik. Bu da en kötü ihtimal ilk 5 içinde bitirmek anlamına gelecekti.

UMMU KİRAZ ve SULTAN HAYDAR bırakalım derece almayı yarışmayı bile tamamlayamayarak ülkemiz adına diğer hayal kırıklıkları oldular.

Bir başka Türk atlet POLAT KEMBOİ ARIKAN 10 bin metrede madalya almayı geçelim yarışı bile bitiremedi. 27.38’lik derecesi son 3 şampiyonada da ilk 10’a girmişti.

Burda aynı dereceyi yapsa bile üç madalyanın da en kötü ihtimal 27.30’un altında koşanlara gideceği için, podyum şansı yok denecek kadar azdı ama en azından Moskova’da ülkemizde 11.ligi getirecekti. Ne yazık ki ondan da beklediğimiz performansı Moskova’da göremedik!.

Polat kötü bir 10.000 metreci değil ama hem stil olarak hem de 5000’deki rakipleri tartıya koyduğumuzda 10’a nazaran önünün madalya için daha açık olduğunu düşünüyorum.

1.94 ile Türkiye rekorunun sahibi yüksek atlamacımız BURCU AYHAN YÜKSEL’den Olimpiyat finali vizesi sonrasında burda da aynı başarıyı bekliyorduk. Bu kadar güçlü rakipler arasında madalya alması için kariyer rekorunu kırması bile yetmezdi  ama 1.92 ve üstü bir atlayış en azından finali getirecekti.

1.78 ve 1.83’u ilk hakkında geçen Burcu, 1.88 metre yüksekliği ise üç denemesinde de geçemeyerek şampiyonaya finallere kalamadan veda eden bir diğer sporcumuz oldu.

Yeni coach’u Sergey Makarov ile tekrardan eski günlerine dönmüş gözüken ciritçimiz FATİH AVAN geçen ay Akdeniz oyunlarında hafif sakatlığına rağmen 83.84 ile şampiyon olmuştu. Burda da en azından öncelikle final ve sonrasında da 2011 Daegu’daki 5.liğinin tekrarını bekliyorduk.

B Grubu’nda yarışan Avan ilk hakkında 78.09, 2.sinde ise 79.93 metre attı. Son hakkında da 80.09 metreye atabilen ciritçimiz bu derecesi ile grubunda 6. genel klasmanda da 13.oldu ve sadece 9 santim farkla, 12 kişinin kaldığı final serisinde yarışacak dereceyi almayı başaramadı.

İLHAM TANUİ ÖZBİLEN Olimpiyat 8.liği sonrası Mersin’de hem 800 hem 1500’ü kazanarak duble yapmıştı. 1500’deki 3.31.30 lük derecesini de bu sene koşmuş olması bizi Moskova’da daha da umutlandırmıştı. Çeyrek finalde serisinde 3.olarak yarı finale yükseldi.

Madalya olmasa da en azindan finale çıkmasını bekliyorduk ama bir hayal kırıklığı da burda yaşadık!. Yarış boyunca önünü açmakta zorlandı ve kalabalık grup arasına tıkandı kaldı. Buna rağmen kötü bir yarış çıkartmadı ama kendi koştuğu seri çok hızlıydı.

 3.37.07’lik derecesiyle de yarışı dokuzuncu olarak bitirerek maalesef finalde koşma şansını kaybetti. Diğer seride koşmuş olsaydı bu derece ile rahat bir şekilde finale kalabilirdi. Cidden yazık oldu!.

Aslı Çakır Alptekin, Gamze Bulut, Nevin Yanıt, Gülcan Mıngır, Eşref Apak , Karin Melis Mey, Alemitu Bekele, Binnaz Uslu gibi atletizm branşının ülkemiz adına en önemli 10 sporcusundan 8’inin olmaması zaten madalya umutlarını iyice azaltmıştı.

Keşke yanılsaydık ve burdan madalya ya da madalyalarla dönebilseydik ama bu sonuç turnuva öncesindeki analizimizde de bahsettiğimiz gibi bizleri şaşırtmadı!.

Son Haberler

FENERBAHÇE GİBİ

Önce kızlarımızı kutlamak istiyorum. 2 sene üstüste Euroleague şampiyonluğunu kazanan kadın basketçilerimize ve böylesine yetenekli ve karakterli oyunculardan oluşan...

Benzer Konular